11 Νοε 2009

Νέα δεδομένα στις εξετάσεις αίματος για χοληστερίνη

Ένας βραχνάς φαίνεται να φεύγει από όσους πρέπει να κάνουν εξετάσεις αίματος, προκειμένου να ελέγξουν το επίπεδο της χοληστερίνης τους, αφού, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα, δεν χρειάζεται να μην έχουν φάει από το βράδυ και να πάνε νηστικοί το πρωί για την εξέταση.

Εδώ και δεκαετίες, οι γιατροί λένε στους ασθενείς να μην φάνε 12 ώρες πριν την εξέταση αίματος, κάτι που τώρα φαίνεται να είναι περιττό. Δεν είναι λίγοι, όλα αυτά τα χρόνια, σε όλο τον κόσμο, που τα διαγνωστικά κέντρα τους αρνήθηκαν το τεστ το πρωί, επειδή από αφηρημάδα (ή λαιμαργία!) ήσαν φαγωμένοι.

Η έρευνα, υπό τον καθηγητή Τζον Ντάνες, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, ανέλυσε δεδομένα 300.000 ανθρώπων και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, σύμφωνα με το BBC. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τελικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος για την χοληστερίνη ήσαν ακριβή είτε οι ασθενείς είχαν φάει πριν τον έλεγχο είτε ήσαν νηστικοί.

Η έρευνα ίσως οδηγήσει στην έκδοση νέων οδηγιών προς τους γιατρούς της Βρετανίας. Το τεστ αίματος για χοληστερίνη θεωρείται σημαντικό για την αξιολόγηση του κινδύνου από καρδιαγγειακά προβλήματα (έμφραγμα, εγκεφαλικό). Μέχρι τώρα εθεωρείτο ότι το σώμα χρειαζόταν αρκετό χρόνο για να χωνέψει το φαγητό και να αφομοιώσει τα σωματίδια λίπους, ώστε να γίνουν ακριβείς μετρήσεις του αίματος.

Όμως, τα δεδομένα από 68 έρευνες μεγάλης χρονικής διάρκειας σε 21 χώρες δείχνουν ότι τελικά αυτό δεν ισχύει. Όπως είπε ο υπεύθυνος της έρευνας καθηγητής Ντάνες, "τα ευρήματα δείχνουν ότι οι μετρήσεις χοληστερόλης είναι εξίσου καλές - και ίσως κάπως καλύτερες- όταν έχει φάει κανείς πριν".