21 Νοε 2009

Κάνει καλό το αλκοόλ στην καρδιά;


Μεγάλη αλλά «αιρετική» έρευνα που έγινε στην Ισπανία δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ είναι δυνατόν να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων για τους άνδρες. Η έρευνα περιελάμβανε περισσότερους από 15.500 άνδρες και 26.000 γυναίκες και παρατηρήθηκε η κατανάλωση αλκοόλ στην καθημερινότητά τους και η πορεία της υγείας τους σε βάθος δέκα ετών.

Η έρευνα έδειξε ότι για εκείνους που έπιναν, για παράδειγμα, ένα ποτήρι κρασί ή μία μπίρα την ημέρα ο κίνδυνος να εμφανίσουν καρδιακό πρόβλημα μειώθηκε κατά 35% σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν αλκοόλ, ενώ για εκείνους που έπιναν περισσότερο ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 50%! Για τις γυναίκες δεν παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες διαφορές.

Δεδομένου ότι προηγούμενες έρευνες έχουν καταδείξει την αρνητική επίδραση του αλκοόλ στην καρδιακή λειτουργία, η επιστημονική κοινότητα αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τα ευρήματα αυτής της νέας έρευνας. Επιπλέον οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και αν αποδειχθεί τελικώς ότι έχει θετική επίδραση στην καρδιακή λειτουργία, συνδέεται άμεσα με πολλές άλλες σοβαρές ασθένειες, όπως για παράδειγμα η κίρρωση του ήπατος.