26 Φεβ 2009

Προκλητική ασέβεια


Προκλητική ασέβεια στους νεκρούς εποχικούς πυροσβέστες και προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών των αρμοδίων χαρακτηρίζουν το πόρισμα της ΕΔΕ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας οι συγγενείς των τριών εποχικών πυροσβεστών που βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στα φλόγες μαζί με είκοσι δύο ακόμη πολίτες έξω από τη μαρτυρική Αρτέμιδα Ηλείας το απόγευμα της 24ης Αυγούστου 2007.
Οπως καταγγέλλει στην «Ε» η Χριστίνα Δρακοπούλου, αδερφή του Ιωάννη Δρακόπουλου, που μαζί με τους εποχικούς πυροσβέστες Ανδρέα Τζούμα και Θανάση Νιάρχο πέθαναν μέσα στις φλόγες έξω από την Αρτέμιδα, οι αρμόδιοι της Π.Υ μέσα σε μιάμιση μόλις σελίδα, που αποτελεί το συμπέρασμα της ΕΔΕ, επιχειρούν με πρωτοφανή τρόπο να «κουκουλώσουν» τις ευθύνες και τις παραλείψεις ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) για την τραγωδία που συγκλόνισε τη χώρα μας.
Ο ενεργήσας την ΕΔΕ αξιωματικός με βαθμό επιπυραγού, αν και είχε λάβει εντολή να διερευνήσει τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου των συμβασιούχων συναδέλφων του, αρκέστηκε απλά σε ανούσιες και ανώδυνες για τους ανωτέρους του επισημάνσεις, όπως στην περιγραφή των γεγονότων και των καιρικών συνθηκών, της υγρασίας κ.λπ.
Πουθενά στο συμπέρασμα της ΕΔΕ δεν αναφέρεται τι έφταιξε που οι συνάδελφοί του μαζί με 22 ακόμη κατοίκους της Αρτέμιδας πέθαναν αβοήθητοι μέσα στις φλόγες εκείνο το τραγικό απόγευμα. Στην ΕΔΕ δεν απαντάται επίσης γιατί οι τρεις συμβασιούχοι πυροσβέστες δεν συνοδεύονταν όπως λέει ο νόμος από μόνιμο και έμπειρο πυροσβέστη. «Οι αρμόδιοι του Πυροσβεστικού Σώματος μέσα από αυτή την ΕΔΕ σκοτώνουν για δεύτερη φορά αυτούς τους ηρωικούς αλλά άτυχους άντρες προκαλώντας ανείπωτο πόνο στους συγγενείς τους.
Δεν περιμέναμε ποτέ ότι η ζωή τριών παλικαριών αξίζει μόλις μιάμιση σελίδα χαρτιού για τους αρμόδιους. Είναι φανερό ότι κάποιοι θέλουν να κουκουλώσουν τις ευθύνες και τις παραλείψεις υψηλά ιστάμενων προσώπων που είχαν εμπλακεί στην κρίση των φονικών πυρκαγιών στην Ηλεία. Καλώ την Ελληνική Δικαιοσύνη να παρέμβει, να ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση και να τιμωρήσει παραδειγματικά εκείνους που προκάλεσαν το κακό στις οικογένειές μας αλλά κι εκείνους που επιχειρούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες των αρμοδίων», δήλωσε οργισμένη στην «Ε» η Χριστίνα Δρακοπούλου.
«Υπήρξε προσπάθεια αυτή η έρευνα να μην αποδώσει ευθύνες στους υψηλά ιστάμενους. Ο βαθμός και μόνο του αξιωματικού που διενήργησε την ΕΔΕ, το αποδεικνύει. Σαφώς υπάρχουν ευθύνες και παραλείψεις που θα πρέπει να διερευνηθούν σε όλα τα επίπεδα και να αποδοθούν ευθύνες», δήλωσε στην «Ε» ο συνδικαλιστής πύραρχος του Π.Σ. και διοικητής στην Π.Υ. Ζακύνθου Νικόλαος Χανιάς.


Μ. ΝΟΔΑΡΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/02/2009