11 Νοε 2009

Δεν υπάρχει ανάκαμψη αλλά αναστολή της κρίσης

«Η οικονομική κρίση απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει» υποστηρίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου του φόρουμ της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού, (APEC) οι οποίοι προειδοποιούν ότι η τωρινή κατάσταση της οικονομίας είναι περισσότερο καθυστέρηση της κρίσης και όχι ανάκαμψη.
H υπουργική σύνοδος εντάσσεται στην προετοιμασία της συνόδου κορυφής, που θα γίνει το επόμενο σαββατοκύριακο με τη συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε σημερινή συνέντευξή του είπε ότι κατά την ασιατική περιοδεία του θα συνεργαστεί με την Κίνα για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και οι εμπορικές ανισορροπίες.
«Η οικονομική ανάκαμψη που έχουμε τώρα είναι περισσότερο μία απλή καθυστέρηση της κρίσης, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εύθραυστη και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ρίζες του προβλήματος», είπε εκ μέρους των υπουργών ο εκπρόσωπος της Σιγκαπούρης Τζορτζ Γίο.
Στην κοινή δήλωση που αναμένεται να εκδώσουν οι Υπουργοί Οικονομικών των 21 χωρών μελών του φόρουμ, θα σημειώνουν ότι δεσμεύονται να συνεχίσουν τα σχέδια παροχής κινήτρων, ενώ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης εφέτος, προσθέτοντας όμως ότι βλέπει κινδύνους επιδείνωσης το 2010 και συνέστησε στις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τα κίνητρα.
«Η ανάπτυξη δεν θα είναι συμμετρική παγκοσμίως, θα έχει διαφορετικούς ρυθμούς», είπε ο Ζέλικ.
Ανάμεσα στα θέματα που εξετάζουν οι υπουργοί είναι και τρόποι για να μετριαστεί η επίδραση από την κλιματική αλλαγή με προώθηση της ενεργειακής επάρκειας ενώ στο περιθώριο της συνόδου, δεν αποκλείεται να συζητηθούν και τρόποι για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας, καθώς στη Σιγκαπούρη βρίσκονται οι υπουργοί εξωτερικών των πέντε από τις έξι χώρες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.
Πάντως το κύριο θέμα της συνόδου είναι η προετοιμασία της συζήτησης που θα έχουν οι αρχηγοί των κρατών για το ελεύθερο εμπόριο και όπως αναφέρεται στο σχέδιο της κοινής δήλωσης, οι χώρες μέλη του APEC «θα συνεχίσουν να οικοδομούν μία πιθανή Περιοχή Ελεύθερου Εμπορίου Ασίας- Ειρηνικού».
Τα μέλη του APEC απαρτίζουν το 40% του πληθυσμού της γης σε τέσσερις ηπείρους, παράγουν περισσότερο από το μισό παγκόσμιο ακαθάριστο προϊόν και συμμετέχουν σχεδόν στο μισό του παγκοσμίου εμπορίου.
Αλλά στα 21 μέλη του συγκαταλέγονται από εξαιρετικά φτωχές χώρες, όπως η Παπούα Νέα Γουινέα, το Περού και οι Φιλιππίνες, αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη και πλούσιες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.
Η μεγαλύτερη οικονομία από όλες, η αμερικανική χρειάζεται να δείξει την ηγετική της ικανότητα στο φόρουμ, είπε ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Τόμας Ντόναχιου, τονίζοντας ότι «δεν μπορείς να ηγείσαι και να στέκεσαι στο περιθώριο την ίδια στιγμή» και σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή στην Ασία εφαρμόζονται 168 συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.
Στελέχη πάντως του φόρουμ επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτευχθεί καν οι στόχοι για το ελεύθερο εμπόριο και τις επενδύσεις που είχαν θέσει οι χώρες μέλη του forum στη σύνοδο τους το 1994 με στόχο να εφαρμοστούν μέχρι το 2010 για τις βιομηχανοποιημένες χώρες και το 2020 για τις αναπτυσσόμενες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ