Τα μάτια σας... δεκατέσσερα, γιατί έχετε δύο μήνες καιρό να διορθώσετε το λάθος μόλις αναρτηθούν τα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία. Αν και τυπικά δεν χρειάζεται, ωστόσο η βοήθεια νομικού είναι καλοδεχούμενη σε αυτήν την περίπτωση, διότι τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ αν αυτός που κατά λάθος ή εσκεμμένα δηλώθηκε ως ιδιοκτήτης δεν αναγνωρίσει το λάθος...
Ποια είναι η προθεσμία των ενστάσεων;
Δύο μήνες για τους κατοίκους στην Ελλάδα, τέσσερις μήνες για τους κατοίκους του εξωτερικού από την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.
Τι γίνεται με τα ακίνητα στις εκτός σχεδίου περιοχές που δεν υπάρχουν τίτλοι από το 1885;
Χωρίς την ύπαρξη τίτλων υπάρχει πρόβλημα, λένε από το Κτηματολόγιο. «Αν δεν αλλάξει η νομοθεσία αυτά τα ακίνητα θα χαθούν», επισημαίνει ο κ. Στράτος Παραδιάς. «Στην 1η ανάρτηση που θα γίνει με τους κτηματολογικούς πίνακες θα αναφέρεται ως ιδιοκτήτης αυτών των ακινήτων το Δημόσιο και θα υπάρχει υποσημείωση ότι διεκδικούνται από ιδιώτες. Έτσι, η Επιτροπή Ενστάσεων θα στηριχθεί στον σημερινό νόμο και εκτιμάται ότι θα τα επιδικάσει στο Δημόσιο».
Όσο διάστημα διαρκεί η κτηματογράφηση μπορώ να πουλήσω και να αγοράσω;
Μπορείτε. Οι συμβολαιογράφοι συντάσσουν τα συμβόλαιά τους κανονικά, χωρίς να επισυνάπτουν σε αυτά οποιοδήποτε πιστοποιητικό ή βεβαίωση υποβολής δηλώσεων.
Σε ποιες περιοχές της Αττικής οι ιδιοκτήτες δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα ακίνητά τους?
Στην Καλλιθέα και στο τμήμα του Παλαιού Φαλήρου που περικλείεται από τη Λεωφόρο Συγγρού και τις οδούς Ελληνίδων, Ζησιμοπούλου, Αγίας Τριάδας, Δημοκρατίας, Πικροδάφνης και τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.
Μέχρι πόσα δικαιώματα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες στις αγροτικές περιοχές?
Μέχρι δύο. Ειδικότερα, όσοι ιδιοκτήτες δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα θα καταβάλουν πάγια τέλη για δύο (δηλαδή έως 70 ευρώ).
Θα δοθεί παράταση για την υποβολή δηλώσεων?
Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επισήμως από το Κτηματολόγιο. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να δοθεί κάποια... σιωπηρή παράταση, γιατί τα δύσκολα αναμένονται από τον Σεπτέμβριο με την επιστροφή των ιδιοκτητών από τις διακοπές.
Πώς μπορώ να ενημερωθώ για το Κτηματολόγιο χωρίς να στηθώ στην ουρά?
Μπορείτε να ενημερωθείτε καλώντας τον τετραψήφιο αριθμό 1015- αλλά συνήθως οι γραμμές είναι κατειλημμένες και χρειάζεται υπομονή- και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www. ktimatologio.gr
Έχω ακίνητο που απέκτησα με διαφορετικούς τίτλους: αγορά, δωρεά και γονική παροχή. Τι πρέπει να κάνω?
Να καταθέσετε όλους τους τίτλους.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχω από το κτηματολόγιο?
Να μην οριοθετηθεί σωστά το ακίνητό σας και να χάσετε μέτρα ή και ολόκληρη την περιουσία σας.
Τι πρέπει να κάνω για να αποφύγω αυτό τπν κίνδυνο?
Να καταθέσετε το τοπογραφικό άσχετα αν δεν είναι υποχρεωτικό. Να δώσετε ακριβή διεύθυνση του ακινήτου σας. Να κάνετε έστω μόνοι σας ένα σκαρίφημα στην 3η σελίδα της δήλωσης, κι αν ξέρετε τα στοιχεία των όμορων ιδιοκτητών δώστε τα, προκειμένου από το τοπογραφικό του γείτονα να οριοθετηθεί σωστά το ακίνητό σας.
Έχουμε κάνει με τη σύζυγό μου γονική παροχή ένα διαμέρισμα στα παιδιά μας. Η σύζυγός μου εχει πεθάνει,πως πληρώνουμε?
Πληρώνετε εσείς και τα παιδιά σας ανά δικαίωμα, αφού προηγουμένως προσκομίσετε στο Γραφείο Κτηματογράφησης ληξιαρχική πράξη θανάτου και πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών.
Δεν θυμάμαι αν έχω δηλώσει το ακίνητό μου στα προηγούμενα προγράμματα. Τι πρέπει να κάνω;
Μην ανησυχείτε. Πέρυσι είχε δοθεί παράταση τριών χρόνων για να το δηλώσετε, στην περίπτωση που έχετε αμελήσει να το κάνετε. Αν δεν το έχετε δηλώσει, πρόστιμο σε αυτή τη φάση δεν προβλέπεται να πληρώσετε, επειδή, δεν υπάρχει καμία υπουργική απόφαση γι΄ αυτό το θέμα. Θα πρέπει όμως να απευθυνθείτε στο κτηματολογικό γραφείο της περιοχής σας, διότι όσα ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και μόλις λήξουν οι προθεσμίες περιέρχονται οριστικά στη δικαιοδοσία τού Δημοσίου. Και από εκεί και πέρα αρχίζουν οι δικαστικές περιπέτειες για εσάς...
Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να ξέρω?
Το αντίγραφο συμβολαίου- οι δύο σελίδες- κοστίζει 5 ευρώ, ενώ αν το ακίνητο έχει αγοραστεί με ενυπόθηκο δάνειο, δήλωση εκτός από εσάς πρέπει να κάνει και η τράπεζα για το δικαίωμα της εμπράγματης ασφάλειας- υποθήκη, προσημείωση. Γι΄ αυτό, ελέγξτε μην τυχόν η τράπεζα μετακυλίσει σε εσάς- δηλαδή τον δανειολήπτη - το κόστος που της αναλογεί.