6 Φεβ 2009

Δεν την αφήνουν να πεθάνει


Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την Παρασκευή, με τη διαδικασία του επείγοντος, ένα νομοθετικό διάταγμα, το οποίο εμποδίζει τη διακοπή σίτισης της 37χρονης Ελουάνα Ενγκλάρο, που βρίσκεται σε κώμα τα τελευταία 17 χρόνια, ύστερα από τροχαίο ατύχημα.

Σύμφωνα με το Ansa, το οποίο δεν αναφέρεται στο ακριβές περιεχόμενο του νομοθετήματος, αυτό υιοθετήθηκε «ομόφωνα, ύστερα από μακρά συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο», αν και ο Ιταλός προέδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, αρνήθηκε να το υπογράψει.

Η Ελουάνα Ενγκλάρο έχει γίνει το σύμβολο του αγώνα για το δικαίωμα στην ευθανασία στην Ιταλία και προ μηνών η οικογένειά της εξασφάλισε δικαστικη απόφαση, που επιτρέπει τη διακοπή της παροχής τροφής και νερού στην άτυχη γυναίκα, δικαιώνοντας το αίτημα των οικείων της να την αφήσουν να πεθάνει. Η πρωτόδικη απόφαση επικυρώθηκε από το Εφετείο το Νοέμβριο.

Την περασμένη Τρίτη η Ελουάνα μεταφέρθηκε στην πόλη Ούντινε στη βορειοανατολική Ιταλία, σε μια κλινική, η οποία δέχθηκε να διακόψει την παροχή τροφής και νερού στην ασθενή.