5 Νοε 2009

Με εισοδηματικά κριτήρια και σταδιακά η εφαρμογή του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ'Α οίκον»

ΣTAΔIAKA όσον αφορά τις χρηματοδοτούμενες παρεμβάσεις, με προϋπολογισμό που δεν θα υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ και με την υιοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων πέραν της παλαιότητας του κτιρίου και της τιμής ζώνης, θα εφαρμοστεί όπως όλα δείχνουν το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον».

Η υλοποίηση του προγράμματος, που ως γνωστόν η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Ανάπτυξης είχε ανακοινώσει ότι θα αρχίσει από την 1η Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή, με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ, χωρίς πάντως να έχει εξασφαλίσει την παραμικρή χρηματοδότηση, αποτελεί προτεραιότητα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Yπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Eγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι έως το τέλος του μήνα θα ανακοινωθεί η νέα διάρθρωση του προγράμματος, η χρηματοδότηση του οποίου πλέον θα είναι τριμερής με την αξιοποίηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, φορολογικών κινήτρων και τραπεζικής χρηματοδότησης. Στόχος είναι το «Εξοικονομώ Κατ'Α Οίκον» να τρέξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να αξιοποιηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους χαμηλής εισοδηματικής κλίμακας.

Eτσι στα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα πέρα από την τιμή ζώνης που ήδη προβλέπεται, αλλά και από την παλαιότητα του κτιρίου, θα συμπεριληφθεί και το εισόδημα του δικαιούχου χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί ακόμη το όριο.

Σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση της εφαρμογής του προγράμματος η πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Περιβάλλοντος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, προσανατολίζεται σε πρώτη φάση, στην έναρξη εφαρμογής ενός πιλοτικού σχεδίου με προϋπολογισμό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ που θα αφορά την αντικατάσταση των κουφωμάτων και υαλοπινάκων. Θα ακολουθήσει σε επόμενα στάδια η τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων, καυστήρων κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι η εφαρμογή του προγράμματος θα είναι περισσότερο ευέλικτη, ενώ θα είναι δυνατόν να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά του και να γίνουν οι αναγκαίες βελτιωτικές παρεμβάσεις σε σημεία όπου θα διαπιστωθούν προβλήματα. Oπως έλεγαν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου η πολιτική ηγεσία δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει ένα πρόγραμμα της τάξης του 1 δισ. ευρώ (ιδιωτική συμμετοχή και δημόσια χρηματοδότηση) που καλύπτει περισσότερο από το 50% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τον τομέα της ενέργειας χωρίς να έχει τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων που προωθεί.

Πηγή:express