25 Νοε 2009

Μέχρι 60 ημέρες μεταχρονολόγηση των επιταγών

«Kλειδί» αλά γαλλικά προκειμένου να «κλειδώσει» οριστικά και αμετάκλητα η κερκόπορτα των μεταχρονολογημένων επιταγών, που φθάνουν έως και 10 μήνες διάρκεια, προκαλώντας σημαντικό χρηματοοικονομικό κόστος στις επιχειρήσεις, προτείνουν οι βιομήχανοι της Βορείου Ελλάδος.

Με επιστολή του προς την υπουργό Οικονομίας, κ. Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Ν. Πέντζος πρότεινε να υιοθετηθεί η ισχύουσα γαλλική νομοθεσία για να επιλυθεί και στη χώρα μας το πρόβλημα των μεταχρονολογημένων επιταγών.

Σχετική έρευνα των υπηρεσιών του ΣΒΒΕ κατέδειξε ότι σύμφωνα με τον νόμο για τον εκσυγχρονισμό της γαλλικής οικονομίας, που τέθηκε σε ισχύ από 01.01.2009, ορίστηκαν οι 45 ημέρες από τη λήξη του μήνα που εκδόθηκε το τιμολόγιο ή οι 60 ημέρες από την έκδοση του τιμολογίου, ως ανώτατο χρονικό σημείο για την εξόφληση των οφειλών οποιονδήποτε συναλλαγών για προϊόντα και υπηρεσίες μεταξύ ιδιωτών.

Δεδομένης της ιδιαιτερότητας της ελληνικής πραγματικότητας (σ. σ. πλήθος επιταγών και τεράστια ποσά που διακινούνται μέσω αυτών), ο ΣΒΒΕ τονίζει ότι στη χώρα μας μια ανάλογη νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοσθεί σε βάθος ενός ή δύο ετών για την εξομάλυνση και αντιμετώπιση της ισχύουσας στρεβλής κατάστασης.