14 Οκτ 2009

Αλλαγές στη λειτουργία του Κοινοβουλίου και στη Δικαιοσύνη


Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του Κοινοβουλίου αλλά και στη Δικαιοσύνη ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Βουλή αποτελεί το θεμέλιο της δημοκρατίας και είπε ότι θα προχωρήσουν γρήγορα ριζικές αλλαγές για να ενισχυθεί η αντιπροσωπευτικότητα του Κοινοβουλίου η λαϊκή έκφραση και ο ρόλος του βουλευτή.

Ζήτησε από τους βουλευτές να αντισταθούν στις πιέσεις για ρουσφέτια και να έχουν στενή και ουσιαστική συνεργασία με την Κυβέρνηση, στην οποία θα ασκούν έλεγχο. Όπως είπε στις νέες αρμοδιότητες της Βουλής θα είναι και η συμμετοχή της στο διορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Καθιερώνεται στάδιο διαβούλευσης για κάθε σχέδιο νόμου που εισάγεται στη Βουλή.

Καταργείται η διαδικασία κατάθεσης τροπολογιών μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης νομοσχεδίου.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμα ότι από τις πρώτες πράξεις της Κυβέρνησης θα είναι οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα με αιχμή την αλλαγή στο εκλογικό σύστημα. Τόνισε ότι το νέο εκλογικό σύστημα θα είναι μια προσαρμογή στη χώρα του γερμανικού μοντέλου με μικρές μονοεδρικές και ευρύτερες περιφέρειες και θα είναι ένα γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα και τις πελατειακές σχέσεις.

Στόχος μας, είπε, είναι ένα κράτος δικαίου που θα συμβάλει στην οικονομική ανάσταση της χώρας.