11 Μαΐ 2009

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέτρεψε αυτοκτονία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ασφάλειας Αττικής, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίστηκε στο Διαδίκτυο ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) μέσα στην οποία είχε δημιουργηθεί από Ελληνες χρήστες του Ιντερνετ ένα γκρουπ που αντάλλασε απόψεις για ομαδική αυτοκτονία.

Η ιστοσελίδα έχει έδρα στο εξωτερικό, ενώ ο διαχειριστής του γκρουπ που είχε σχηματιστεί μέσα σε αυτήν είναι άτομο νεαρής ηλικίας που διαμένει σε περιοχή κοντά στην Αττική.

Στο γκρουπ συμμετείχαν ενεργά ως μέλη 64 χρήστες του Διαδικτύου, ενώ σε κεντρικό σημείο της σελίδας τους είχαν αναρτημένο ως τίτλο: "Για όσους βαρέθηκαν τη ζωή τους και θέλουν κάτι διαφορετικό".

Ο κεντρικός διαχειριστής και δημιουργός του γκρουπ ζητούσε από τα μέλη να του προτείνουν καλούς τρόπους αυτοκτονίας με σκοπό να εμπλουτιστεί με τέτοιο υλικό η σελίδα τους.

Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ζητήθηκε η συνδρομή ψυχολόγων της οργάνωσης "Αλληλεγγύη" της Εκκλησίας της Ελλάδος με σκοπό να διερευνήσουν επιστημονικά τα μηνύματα απόγνωσης και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Αφού μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν τα συγκεκριμένα μηνύματα, καθώς και τα ψευδώνυμα των μελών του γκρουπ, εντοπίστηκαν ψηφιακά τα στοιχεία του διαχειριστή, ο οποίος δήλωνε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει.

Κλιμάκιο αστυνομικών μαζί με ψυχολόγο μετέβη στο σπίτι του ατόμου που είχε δημιουργήσει το γκρουπ και ενημέρωσε τη μητέρα του.

Οπως προέκυψε, ο δημιουργός του γκρουπ είναι ιδιωτικός υπάλληλος και βρισκόταν σε απόγνωση λόγω σοβαρών γεγονότων που είχαν συμβεί στη ζωή του τον τελευταίο καιρό.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ιωάννης Σακελλάκος και παράλληλα σχηματίστηκε δικογραφία που θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος και θα αποφασίσει τι θα γίνει από νομικής πλευράς.

Πηγή: express