21 Οκτ 2009

Ανεξάρτητη αρχή για δημόσια έργα και διόδια

Η διαφάνεια, η καλύτερη ποιότητα, το χαμηλότερο κόστος και η εξοικονόμηση χρόνου είναι οι παράμετροι που εξετάζει το υπουργείο Υποδομών, οι επιτελείς του οποίου μελετούν προτάσεις για την δημιουργία μίας νέας ανεξάρτητης Αρχής στα πρότυπα του ΑΣΕΠ, που ως αντικείμενό της θα έχει τις μελέτες των δημοσίων έργων, τη διενέργεια διαγωνισμών και την παρακολούθηση της κατασκευής τους.

Όπως έγινε γνωστό, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών προτίθεται να συνεχίσει έργα που είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες δημοπράτησης, όπως οι αυτοκινητόδρομοι Αττικής και το αεροδρόμιο Καστελίου στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχει αποφασίσει δε, να δοθεί μικρή παράταση στις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι επισημάνσεις των φορέων και να πραγματοποιηθούν όσες αλλαγές χρειαστούν στις μελέτες.

Επίσης, προτίθεται να αλλάξει τον τρόπο ανάθεσης των μελετών και των έργων. Θα στηρίζεται πάντως στο μειοδοτικό σύστημα, καθώς και σε άλλα κριτήρια. Τέλος, θα προκηρυχθεί νέα μελέτη για την υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης.