9 Απρ 2009

Επιδότηση: «Λίφτινγκ» σε διαμερίσματα με κόστος 3.500 ευρώ

Από τον Σεπτέμβριο θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρούν σε έργα αποκατάστασης με επιδότηση ακόμη και πάνω από 50%.

Το «πράσινο φως» από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πήρε η κοινοτική επιδότηση του προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τις εργασίες αποκατάστασης χιλιάδων ακινήτων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, εργασίες οι οποίες θα καλύπτονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από το κράτος μέσω των κονδυλίων της Ε.Ε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που προχωρούν σε «λίφτινγκ» του κτηρίου τους θα επιδοτούνται ακόμη και πάνω από το 50% της δαπάνης που απαιτείται.

Το πρόγραμμα σχεδιάζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης να ξεκινήσει περίπου τον Σεπτέμβριο. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το κόστος των εργασιών που θα απαιτούνται είναι για διαμέρισμα σε πολυκατοικία 1.200 τ.μ. περίπου 6-7 χιλιάδες ευρώ, με κάθε νοικοκυριό να πληρώνει το μισό ποσό αν η επιδότηση φτάσει το 50%.

Η απόσβεση από την εξοικονόμηση ενέργειας εκτιμάται ότι θα γίνει σε 4-5 χρόνια. Για μια μονοκατοικία, κυρίως παλαιά, οι δαπάνες μπορεί να φτάσουν τα 30.000 ευρώ, δηλαδή 15.000 ευρώ για τον ιδιοκτήτη με χρόνο απόσβεσης τα 8 χρόνια.