3 Νοε 2009

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη φοροδιαφυγή

THN πρώτη θέση στη φοροδιαφυγή κατέχει η Ελλάδα στην Ε.Ε., σύμφωνα με μελέτη που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τη διαφορά ανάμεσα στον οφειλόμενο ΦΠΑ και σε αυτόν που τελικά εισπράττεται σε 25 κράτη-μέλη.

Oπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης, που έχουν ως έτος αναφοράς το 2006, ο οφειλόμενος ΦΠΑ στην Ελλάδα ήταν το έτος αυτό 21,7 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόνο 15,1 δισ. ευρώ. Οι ετήσιες απώλειες για το ελληνικό κράτος ανέρχονται σε 6,5 δισ. ευρώ. Oπως επισημαίνεται στη μελέτη, η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε απώλειες της τάξης του 30%, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κράτους-μέλους (πληθυσμός, ΑΕΠ κ.λπ.). Στη δεύτερη θέση από πλευράς ποσοστού απωλειών στην τελική είσπραξη ΦΠΑ έρχεται στην ευρωζώνη η Σλοβακία (28%) και ακολουθούν η Ιταλία (22%) και η Αυστρία (14%).

Σχολιάζοντας τη δημοσίευση της μελέτης, ο αρμόδιος για τη φορολογία επίτροπος Λάζλο Κόβακς δήλωσε: «Η εν λόγω μελέτη επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για τη φοροδιαφυγή στην Ε.Ε. και υπογραμμίζει την απόλυτη ανάγκη για την Eνωση και τα κράτη-μέλη να συνεχιστούν οι προσπάθειές τους για την καταπολέμησή της».