19 Φεβ 2009

Μπλόκο στα σκυλιά κατά διαδηλωτών από το ΣτΕ


Και τα σκυλιά δεμένα, τουλάχιστον στις διαδηλώσεις. «Μπλόκο» στη χρησιμοποίηση ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων από την Αστυνομία σε συγκεντρώσεις και πορείες βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Επεξεργαζόμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Εσωτερικών, που έδινε «το ελεύθερο» για τη χρήση αστυνομικών σκύλων σε διάφορες επιχειρήσεις για αποκατάσταση της τάξης και κατά της εγκληματικότητας, το ΣτΕ ζητεί να διευκρινιστεί ρητά ότι οι αστυνομικοί σκύλοι δεν θα χρησιμοποιούνται για επεισόδια σε διαδηλώσεις ή για να διαλυθούν συναθροίσεις και συγκεντρώσεις.

Το ανώτατο δικαστήριο επισήμανε ότι με τη διατύπωσή του το σχέδιο ΠΔ μπορούσε να ανοίξει «παράθυρο» για να χρησιμοποιηθούν αστυνομικοί σκύλοι στις πορείες, παρά τις νομοθετικές απαγορεύσεις που είχαν θεσπιστεί από το 1984 (ν. 1481/84).

Γι' αυτό και το Ε τμήμα ΣτΕ υπό τον αντιπρόεδρο Κ. Μενουδάκο επισημαίνοντας την απαγόρευση χρήσης σκύλων σε διαδηλώσεις, υπογράμμισε την ανάγκη, όταν διατάσσονται υπηρεσίες αστυνομικών περιπολιών να λαμβάνεται μέριμνα ώστε οι συνοδοί αστυνομικών σκύλων να μη μετέχουν σε αστυνομική δύναμη, η οποία καλείται για τη διάλυση συγκεντρώσεων.

Η σχετική διευκρίνιση για τη μη συμμετοχή των σκύλων και των εκπαιδευτών τους κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να μην παραβιαστεί ό,τι θεσπίστηκε πριν από 25 χρόνια.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ