22 Φεβ 2009

Η λαναθασμένη αντίληψη του κ.Δένδια για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο συμπατριώτης μου Υπουργός Δικαιοσύνης κ.Δένδιας,από τά Γιάννενα που παρευρισκόνταν για τον εορτασμό της απελευθέρωσης τους,ανακοίνωσε περιχαρής την νομοθετική ρύθμιση που προορίζει το υπουργείο του,σύμφωνα με την οποία αυξάνεται το όριο της πρωσοποκράτησης για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από 2000 σε 5000 ευρώ.
Αυτό που δεν μας είπε ο κ.Δένδιας είναι τι εννοεί με τον όρο "ασφαλιστικά ταμεία".

Αν εννοεί τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης των εργαζομένων (ΙΚΑ,ΤΕΑΥΕΚ,ΤΕΑΜ κλπ) έκανε λάθος να αυξήσει τα όρια προσωποκράτησηςτων εργοδοτών που οφείλουν εισφορές,αντίθετα θα έπρεπε να τα μειώσει τουλάχιστον στα 500 ευρώ.Γιατί κ.Δένδια οι εισφορές αυτές αποτελούν τον μόχθο του εργαζόμενου και έχουν παρακρατηθεί από αυτόν προκαταβολικά.Πρώτα παρέχεται ο μόχθος και μετά ακολουθεί η παρακράτηση.Οπως ακριβώς και ο μισθός του.Πρώτα δουλεύει και μετά πληρώνεται.Και οι ασφαλιστικές εισφορές για τον εργαζόμενο αποτελούν μισθό και μάλλιστα υπερημερίας.Και έρχεσαι σήμερα από τα Γιάννενα να μας πείς περιχαρής ότι ο εργοδότης καλώς παρακρατεί τον μόχθο του εργαζομένου και επομένως δεν πρέπει να πάει φυλακή?.

Αν εννοεί και τα ταμεία κύριας υποχρεωτικής ασφάλισης των εργοδοτών,τότε και πάλι κάνει λάθος.Σε αυτή την περίπτωση δεν έπρεπε να υπάρχει καθόλου προσωποκράτηση,για τον απλούστατο λόγο:
Ενας επαγγελματίας,είναι ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ (σημερινό ΟΑΕΕ).Πληρώνει ααφαλιστικές εισφορές για να μπορέσει να έχει παροχές για την ασθένεια του και για την σύνταξη του.
Και ερωτώ τον κ.Δένδια:
Αν ο επαγγελματίας ασφαλισμένος χρωστάει στο ΤΕΒΕ μπορεί να θεωρήσει το βιβλιάριο ασθενείας του για να μπορεί να έχει τις αντίστοιχες παροχές?Οχι βέβαια!!!
Μπορεί να πάρει σύνταξη αν δεν έχει εξωφλήσει όλες τις εισφορές του?
Και πάλι όχι βέβαια!!!
Αρα όταν ωφείλει,εκτός ότι δεν του παρέχει το ασφαλιστικό ταμείο τίποτε θα τον βάλετε και στην φυλακή,χωρίς να φάει χωρίς να πιεί,όπως λέμε στο χωριό μου.
Απλά τα ασφαλιστικά ταμεία αρμέγουν τους ασφαλισμένους για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να αντεπεξέλθουν στα υπέρογκα διοικητικά τους έξοδα.Να μπορούν να πληρώνουν μέσω των ασφαλισμένων ,τους παχυλούς μισθούς των διοικητικών υπαλλήλων τους.
Για αυτό η πολιτεία θέσπισε την υποχρεωτική ασφάλιση.Για να ασφαλίζονται στα δικά της "μαγαζιά".
Θα μπορούσε όμως να έκανε μεν την ασφάλιση υποχρεωτική αλλά να έδινε την ελεύθερη επιλογή του ασφαλιστικού φορέα είτε στις δημόσιους ασφαλιστικούς οργανισμούς είτε στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που θα τηρούσαν τα μίνιμουμ που θα θέσπιζε η πολιτεία και
θα ήταν κάτω από το άγρυπνο μάτι της.
Θα σας φέρω ένα παράδειγμα:
Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με μηνιαίο μισθό 1200 ευρώ καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ 528 ευρώ τον μήνα.Αρα 528χ14 μας κάνουν 7392 ευρώ τον χρόνο ασφάλιστρα.
7392 ευρώ τον χρόνο και να σου κλείνει το ΙΚΑ ραντεβού για μια ιατρική εξέταση μετά από 3 μήνες , όταν χρειασθείς νοσοκομείο να σε πετάνε με ράτζα στους διαδρόμους και όταν έρθει η ώρα της σύνταξης να σκέφτεσαι να αγοράσεις 1 κιλό ντομάτες.
Για πήγαινε σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία και πες της:
Εχω διαθέσιμα 7392 ευρώ τον χρόνο για ασφάλιστρα.Τι μου παρέχετε με τα σφάλιστρα αυτά στον τομέα της υγείας και της σύνταξης?Μόλις αναφέρετε το ποσό αυτό να δείτε τι θα σας κάνουν!!!Μέχρι και αράπηδες να σας κάνουν αέρα με τις βεντάλιες και δύο μανούλια να σας κάνουν μασάζ!!!
Απλά το κράτος να υποχρεώνει τους εργοδότες ,οι εργαζόμενοι να προσκομίζουν βεβαίωση κάθε χρόνο για ασφαλιστική τους κάλλυψη.Και πάνω απ'όλα να ελέγχει τις ασφαλιστικές εταιρίες και να παρέχει εγγυήσεις στους ασφαλισμένους σε περίπτωση αφερεγγυότητας τους.
Το ίδιο ακριβώς παράδειγμα ισχύει και για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ.

Αυτά έπρεπε να κοιτάξει η κυβέρνηση σας κ.Δένδια.