19 Νοε 2009

Πώς ωφελούνται οι αγρότες από το νομοσχέδιο τόνωσης της ρευστότητας

Ποιούς αφορούν οι ρυθμίσεις :

1) Δάνεια αγροτών φυσικών προσώπων που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της αγροτικής τους εκμετάλλευσης (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς), καθώς και επιχειρήσεων, συνεταιριστικών ενώσεων ή άλλων φορέων του γεωργικού τομέα, που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μετά την 1-1-2008, δεν υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ και έχουν καταγγελθεί ή θα καταγγελθούν μέχρι και δύο μήνες, μετά τη ψήφιση του νόμου.

2) Ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 90 ημερών από συμβάσεις που δεν έχουν καταγγελθεί και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1-1-2008

3) Ενήμερα δάνεια (δάνεια που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα) όλων των παραπάνω μέχρι ενός ποσού που θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση με τους φορείς.

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι το ποσό αυτό να καθοριστεί σε τέτοιο επίπεδο (εκτίμηση 50-100 χιλιάδες ευρώ), ώστε να διευκολύνονται οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, καθώς και οι μικρές και μεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί και άλλοι φορείς του γεωργικού τομέα.

Πώς θα γίνει η ρύθμιση:

  • Για συμβάσεις που έχουν καταγγελθεί μετά την 1-1-2008, ή θα καταγγελθούν μέχρι και δύο μήνες, μετά τη ψήφιση του νόμου, η καταβολή των δόσεων εξόφλησης του κεφαλαίου αναστέλλεται για δύο έτη.

Σε αυτή την περίοδο καταβάλλονται μόνο οι συμβατικοί τόκοι. Μετά την πάροδο της εν λόγω διετίας, το παραπάνω οφειλόμενο ποσό, εξοφλείται σε περιοδικές δόσεις σε χρονικό διάστημα ίσο με αυτό που απόμενε μέχρι τη συμπλήρωση της προβλεπόμενης στη σύμβαση διάρκειας, παρατεινόμενη κατά δύο έτη.

Σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια αποπληρωμής δε μπορεί να είναι μικρότερη από πέντε έτη. Το επιτόκιο παραμένει ίδιο με το συμβατικό επιτόκιο ενήμερης οφειλής που προβλέπει η αρχική σύμβαση.

Στη ρύθμιση αυτή και με τις ίδιες προϋποθέσεις υπάγονται και οφειλές από συμβάσεις ανοικτού ή αλληλόχρεου λογαριασμού που έχουν καταγγελθεί ή θα καταγγελθούν μέχρι και δύο μήνες, μετά τη ψήφιση του νόμου.

  • Για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που δεν έχουν καταγγελθεί: το ποσό της καθυστέρησης (κεφάλαιο και συμβατικοί τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού) θα κεφαλαιοποιείται.

Για το νέο ανεξόφλητο κεφάλαιο που προκύπτει, αναστέλλεται για δύο έτη η εξόφλησή του. Κατά τη διάρκεια της διετούς αυτής αναστολής, καταβάλλονται μόνο οι συμβατικοί τόκοι.

Μετά την πάροδο της εν λόγω διετίας, το νέο ανεξόφλητο κεφάλαιο εξοφλείται σε περιοδικές δόσεις σε χρονικό διάστημα ίσο με αυτό που απομένει μέχρι τη συμπλήρωση της προβλεπόμενης στη σύμβαση διάρκειας (η οποία παρατείνεται κατά τα δύο έτη αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου). Το επιτόκιο παραμένει ίδιο με το συμβατικό επιτόκιο ενήμερης οφειλής που προβλέπει η αρχική σύμβαση.

  • Για τα ενήμερα δάνεια θα δοθεί δυνατότητα στους αγρότες και τις γεωργικές επιχειρήσεις, οι οποίες επαπειλούνται με πρόσκαιρη αδυναμία ικανοποίησης των υποχρεώσεών τους, όπως αυτή θα προκύπτει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και διαδικασία, να επιτυγχάνουν για ένα ορισμένο ποσόν δανείου την αναστολή της περιοδικής εξόφλησής του για μια διετία, με την καταβολή μόνο συμβατικών τόκων, γι' αυτή την περίοδο και με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου.

Το ύψος του δανείου, τα ακριβή κριτήρια και η διαδικασία υπαγωγής θα καθορισθούν μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε κάθε περίπτωση διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού από 1-1-2008.