15 Οκτ 2009

Σοκολάτα και νερό, ισχυρά παυσίπονα


Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας ανακουφίζει από τον πόνο που μπορεί να αισθάνεται κάποιος. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου πραγματοποίησαν σειρά πειραμάτων σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σοκολάτας μειώνει τον πόνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν σχετίζεται στενά με την πείνα και στην ουσία αποτελεί ένα φυσικό παυσίπονο για τον οργανισμό.

Εκτιμούν ότι η κατανάλωση σοκολάτας για λόγους απόλαυσης ενεργοποιεί στον εγκέφαλο έναν μηχανισμό αντιπερισπασμού ο οποίος υπερισχύει του μηχανισμού που προκαλεί τον πόνο. «Πρόκειται για φαινόμενο που η ύπαρξή του και η ισχύς του μας εξέπληξε» δήλωσε στην «Daily Τelegraph» η Πέγκι Μέισον, καθηγήτρια Νευροβιολογίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με το νερό όταν κάποιος δεν το πίνει επειδή διψά αλλά για λόγους ευχαρίστησης.