27 Ιουλ 2008

Φθινοπωρινή φορο-επιδρομή



ΓΙΑ μαύρο Σεπτέμβρη πρέπει να προετοιμάζονται μισθωτοί και επιχειρήσεις, καθώς από την αρχή του φθινοπώρου θα βρεθούν αντιμέτωποι με ομοβροντία σκληρών μέτρων. Ερχεται μπαράζ φορολογικών επιβαρύνσεων (πιθανότατα και εντός του έτους), αντικινήτρων για επενδύσεις, με αντάλλαγμα φτωχά επιδόματα που θα αφορούν λίγους.
Ποιοι φόροι θα αυξηθούν; Η λίστα των «υποψηφίων» όλο και αυξάνεται. Κάποια στελέχη προτείνουν να επιβληθούν φόροι από το φθινόπωρο. Ο λόγος για την τρίτη δόση αύξησης των αντικειμενικών αξιών (που ήταν να γίνει την άνοιξη και δεν έχει ακόμη αποκλειστεί να γίνει εντός του 2008), αλλά και για την άνοδο των ειδικών φόρων σε ποτά και τσιγάρα. Πρόκειται για μέτρα που έχουν συνυπολογιστεί στον φετινό προϋπολογισμό, αλλά «πάγωσαν».

Προτείνεται να ενεργοποιηθούν από το φθινόπωρο για να μειωθεί το έλλειμμα του 2008, αλλά και για να περιοριστεί η «ψυχρολουσία» του πακέτου νέων μέτρων του 2009.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Γ. Αλογοσκούφης στην πλέον ξεκάθαρη δήλωση που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα για το θέμα, είπε μόνο ότι «πρέπει να φορολογηθούν καλύτερα και περισσότερο τα εισοδήματα από κεφάλαιο, τα οποία σήμερα σε μεγάλο βαθμό δεν φορολογούνται καθόλου. Ενώ πρέπει να επανεξετάσουμε και κάποιους ειδικούς τρόπους φορολόγησης, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα δεν δικαιολογούνται». Ωστόσο, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης προετοιμάζουν το κλίμα μέσω «διαρροών» για σειρά από εναλλακτικά σενάρια φοροεπιβαρύνσεων που αφορούν όλους: μισθωτούς, συνταξιούχους, πολύτεκνους, εισοδηματίες, επιχειρήσεις, επενδυτές, αυτοαπασχολούμενους. Τι λένε αυτά;

*Φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών για βραχυπρόθεσμες αγοραπωλησίες στο Χ.Α.

*Αυτοτελής φορολόγηση των μερισμάτων (σήμερα στο 25%). Προτείνεται η αύξηση του συντελεστή στο 40% ή εναλλακτικά να φορολογούνται με βάση την κλίμακα.

*Φορολόγηση βάσει κλίμακας πολλών άλλων εισοδημάτων που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς (με έναν συντελεστή), όπως είναι επιδόματα μισθωτών, αποζημιώσεις (π.χ. για συμβούλια και εκτός έδρας), αλλά και των stock options (απόκτηση μετοχών σε προνομιακή τιμή από στελέχη επιχειρήσεων ως πρόσθετη αμοιβή η οποία τώρα φοροαπαλλάσσεται). Η τελευταία περίπτωση, πρόκειται για πρόταση που έκανε το 2007 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

*Διεύρυνση του «πόθεν έσχες» για μετοχές, συμμετοχή σε ΑΕ και για πιστωτικές κάρτες.

Εκτιμάται ότι όλα αυτά τα μέτρα αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των εσόδων που πρέπει να βρει η κυβέρνηση. Απλά είναι τα πλέον «ανεκτά» κοινωνικά, αφού αφορούν το πλουσιότερο κομμάτι του πληθυσμού. Υπάρχουν όμως και άλλα:

*Επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών με σκοπό τον περιορισμό τους.

*Αύξηση των τελών κυκλοφορίας (πιθανότατα με τη σύνδεσή τους με τις εκπομπές ρύπων).

*Αύξηση του τέλους της ακίνητης περιουσίας από το 0,1% στο 0,2% για όλους τους υπόχρεους ή επιβολή υψηλότερου συντελεστή για μεγάλες περιουσίες.

*Ενοποίηση των τριάντα περίπου φόρων και των τελών που επιβάλλονται σε όλα τα ακίνητα.

*Αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος ακόμη και στο 100% και ρύθμιση οφειλών.

*Η αύξηση του ΦΠΑ δεν αποκλείεται, αλλά σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη, «δεν είναι στις προτεραιότητες» της κυβέρνησης.

*Οι νέοι φόροι δεν θα είναι το μόνο πλήγμα για τον ιδιωτικό τομέα. Η πενία πόρων οδηγεί σε μείωση των επιδοτήσεων προς επιχειρήσεις, αλλά και σε ανεπαρκή μέτρα κατά της φτώχειας.

*Τα επιδόματα θα δοθούν μόνο σε όσους βρίσκονται στο μεταίχμιο (και με το επίδομα το εισόδημά τους θα «βγει» από το όριο της φτώχειας).
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 27/07/2008