18 Νοε 2009

Το σχέδιο για τον Τειρεσία και τις επιταγές

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση από την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου, το οποίο αποσκοπεί στην... ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και στην ενίσχυση της αγοράς με ρευστότητα.

Τα μέτρα
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα σε αυτά που έχει επεξεργαστεί η ηγεσία του υπουργείου για το νομοσχέδιο είναι:

1. Η ρύθμιση των χρεών επιχειρήσεων για πέντε έως επτά χρόνια που αποδεδειγμένα έχουν αδυναμία πληρωμής και έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Θα περιλαμβάνει το «πάγωμα» δανειακών υποχρεώσεων και αναχρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων οφειλών με ευνοϊκούς όρους.

2. Δεν θα αναγράφεται στη μαύρη λίστα του «Τειρεσία» επιχείρηση που έχει ακάλυπτη επιταγή, πιθανόν μέχρι 1.000 ευρώ.

3. Αυτόματα θα διαγράφεται από τον «Τειρεσία» όποια επιχείρηση αποπληρώνει τις οφειλές και ενδεχομένως θα μειωθεί και ο χρόνος στέρησης του μπλοκ επιταγών.

4. Θα μειωθεί ο χρόνος παραμονής στον «Τειρεσία».

5. Θα αυξηθεί ο χρόνος αναγγελίας στον «Τειρεσία» για ακάλυπτη επιταγή ή απλήρωτη συναλλαγματική (σήμερα είναι οκτώ ημέρες).

6. Αλλαγές στα κριτήρια έκδοσης μπλοκ επιταγών. Δεν αποκλείεται για πελάτη με χαμηλό βαθμό φερεγγυότητας η τράπεζα να εκδίδει επιταγή με το ποσό προ-τυπωμένο, ενώ θα μειωθεί και ο αριθμός των οπισθογραφήσεων.

Διαβούλευση
Το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ η κ. Κατσέλη και η διοίκηση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών κατά τη χθεσινή συνάντηση συμφώνησαν στη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας που θα μελετήσει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΤΕΜΠΜΕ και των κρατικών εγγυήσεων, ενώ συζητήθηκαν και θέματα συνεργασίας για την αποτελεσματικότερη διάθεση των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ).

Στο μεταξύ στη χθεσινή συνάντηση οι εκπρόσωποι των τραπεζών διαφώνησαν και σε ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ζητούν:

1. Να εξαιρεθούν από τις ρυθμίσεις οι οφειλές από στεγαστικά δάνεια.

2. Να μην αρκεί η καταβολή μόνο του 10%, αλλά να ανέβει στο 20%, του συνόλου των χρεών, προκειμένου τα φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) να... ανακουφιστούν από το υπόλοιπο των οφειλών τους.

3. Τα στοιχεία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που μπαίνουν στις διαδικασίες ρύθμισης ή απαλλαγής των χρεών τους να μην τηρούνται μέχρι πέντε χρόνια - όπως προβλέπει το νομοσχέδιο- αλλά δέκα χρόνια.

Από τις επίσημες δηλώσεις της κ. Κατσέλη φάνηκε η «κόντρα» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τράπεζες: «Σε αυτό το σχέδιο νόμου κάναμε δεκτές πολλές προτάσεις της Ενωσης και τις ενσωματώσαμε. Υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία υπάρχουν ακόμη διαφορές, θα δούμε αυτήν την εβδομάδα εάν μπορούν αυτές οι διαφορές να καταλήξουν σε συμφωνία».

Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στις επόμενες δύο εβδομάδες.