14 Νοε 2009

Αύξηση των δικαιούχων επιδόματος αλληλεγγύης

Την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων που πρόκειται να λάβουν το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης λίγο πριν από τα Χριστούγεννα θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, σχέδιο νόμου που θα καταθέσει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, κατόπιν των αιτημάτων που υποβλήθηκαν στο υπουργείο, κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης και προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις ώστε να συμπεριλάβει και άλλες αδύναμες κοινωνικά ομάδες στους δικαιούχους, εξετάζεται να επεκταθεί και στους χαμηλοσυνταξιούχους των 500-600 ευρώ τον μήνα που δεν λαμβάνουν το ΕΚΑΣ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό θα γίνει εφικτό με την αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου χορήγησης που ισχύει σήμερα για το ΕΚΑΣ, από τα 7.500 ευρώ τον χρόνο, σε περίπου 10.000 ευρώ τον χρόνο.
Έτσι, το εισοδηματικό κριτήριο θα καλύψει και όσους παίρνουν σύνταξη 500-700 ευρώ τον μήνα, αλλά υπό τις σημερινές συνθήκες θα έχαναν το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, αν και διαβιούν με λιγότερα από όσους παίρνουν το ΕΚΑΣ.
Εξετάζεται επίσης να μπορούν να λάβουν τα 500-1.300 ευρώ του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και όσοι ανήκουν σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες, εφόσον η εισοδηματική κατάστασή τους -ανεξάρτητα από την οικογενειακή- δικαιολογεί την ένταξή τους στα αντίστοιχα κλιμάκια.
Σήμερα, το ύψος της ενίσχυσης κλιμακώνεται ως εξής:
Για φορολογουμένους με ένα παιδί το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 700 ευρώ, εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 14.000 ευρώ. Με δύο παιδιά 800 ευρώ, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται το πολύ σε 15.500 ευρώ. Με τρία παιδιά 1.000 ευρώ, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 17.000 ευρώ. Με τέσσερα παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1.100 ευρώ, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 18.500 ευρώ. Με πέντε παιδιά θα ανέλθει στα 1.200 ευρώ, εφόσον το συνολικό οικογενειακό επίδομα δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ. Και τέλος, με έξι παιδιά και άνω, το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 1.300 ευρώ εφόσον το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 21.500 ευρώ.
Το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο φάσεις: Το πρώτο μέρος θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα και το δεύτερο μέρος το 2010.
Το επίδομα αλληλεγγύης καλύπτει της θέρμανσης
Το επίδομα αλληλεγγύης καλύπτει το επίδομα θέρμανσης, είπε εξάλλου στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλου.