21 Νοε 2009

Περού: Σκότωναν άστεγους για να τους αφαιρέσουν το λίπος

Συνεχίζει να προκαλεί σοκ στην κοινή γνώμη του Περού η υπόθεση μιας συμμορίας που κατηγορείται ότι σκότωνε ανθρώπους -ίσως τα θύματά της να φτάνουν ακόμη και τα 60- με κίνητρο να αφαιρέσει το λίπος από τις σορούς τους και να το πουλήσει σε εταιρίες που παράγουν καλλυντικά.

Ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το αν η συγκεκριμένη ιστορία φρίκης ευσταθεί.

Το ανθρώπινο λίπος, που θεωρείτο άλλοτε πολύτιμο για την παραγωγή καλλυντικών και ιατρικές χρήσεις, συλλεγόταν τους προηγούμενους αιώνες από τα πτώματα κρατούμενων που εκτελούνταν - μια σκοτεινή ιστορική παράδοση που ορισμένοι λένε ότι μπορεί να ενέπνευσε τη συμμορία.

Ο Σεράπιο Βεραμέντι, ένας από τους υπόπτους που συνελήφθησαν και φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο στη συμμορία, προκάλεσε ρίγη στους πολίτες του Περού που αναρωτιούνται εάν όσα είπε είναι πράγματι αλήθεια.

«Χρησιμοποιούσαμε μια wincha [εργαλείο] για να κόψουμε τα κεφάλια τους. Κρεμάγαμε τα διαμελισμένα πτώματα από γάντζους, και μετά ανάβαμε έξι ή οκτώ κεριά από κάτω τους, και περιμέναμε δυο τρεις μέρες για να στάξει το λίπος στο μπουκάλι», φέρεται να ομολόγησε ο Βεραμέντι, 32 ετών, στους αστυνομικούς.

Ακόμα και βετεράνοι Περουβιανοί αστυνομικοί είπαν πως πρόκειται για την πιο μακάβρια ιστορία που έχουν ακούσει ποτέ.

Τα μέλη της συμμορίας αυτοαποκαλούνταν Los Pishtacos. Στην μυθολογία των πολιτισμών των Άνδεων, ο πιστάτσο είναι κάτι σαν μπαμπούλας ή βαμπίρ, ένας ανθρωπόμορφος διάβολος, συνήθως λευκός, που δολοφονεί για να κλέψει το λίπος ή να κομματιάσει τις σορούς των ιθαγενών. Η έννοια προέρχεται από την λέξη pishtay, η οποία στα Κέτσουα σημαίνει αποκεφαλισμός, διαμελισμός, ή κόψιμο του λαιμού.