8 Απρ 2009

Λιώνει παγόβουνο –θερμοστάτης στην Ανταρκτική


Με αγωνία βλέπουν οι επιστήμονες να λειώνουν οι πάγοι του Νοτίου Πόλου, πολύ γρηγορότερα από ό,τι περίμεναν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, αν αποκολληθεί ένα πελώριο παγόβουνο από την Ανταρκτική, η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά μέσο όρο τρεις βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα, ενώ το επίπεδο των θαλάσσιων υδάτων θα ανέβει 6 μέτρα. Πολύ χειρότερές είναι οι συνθήκες στο Βόρειο Πόλο, με τους επιστήμονες να προβλέπουν ότι, αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, το 2037 δεν θα υπάρχει πάγος στην Αρκτική.

Από μια κλωστή κρέμεται πλέον ο κατακερματισμός της μεγαλύτερης παγοκρηπίδας στην Ανταρκτική. Η αρχή του τέλους ήταν η διάλυση μιας πελώριας λωρίδας πάγου, που λειτουργούσε σαν γέφυρα με το παγόβουνο Γουίλκινς, με έκταση όσο η Τζαμάικα. Άλλη μια αδιάψευστη απόδειξη της ταχύτατης κλιματικής αλλαγής που εκτυλίσσεται στο Νότιο Πόλο, όπως επεσήμανε και η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, στη Σύνοδο για το μέλλον της Αρκτικής και Ανταρκτικής. Για πολλούς επιστήμονες, το συγκεκριμένο παγόβουνο αποτελεί βαρόμετρο για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου σε αυτή την άκρη της γής.

Η αποκόλλησή του θα αλλάξει τον χάρτη της ηπείρου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του αιώνα, η θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 3 βαθμούς Κελσίου ενώ το επίπεδο των θαλάσσιων υδάτων, κατά 6 μέτρα! Το παγόβουνο Πάιν συρρικνώνεται σε μια κρηπίδα πάγου και τα δεδομένα του δορυφόρου μας λένε ότι ο πάγος συρρικνώνεται με ταχύτατο ρυθμό. Η ταχύτητά του διπλασιάστηκε σε μια περίοδο μικρότερη των 10 ετών! Εφιαλτικό το σκηνικό και στον Βόρειο Πόλο ! Δυσοίωνη πρόβλεψη των ερευνητών, που διαμηνύουν ότι το καλοκαίρι του 2037, δεν θα υπάρχει πάγος στην Αρκτική.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ