ΒΑΣΙΛΑΤΙΚΑ.(σας καλωσορίζουν με μουσική εδώ)
Ενα μικρό πανέμορφο και καταπράσινο χωριουδάκι της Νότιας Κέρκυρας.Ανήκει στον Δήμο Κορισσίων και είναι το μικρότερο σε πληθυσμό δημοτικό διαμέρισμα του.Εχει περίπου 200 κατοίκους.Ο μικρός αυτός πληθυσμός των κατοίκων (στενοί και μακρινοί συγγενείς),με την μακρόχρονη σύσφιγξη των σχέσεων,έγινε η αιτία και η αφορμή,να καταστήσει αυτό το μικρό χωριουδάκι ένα από τα δραστήρια χωριά όλης της Νότιας Κέρκυρας,πάνω στον τομέα του πολιτισμού και της οικονομίας.Απέχει 27 χιλ.από την πόλη της Κέρκυρας.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν διάφορες απόψεις.Η επικρατέστερη όμως άποψη και καταγεγραμμένη στα ιστορικά αρχεία της Κέρκυρας είναι η ακόλουθη:
Το 1439 συνήλθε στην Φλωρεντία η τελευταία σύνοδος για την ένωση των δύο εκκλησιών.
Στην σύνοδο αυτή την ανατολική εκκλησία εκπροσωπούσε ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Παλαιολόγος. Μαζί με τον αυτοκράτορα ήταν ο Πατριάρχης Κων/πόλεως Ιωσήφ οι εκπρόσωποι των πατριαρχείων της Ανατολής μητροπολίτες Εφέσου Μάρκος ο Ευγενικός,Ηρακλείας Αντώνιος και Σάρδεων Διονύσιος.Επίσης ο Νίκαιας Βησσαρίων,ο μητροπολίτης Ρωσίας Ισίδωρος,ο Μονεμβασιάς Δωρόθεος και πολλοί μοναχοί και ιερομόναχοι.Επίσης ο αδελφός του αυτοκράτορα Δημήτριος.
Εκείνη την εποχή η Κέρκυρα ήταν υπό Ενετική κατοχή.Την κεντρική διοίκηση την ασκούσε ο Βάιλος με έδρα την Κέρκυρα και την διοίκηση στην επαρχία οι ευγενείς,που είχαν τον Ιταλικό τίτλο του "ΚΟΝΤΕ".Μια αποκεντρωμένη επαρχιακή διοίκηση ήταν και αυτή του χωριού με προσαρτημένες και άλλες περιοχές.Το 1439 διοικητής αυτής της επαρχίας ήταν ο ευγενής Βενετός,ο γνωστός με το όνομα ΚΟΝΤΕ ΛΙΒΙΟΣ,ο οποίος είχε έδρα το σημερινό χωριό Βασιλάτικα.Ακόμη σήμερα σώζονται ερείπια από τις επαύλεις του,που είχαν την ιταλική ονομασία ΚΟΥΡΤΗ.
Η αντιπροσωπεία,λοιπόν της Βυζαντινής αυτοκρατορίας άρχισε το ταξίδι της από την Κωνσταντινούπολη για να παραστεί στην Οικουμενική Σύνοδο της Φλωρεντίας.Με την σημερινή κλασσική διαδρομή.Εφθασε οδικώς στην Ηγουμενίτσα και από εκεί πέρασε με πλοιάριο απέναντι στην Κέρκυρα.Τα ποιο κοντινά λιμάνια ήταν αυτά της Μπούκαρης και του Πετριτή,έδρα του πανίσχυρου Ενετού έπαρχου ΚΟΝΤΕ ΛΙΒΙΟΥ.Ο Κόντε τους φιλοξένησε,δεν γνωρίζουμε για πόσο χρονικό διάστημα στις επαύλεις του και φρόντισε για την επικοινωνία τους με τον Βάιλο και την μετάβαση τους στην απέναντι Ιταλία.
Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού,υποτακτικοί του ΚΟΝΤΕ και με έντονο το Ελληνικό και Χριστιανικό τους συναίσθημα,βλέποντας τον Βασιλιά του Βυζαντίου και το Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως να διανυκτερεύουν στο ασήμαντο και χωρίς όνομα χωριό τους,έδωσαν στο χωριό το όνομα Βασιλάτικα,τιμώντας τον Βασιλιά Παλαιολόγο που πέρασε από το χωριό τους.Αυτή την ονομασία δέχθηκε και ο Ενετός διοικητής ΚΟΝΤΕ ΛΙΒΙΟΣ.
Ακόμη σήμερα ο επισκέπτης θα παρατηρήσει έντονη την Ενετική παρουσία στο χωριό.
Η παλιά βάση του καμπαναριού ,που είναι φτιαχμένη με ΤΟΥΦΟΥΣ,έχει σαν έμβλημα της το σύμβολο της Ενετικής αυτοκρατορίας.ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ.Και σε διάφορα σημεία της περιοχής θα αντικρύσει τα ερείπια των επαύλεων του Ενετού έπαρχου.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Το χωριό Βασιλάτικα είναι κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο σε τέτοιο σημείο που η διαδρομή με αυτοκίνητο γίνεται κάτω από πράσινες αψίδες που δημιουργούν τα κλαδιά από τις ελιές και τα κυπαρίσια.Σε όποιο σημείο ο επισκέπτης στρέψει το βλέμμα του θα αντικρύσει μια απέραντη θάλασσα πρασίνου.Οι καταπράσινοι λόφοι,γεμάτοι με τις γέρικες ελιές και τα γέρικα κυπαρίσια,δημιουργούν ένα εκπληκτικό περιβάλλον.
Δίπλα από το χωριό και σε απόσταση από 300-
γραφικά ταβερνάκια πάνω στην αμμουδιά,συνθέτουν την εικόνα των παραλιών του χωριού.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι Οι Οι Οι Οικάτοικοι του χωριού ασχολούνται με διάφορες εργασίες.Το καλοκαίρι κυρίως με τον τουρισμό και τον χειμώνα με το μάζεμμα των ελιών.
Το χωριό αν και πληθυσμιακά μικρό έχει μεγάλη δραστηριότητα σε πολιτιστικά κυρίως θέματα και θέματα αθλητισμού.
1.Από το 1982 έχει ιδρύσει τον ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΑΣΙΛΑΤΙΚΩΝ.
Από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θεωρούνται οι καλλίτερες σε όλη την Κέρκυρα,όπως παραδοσιακό καρναβάλι,παραδοσιακά πανηγύρια,παραδοσιακά κάλαντα,εκδρομές.
2. Το 2002 ιδρύθηκε το ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ και από το 2003 με αφορμή αυτό το χορευτικό συγκρότημα του χωριού δημιουργήθηκε ένα φεστιβάλ παραδοσιακών χορών όχι μόνο από το νησί της Κέρκυρας αλλά από ολη την Ελλάδα.
3.Το παλιό Δημοτικό σχολείο,που σήμερα δεν λειτουργεί,μετατράπηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο σε κέντρο συνευρεσης των κατοίκων,με δορυφορική τηλεόραση,βιβλιοθήκη,πιγκ πογκ,μινι μπαρ τραπέζια καθίσματα αλλά και τόπος μικρών κλειστών κοινωνικών εκδηλώσεων,κυρίως τους χειμερινούς μήνες.
πρώτο, διαθέτει ένα οn line σύστημα επικοινωνίας με το ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ για την άμεση αντιμετώπιση καρδιολογικών προβλημάτων των κατοίκων.
5.To χωριό διαθέτει ένα υπερσύχρονο γήπεδο 5χ5 που διοργανώνονται τουρνουά από όλη την Κέρκυρα ακόμη και με προβολείς.
6. Ο ΑΟ Βασιλάτικα ιδρύθηκε το 1983 και συμμετέχει από το 1988 στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Κέρκυρας. Ο Α.Ο.Β εχει αναδειχθεί πρωταθλητής της Γ κατηγορίας δύο φορές (1998-1999,2002-2003) και από το 2003-2004 μέχρι σήμερα συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β κατηγορίας της Ε.Π.Σ Κερκύρας.
6Ο Α.Ο.Β. έχει αναδειχτεί πρωταθλητής της Γ' κατηγορίας δύο φορές (την περίοδο 1998-99 και 2002-03) και από το 2003-04 μέχρι σήμερα συμμετέχει στο πρωτάθλημα της ατηγορίας
ΔΙΑΜΟΝΗ:
HOTEL REGINA
Hotel REGINA από δορυφόρο
ΦΑΓΗΤΟ:
ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟ KALAMI
Ψαροταβέρνα TO KALAMI από δορυφόρο
ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ SPAROS
Ψαροταβέρνα SPAROS από δορυφόρο
ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ:
EURORENTCAR
ΤΗΛ: 2661075990 E-MAIL: rentcar@otenet.gr
Για περισσότερες πληροφορίες κάνετε κλικ πάνω στις επωνυμίες των επιχειρήσεων.
ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ
H κερκυραϊκή διάλεκτος είναι, όπως κι οι άλλες νησιώτικες, τραγουδιστή. H γλώσσα περιέχει στοιχεία όλων των πολιτισμών που ήρθαν σε επαφή με το νησί - και δεν είναι λίγοι, με κυρίαρχο το ιταλικό στοιχείο. Θα αρκεστούμε στην αναφορά λίγων μόνο λέξεων, ίσα ίσα για να μπείτε στο πνεύμα του τόπου.
αδούλης,ο: τεμπέλης
αμιά: λοιπόν, πάντως
αναριτσιαίνω: ανατριχιάζω
αψήλου: ψηλά- εδώ παίζουν πολύ “τ’ αψήλου”, δηλαδή στρίβουν ένα νόμισμα με στοίχημα. Oλόκληρες περιουσίες παίζονται έτσι την Πρωτοχρονιά στη μέση του δρόμου
βάφω: τό’βαψα, θύμωσα και το κράτησα μέσα μου
βουρλίζομαι: θυμώνω πολύ, διαολίζομαι
δελέγκου: αμέσως
καδινάτσος,ο: σύρτης της πόρτας
κατοικιά,η: καλύβα στα μακρινά χτήματα
κούρτη,η: αυλή
λάχανα,τα: ό,τι χορταρικό τρώγεται
μορόζος,ο: αγαπημένος
μπαλαούστρο,το: κουπαστή της σκάλας
μπερτουέλες,οι: μεντεσέδες-”μα τσι μπερτουέλες του Eυαγγελίου”
μποκολέτες,οι: σκουλαρίκια
μπόλια,η: το πάντα λευκό κάλυμα του κεφαλιού των γυναικών
μπότης,ο: σταμνί που βάζουν το νερό ή το κρασί
μπουκαλέτο,το: μπουκάλι
μπούρσα,η: τσέπη
νιοράντες, ο: ψωροπερήφανος
νογάω: καταλαβαίνω
νοδάρος,ο: συμβολαιογράφος
ομπία,η: έμμονη ιδέα
όρσε: φάσκελο
παρτσινέβελος,ο: το αφεντικό, ο νοικοκύρης
πινιάτα,η: κατσαρόλα
πομιντόρο,το: ντομάτα
πούλου-πούλου: εδώ κοντά (Kαρουσαδίτικο)
προβατώ: περπατώ
σίσκλος ή σίκλος, ο: κουβάς
σκάνιο,το: καρέκλα
σκουτί,το: ρούχο
στιά,η: η φωτιά
στρηνάρι,το ή στρηναρόπετρα,η: σκληρή πέτρα, τα σκληρά ασβεστολιθικά πετρώματα του Παντοκράτορα.
τζόγια,η: χαρά, (χαϊδευτικό) “τζόγια μου”
Ακούστε ένα δείγμα ομιλίας Κερκυραίου ΕΔΩ