31 Οκτ 2009

Εξαρση της ηλεκτρονικής απάτης, στα 12 εκατ. ο τζίρος

Ηλεκτρονικοί απατεώνες εν δράσει... Το «πλαστικό χρήμα» όπως και το e-banking εξακολουθούν να είναι οι υπ' αριθμόν ένα στόχοι των ηλεκτρονικών απατεώνων.

Μάλιστα φέτος ο τζίρος της συγκεκριμένης απάτης στην ελληνική αγορά αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμούν τα τραπεζικά στελέχη, με ειδίκευση στα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας των τραπεζών.

Ας σημειωθεί ότι το 2008 ο τζίρος της απάτης έφτασε στα 9 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και ξεπέρασε τα 2 δισ. δολάρια διεθνώς.

Το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες δέχτηκαν νέα επίθεση από σπείρες που ειδικεύονται στο ηλεκτρονικό έγκλημα. Και οι πελάτες τους, που πραγματοποιούν τραπεζικές συναλλαγές μέσω του internet banking, βομβαρδίστηκαν με πλαστά e-mail, με τα οποία τους ζητούσαν τους κωδικούς ΡΙΝ των λογαριασμών, όπως και των πιστωτικών τους καρτών.

Διεθνώς, από την αρχή του χρόνου παρατηρείται έξαρση στην ηλεκτρονική απάτη, μάλιστα οι... επιθέσεις σε κατόχους πιστωτικών καρτών εμφανίζουν άνοδο πάνω από 20%. Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις, φέτος στη χώρα μας περισσότεροι από 3.000 καταναλωτές θα πέσουν θύματα απάτης σε ΑΤΜ και Διαδίκτυο (από 2.500 πέρυσι). Οι διεθνείς διωκτικές Αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Ενώ και οι τράπεζες διεθνώς δαπανούν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τη θωράκιση των συστημάτων ασφαλείας στα εναλλακτικά δίκτυα (ΑΤΜ, internet κ.λπ.).

Πέρα από τους μηχανισμούς ανίχνευσης ύποπτων συσκευών, π.χ. στα ΑΤΜ, οι τράπεζες επενδύουν σημαντικά ποσά για την ανάπτυξη συστημάτων στατιστικής παρακολούθησης των συναλλαγών που πραγματοποιεί ο κάθε πελάτης.
Αν δηλαδή η Χ πιστωτική κάρτα χρησιμοποιείται συνήθως για αγορές π.χ. σε super market της Αθήνας και ξαφνικά χρησιμοποιηθεί για συναλλαγή π.χ. στην Ιταλία, τότε αυτομάτως «χτυπάει» συναγερμός και ειδοποιείται άμεσα ο κάτοχος της κάρτας είτε τηλεφωνικά είτε με SMS.

Συχνά, δε, αν το ποσό της συναλλαγής υπερβαίνει το μέσο ποσό συναλλαγών που πραγματοποιείται με τη συγκεκριμένη κάρτα, η τράπεζα πριν δοθεί η έγκριση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής ενημερώνει με τηλεφωνική κλήση τον κάτοχο.

Πηγή:ΗΜΕΡΗΣΙΑ