5 Φεβ 2009

Μετά το αλκοτέστ έρχεται και το...γριποτέστ


Δεν μας έφθανε το άγχος που έχουμε μην μας κάνουν αλκοτεστ αν πιούμε δυό ποτηράκια παραπάνω,σε λίγο θα έχουμε και το...γριποτέστ.

Ερευνα η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας στη Βρετανία δείχνει ότι το κρύωμα ή η γρίπη έχουν τις ίδιες επιπτώσεις στην ικανότητα κάποιου να οδηγήσει με εκείνες που προκαλεί το αλκοόλ.

Ο πονοκέφαλος, η ζαλάδα, η αδυναμία, το φτάρνισμα και όλα τα συμπτώματα του κρυολογήματος ή μιας ίωσης, σύμφωνα με την έρευνα, μειώνουν την οδηγική ικανότητα στον ίδιο βαθμό με την κατανάλωση αλκοόλ. Η έρευνα έγινε για λογαριασμό της εταιρείας Lloyds ΤSΒ Ιnsurance και όπως αναφέρεται σε αυτή ένα στα δέκα τροχαία ατυχήματα οφείλονται σε λάθη που έκανε κάποιος που οδηγούσε κρυωμένος ή με ίωση. Πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό αφού αν τα ευρήματα της έρευνας είναι σωστά τότε μόνο στη Βρετανία τη χρονιά που μας πέρασε έγιναν 125.000 τροχαία ατυχήματα εξαιτίας της γρίπης. Ο βαθμός νηφαλιότητας, ετοιμότητας και αντίδρασης εκείνων που είχαν μόνο πονοκέφαλο και εκείνων που είχαν στρες ήταν μόλις 4% χαμηλότερος από αυτόν των οδηγών που δεν αντιμετώπιζαν κανένα απολύτως πρόβλημα υγείας.
Ο αντίστοιχος βαθμός των οδηγών που ήταν κρυωμένοι ή είχαν ίωση ήταν 11% χαμηλότερος από εκείνο των υγιών οδηγών, ποσοστό που αντιστοιχεί σε κάποιον που προτού καθήσει στο τιμόνι έχει πιει 2- 3 ποτήρια ουίσκι.