10 Απρ 2009

Φιλιππίνες - Πάνω από 20 "Χριστοί" ετοιμάζονται να σταυρωθούν τη Μεγάλη Παρασκευή ως θυσία για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης .

Περισσότεροι από είκοσι αναμένεται ότι θα είναι εφέτος οι άνδρες οι οποίοι θα σταυρωθούν τη Μεγάλη Παρασκευή σε μία πόλη των νότιων Φιλιππίνων αφού προηγουμένως θα έχουν μαστιγωθεί, στην τακτική πλέον ετήσια αναβίωση των παθών του Ιησού Χριστού.
Δεκάδες χιλιάδες πιστοί αλλά και τουρίστες έχουν ήδη κατακλύσει την πόλη Σαν Φερνάντο στην επαρχία Παμπάνια, 75 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Μανίλας για να παρακολουθήσουν την κορύφωση των πασχαλιάτικων εορτασμών στην χώρα, όπου οι καθολικοί αποτελούν το 85% του πληθυσμού.
Οι σταυρώσεις λαμβάνουν χώρα σε τρία χωριά κοντά στο Σαν Φερμάντο.
Το κύριο γεγονός συμβαίνει στο χωριό Σαν Πέδρο Κουτούδ, όπου περίπου δώδεκα άνδρες έχουν ήδη υπογράψει την αίτηση για τη σταύρωση.
'Αλλοι οκτώ υπέγραψαν την ανάλογη δήλωση στο χωριό Σάντα Λουτσία και τέσσερις στο τρίτο χωριό, το Σαν Χουάν.
Δεκάδες άνδρες με κουκούλα στο κεφάλι και ξυπόλυτοι περπατούν στους δρόμους σε πολλές περιοχές της χώρας, χτυπώντας τις πλάτες τους με βέργες από μπαμπού στις οποίες έχουν προσαρτηθεί σχοινιά ή με μαστίγια πάνω στα οποία υπάρχουν σπασμένα γυαλιά ως ένδειξη μετάνοιας για τις αμαρτίες τους ενώ συγχρόνως προσεύχονται στο Θεό.
Ένας από αυτούς που θα σταυρωθούν στο Σαν Χουάν, ο 38χρονος οικοδόμος Ρολάντο Μπαουτίστα, πατέρας πέντε παιδιών, σταυρώθηκε πρώτη φορά το 2004 αλλά σταμάτησε δύο χρόνια αργότερα όταν μετανάστευσε για δουλειά στη Σαουδική Αραβία.
Επέστρεψε στην γενέτειρα του τον επόμενο χρόνο, αφού έχασε τη δουλειά του στο εξωτερικό και εφέτος θα επαναλάβει τη σταύρωση.
«Το κάνω για την οικογένεια μου, ώστε να μην αρρωστήσει κανένας και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, οι καιροί είναι δύσκολοι με την κρίση και ελπίζω ότι με αυτή τη θυσία, η κρίση θα τελειώσει», είπε ο Μπαουτίστα, ο οποίος παραδέχτηκε ότι τον ταράζει η ιδέα ότι θα του καρφώσουν καρφιά στα χέρια και πάλι.
«Αλλά γνωρίζω ότι από την στιγμή που το αποδέχομαι ως θυσία, ο πόνος θα περάσει, δεν θα υπάρξει πόνος ξανά», προσέθεσε.
Οι «Χριστοί» των Φιλιππίνων θα κουβαλήσουν πρώτα ένα ξύλινο σταυρό σε μία πορεία προς έναν δύσβατο λόφο, όπου λαμβάνουν χώρα οι σταυρώσεις.
Στο σταυρό θα τους καρφώσουν στις παλάμες και στα πόδια καρφιά μήκους 13 έως 15 εκατοστών βουτηγμένα σε αλκοόλ και στη συνέχεια οι σταυροί θα σηκωθούν σε κάθετη θέση για τουλάχιστον πέντε λεπτά κάτω από καυτό ήλιο.
Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία επισήμως εμφανίζεται δυσαρεστημένη αλλά κάνει ελάχιστη προσπάθεια να αποθαρρύνει τις αιματηρές πλην εξαιρετικά δημοφιλείς τελετές Οι ξένοι συμμετείχαν στις σταυρώσεις αλλά απαγορεύτηκαν μετά το 1997 όταν οι τοπικοί αξιωματούχοι έμαθαν ότι ένας Ιάπωνας που είχε σταυρωθεί τον προηγούμενο χρόνο ήταν στην πραγματικότητα ένας ηθοποιός η σταύρωση του οποίου καταγράφηκε σε κρυφή κάμερα για μία σκηνή σε μία ιαπωνική βιντεοταινία πορνογραφικού περιεχομένου.
Ο εορτασμός του Πάσχα αποτελεί μείζον θρησκευτικό γεγονός στις Φιλιππίνες, όπου το μεγαλύτερο μέρος της Μεγάλης εβδομάδας είναι αργίες έτσι ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι της χώρας να επισκεφθούν τα χωριά τους ενώ δημόσιες υπηρεσίες, και εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά.