31 Ιουλ 2008

Δεν είναι επαίτες οι αγρότες

ΕΞΩ ΦΡΕΝΩΝ είναι οι αγρότες με τις κυβερνητικές αποφάσεις γύρω από τις επιστροφές φόρου που υποτίθεται πως θα είχαν αναφορικά με τις δαπάνες αγοράς πετρελαίου. Αλλα είχαν ζητήσει οι αγρότες, άλλα έκανε η κυβέρνηση. «Η απόκλιση από την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι χαμηλότερη κατά 30% στη φυτική παραγωγή και κατά 83% στη ζωική παραγωγή, αποκλείοντας μάλιστα την πτηνοτροφία και τη χοιροτροφία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, χαρακτηρίζοντας «κοροϊδία» την κυβερνητική απόφαση.

ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Ευρώπη οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα ενίσχυσης κατά κάποιο τρόπο των αγροτών προκειμένου να αντιμετωπίσουν σε κάποιο βαθμό τις συνέπειες από την υπερβολική αύξηση των τιμών των καυσίμων. Η κυβέρνηση όμως κάνει το αντίθετο: δεν τηρεί ούτε καν τις υποσχέσεις που είχε δώσει, όταν ζητούσε τη συμπαράσταση και συνεργασία των αγροτών στην πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έχει περιπέσει σε τέτοια κατάσταση εισπρακτικής μανίας ώστε δεν της φθάνει που καθόρισε εξευτελιστικές τιμές αποζημίωσης και απαράδεκτα χαμηλά δήθεν «αντικειμενικά κριτήρια» κατανάλωσης καυσίμων ανά στρέμμα καλλιεργημένης έκτασης. Προχώρησε ακόμη παραπέρα και αποφάσισε να σφετεριστεί εκατομμύρια ευρώ κατακρατώντας τα από τους πιο φτωχούς μικροκαλλιεργητές: αρνείται να επιστρέψει ποσά κάτω των 20 ευρώ.

ΑΝ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ κανείς όμως ότι οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου είναι πάνω από 900.000 άτομα και ότι με τον τρόπο καθορισμού των επιστροφών που η ίδια προσδιόρισε, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες θα βρεθούν στην κατηγορία των 20 ευρώ και κάτω, η κυβερνητική «μπάζα» δεν θα είναι καθόλου ασήμαντη!

ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ δηλαδή που η κυβέρνηση της ΝΔ με τις αλχημείες της έκανε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες να αισθάνονται σαν ζητιάνοι αφού τους βγάζει επιστροφές φόρου λίγων ευρώ, τους κατακλέβει κι από πάνω! Αυτός ο εμπαιγμός των αγροτών και η περιφρόνηση της αξιοπρέπειάς τους δεν θα της βγει σε καλό.

24/07/2008 Πηγή: ΕΘΝΟΣ