18 Ιουλ 2008

Δρόμο στους τριαντάρηδες ανοίγει ο υπουργός Οικονομίας

Ζώης Τσώλης από το ΒΗΜΑ

O πενηντατριάχρονος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης τους τελευταίους τρεις μήνες αναδιοργανώνει το επιτελείο του. Πολλοί μάλιστα έσπευσαν να πουν ότι προετοιμάζει την αποχώρησή του από την πλατεία Συντάγματος και φροντίζει, όπως όλοι οι πολιτικοί, να τακτοποιήσει σε σταθερές θέσεις τα πρόσωπα που εμπιστεύθηκε, τους συμβούλους του, όλα αυτά τα χρόνια στο υπουργείο Οικονομίας.

Και αυτό ναι μεν μπορεί να είναι αληθινό, αν βεβαίως ο κ. Αλογοσκούφης ζητήσει από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή να... ανασχηματισθεί, αλλά προς το παρόν το γεγονός είναι ένα:

Είναι ο πρώτος υπουργός που παίρνει τόσο μεγάλο ρίσκο τοποθετώντας σε θέσεις-«κλειδιά» τους... φοιτητές του. Από τις επιλογές του είναι σαφές ότι προχωρεί σε μεγάλη ανανέωση της ομάδας του. Και για του λόγου το αληθές... Στην κρίσιμη θέση του ειδικού γραμματέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΣΔΟΕ) τοποθέτησε τον 32χρονο κ. Μ. Τσάκα, ο οποίος είναι χημικός μηχανικός και ουδεμία σχέση δεν φαίνεται να είχε στο παρελθόντουλάχιστον- με το αντικείμενο.

Βεβαίως ο κ. Τσάκας είναι «γαλάζιο παιδί», αλλά η επιλογή του ξάφνιασε ενδεχομένως και τον ίδιο αφού η ευθύνη της θέσης είναι μεγάλη. Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας είχε δηλώσει μετά την απομάκρυνση του δικηγόρου κ. Σπ. Κλαδά, ότι θα προτιμούσε για τη θέση έναν ειδικό στα λεπτά ζητήματα των ελέγχων στις επιχειρήσεις και στα κυκλώματα της φοροδιαφυγής.

Τριάντα δύο ετών, ΔΑΠίτης στα φοιτητικά του χρόνια, οικονομολόγος σήμερα, ο κ. Κ.Κόλλιας τοποθετήθηκε στην Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων, αφού ο κ. Λ. Παπάζογλου έπειτα από τέσσερα χρόνια στην «καρέκλα» μετακινήθηκε στη θέση του προέδρου του «Ελ. Βενιζέλος». Ο κ. Κόλλιας έχει την εμπειρία του συμβούλου του υπουργού και ίσως αυτό ήταν το «κλειδί» για να ανοίξει η πόρτα της Γραμματείας.

Βεβαίως ο κ. Αλογοσκούφης έχει παράδοση στις επιλογές του και στην ανάδειξη νέων. Πρώτο παράδειγμα ήταν η μετακίνηση του κ. Π.Δρόσου από τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών στη θέση του ειδικού γραμματέα επενδύσεων από τον περασμένο Οκτώβριο. Και παρά το ρίσκο για το νεαρόν της ηλικίας, η επιλογή του τον δικαίωσε. Ωστόσο η στρατηγική που ακολουθεί σήμερα και οι επιλογές του γεννούν πολλές σκέψεις- η πιο απλή, ο κ. Αλογοσκούφης έπαψε να εμπιστεύεται τη γενιά του... Ισως γιατί γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα...