19 Νοε 2009

Σημαντική απόφαση από το ΣτΕ για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων του (3536 - 3539/2009) έκρινε αντισυνταγματικό τον περιορισμό έκδοσης αδειών βυτιοφόρων αυτοκινήτων και την μετατροπή φορτηγών αυτοκινήτων σε βυτιοφόρο και παρέπεμψε το όλο θέμα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Στο συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, εταιρείες Πετρελαιοειδών, ιδιοκτήτες βυτιοφόρων αυτοκινήτων κλπ. Με τις αιτήσεις τους, μεταξύ των άλλων, ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση του 2007 που καθορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης αδειών κυκλοφορίας βυτιοφόρων αυτοκινήτων ιδιόκτητης χρήσης ιδιοκτησίας εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών.

Το ΣτΕ (πρόεδρος ο Μιχ. Βροντάκης και εισηγήτρια η Ειρήνη Σαρπ) έκρινε ότι οι περιορισμοί στην έκδοση αδειών βυτιοφόρων αυτοκινήτων είναι αντίθετοι στο άρθρο 5 του Συντάγματος που προστατεύει την οικονομική και επαγγελματική ελευθερία.

Οι αποφάσεις του τμήματος αναφέρουν ότι δεν προκύπτουν λόγοι δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος που να δικαιολογούν την απαγόρευση της μετατροπής φορτηγών αυτοκινήτων, οποιασδήποτε κατηγορίας, σε βυτιοφόρα μεταφοράς υγρών καυσίμων.