3 Νοε 2009

Έρχεται το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο τιμών

Τον... έλεγχο της ακρίβειας θα πάρουν στα χέρια τους οι Έλληνες καταναλωτές εντός του μήνα, καθώς μετά από εξαετή αναμονή το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών φαίνεται πως πλησιάζει στην ολοκλήρωση του.

Με ένα «κλικ» σε λίγες ημέρες στο www.e-prices.gr ή με ένα τηλεφώνημα στο 1511, ο καταναλωτής θα μπορεί άμεσα να ελέγχει τις τιμές περισσότερων από 600 προϊόντων που έχουν συλλεχθεί από περίπου 1.200 σημεία τιμοληψιών λιανικών τιμών. «Έχει ολοκληρωθεί το 90% των διαδικασιών και μέσα σε αυτό το μήνα η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη στο κοινό», ανέφεραν στο Capital.gr υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Ουσιαστικά, μέσα από μια εξειδικευμένη διαδικασία, ειδικά εκπαιδευμένοι τιμολήπτες της γενικής γραμματείας εμπορίου σε συνεργασία με τις κατά τόπους νομαρχίες και επιχειρήσεις θα καταγράφουν τις τιμές συγκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών που βρίσκονται στο “καλάθι της νοικοκυράς”. Κατόπιν, τα στοιχεία θα παρουσιάζονται διαδικτυακά με συγκριτικά γραφήματα, που θα παρουσιάζουν την εξέλιξη της τιμής των προϊόντων, τις φθηνότερες κατηγορίες, τα φθηνότερα προϊόντα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τον καταναλωτή.

Παράλληλα, εξετάζονται και άλλοι τρόποι αξιοποίησης των στοιχείων όπως infokiosks και μετάδοση τους μέσω των ΜΜΕ. Σε πρώτη φάση πάντως η υπηρεσία προβλέπει την τιμοληψία από 25 περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων ο Πειραιάς και η Αθήνα. «Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και για τον ανταγωνισμό και για τον καταναλωτή και εκτιμάται ότι θα συνδράμει στην εκτόνωση της ανόδου των τιμών», αναφέρεται από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως, που προαναγγέλλεται η λειτουργία του Παρατηρητηρίου. Η αναμονή των καταναλωτών συνολικά διαρκεί περίπου έξι χρόνια, ενώ τελευταία φορά ήταν τον περασμένο Μάιο από τον πρώην υπουργό κ. Χατζηδάκη. Τότε, είχε ανακοινωθεί ότι θα λειτουργήσει κανονικά το Σεπτέμβριο ενώ είχαν δοθεί σε δημοσιότητα τα 160 προϊόντα που θα αποτελούσαν το καλάθι της νοικοκυράς και η πορεία των τιμών τους σε σχέση με τον Μάρτιο. «Στην Ελλάδα η δημόσια διοίκηση δεν έχει ευελιξία, τώρα όμως βρισκόμαστε πολύ κοντά στη λειτουργία του», έλεγαν από τη γ.γ. Εμπορίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως το ελληνικό επιτελείο που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία της αρμόδιας επιτροπής, παρείχε τη τεχνογνωσία σε αντίστοιχο φορέα στη Κύπρο που έθεσε σε λειτουργία αντίστοιχο Παρατηρητήριο Τιμών εδώ και δύο χρόνια.

capital.gr