7 Νοε 2009

Πιθανή πενταετή ύφεση προβλέπει για την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Moody'Αs


Η EΛΛHNIKH οικονομία δεν θα κατορθώσει να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης ικανό να βοηθήσει την κυβέρνηση ώστε να μειώσει το χρέος χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, τουλάχιστον εντός της επόμενης 10ετίας, όπως προειδοποίησε ο Πιερ Καλέτ, ειδικός της Moody'Αs για θέματα που άπτονται δημοσιονομικών χρεών και ελλειμμάτων, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Oπως τόνισε, αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία –η οποία βρίσκεται υπό «παρακολούθηση» για το ενδεχόμενο να υπάρξει υποβάθμισή της– «εξακολουθούμε να έχουμε αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη εντός των επόμενων 10 ετών, η οποία θα είναι τέτοιου επιπέδου ώστε να επιτρέψει τη μείωση του χρέους χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Εντός της επόμενης πενταετίας “βλέπουμε” μεγαλύτερη αδυναμία και πιθανή ύφεση. Εξακολουθούμε να εξετάζουμε την πορεία της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όσο και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχουν προβλέψει ότι η ελληνική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με παρατεταμένη περίοδο αναιμικής ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στο σύνολο της ευρωζώνης ο Καλέτ υποστήριξε ότι οι περισσότερες οικονομίες, οι οποίες διαθέτουν τον υψηλότερο βαθμό αξιολόγησης ΑΑΑ, θα εμφανίσουν μια εύθραυστη σταθεροποίηση. «Μετά την ιδιαίτερα σκληρή κρίση η οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ ώστε η όποια σταθεροποίηση θα είναι εξαιρετικά σταδιακή και εύθραυστη. Oλα θα εξαρτηθούν από τα επίπεδα ανάπτυξης που μπορούν να επιτύχουν οι μεγάλες οικονομίες», υποστήριξε. Μεταξύ, δε, των κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη θεωρεί ως περισσότερο «ανθεκτικές» αυτές της Βρετανίας και των ΗΠΑ, καθώς θεωρεί ότι «υπάρχει η δυνατότητα να “καλύψουν το χαμένο έδαφος”, είτε αυτό συμβεί μέσω καλύτερης ανάπτυξης είτε μέσω λήψης ορθότερων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής».

express