29 Νοε 2009

Θέλεις αφορολόγητο; Δείξε μου τις αποδείξεις

«Θέλεις αφορολόγητο; Απόδειξη!». Μια ριζοσπαστική πρόταση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και την αύξηση των φορολογικών εσόδων που έχουν καταρρεύσει, έχει υποβληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για τη σύνδεση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος με τις αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών. Οι φορολογούμενοι που θα ζητάνε για κάθε προσωπική τους δαπάνη απόδειξη και θα συγκεντρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό θα δικαιούνται το αφορολόγητο όριο.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχουν μικρότερο αφορολόγητο ποσό και κατά συνέπεια θα πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο στην εφορία. Το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι θα διαφέρει για τους μισθωτούς συνταξιούχους και για τους μη μισθωτούς, δηλαδή τους ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες, εμποροβιοτέχνες.

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής η οποία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία, αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπαπακωνσταντίου. Ήδη, ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει κινητοποιήσει τον ελεγκτικό μηχανισμό, στέλνοντας τους φοροελεγκτές της ΥΠΕΕ στους μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου, σε φροντιστήρια και σε επιχειρήσεις που έχουν εντοπιστεί να μην αποδίδουν στο Δημόσιο το ΦΠΑ.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όχι τόσο η επιβολή προστίμων και κυρώσεων στους φοροπαραβάτες, αλλά η συνεχής παρουσία των ελεγκτών στους δρόμους.