21 Νοε 2009

Οι Δικαιούχοι που θα λάβουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης 2009- 2010

Α. Φορολογούμενοι με μέλη που τους βαρύνουν, το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα των οποίων εφέτος (εισόδημα από μισθωτή εργασία ή και αγροτικές εκμεταλλεύσεις) δεν υπερβαίνει συγκεκριμένα ποσά. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνονται οι παροχές κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των προσώπων που βαρύνουν φορολογικά τον δικαιούχο ως εξής: Για ένα άτομο που βαρύνει τον δικαιούχο και ανώτατο ύψος συνολικού οικογενειακού εισοδήματος 15.000 ευρώ το επίδομα είναι 700 ευρώ. Για δύο άτομα και ανώτατο εισόδημα 16.500 ευρώ το επίδομα είναι 800 ευρώ. Για τρία άτομα και ανώτατο εισόδημα 22.000 ευρώ το επίδομα είναι 1.000 ευρώ. Για τέσσερα άτομα και ανώτατο εισόδημα 23.500 ευρώ το επίδομα είναι 1.100 ευρώ. Για πέντε άτομα και ανώτατο εισόδημα 25.000 ευρώ το επίδομα είναι 1.200 ευρώ. Και για έξι και άνω άτομα που βαρύνουν τον φορολογούμενο και ανώτατο οικογενειακό εισόδημα 26.500 ευρώ το επίδομα είναι 1.300 ευρώ.

Β. Όσοι, δεν υπερέβαιναν κατά το 2009 τα εισοδηματικά όρια χορήγησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), εφόσον κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού λαμβάνουν ή δικαιούνται σύνταξη από :

αα) Τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.).

ββ) Οποιονδήποτε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, εφόσον κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, δικαιούνται το ΕΚΑΣ.

γγ) Οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, εφόσον δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ λόγω ηλικίας.

Γ. Όσοι, δεν υπερέβαιναν κατά το 2009, τα εισοδηματικά όρια χορήγησης του ΕΚΑΣ, εφόσον κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού:

αα) Λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα ως 'Ατομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ).

ββ) Λαμβάνουν διατροφικό επίδομα ως νεφροπαθείς, ή μεταμοσχευμένοι καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων ή μυελού των οστών.

γγ) Λαμβάνουν την ενίσχυση απροστάτευτων παιδιών.

δδ) Είναι κάτοχοι βιβλιαρίου ανασφαλίστου. Αν στην ίδια οικογένεια είναι κάτοχοι βιβλιαρίου ανασφαλίστου περισσότερα από ένα μέλη της (σύζυγος και ανήλικα τέκνα), η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται μόνο μια φορά.

εε) Είναι αλλοδαποί ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύναμοι, εφόσον δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Δ. Όσοι κατά την 3η Νοεμβρίου 2009:

αα) Είναι εγγεγραμμένοι ως μακροχρονίως άνεργοι στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ),

ββ) Επιδοτούνται λόγω ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ, εφόσον το ύψος του επιδόματος που τους χορηγείται δεν υπερβαίνει το ποσό του βασικού επιδόματος ανεργίας.

γγ) Είναι άνεργοι και δικαιούνται για το 2009 το ειδικό βοήθημα,

δδ) Είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του και δικαιούνται επιδότησης για το λόγο αυτό.