23 Μαρ 2009

Οχι στην φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ενα από τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε το ΠΑΣΟΚ είναι και η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Είναι λάθος αυτό το μέτρο γατί η εκκλησιαστική περιουσία πηγάζει από τα ήδη φορολογηθέντα εισοδήματα του ελληνικού λαού,που τα προσφέρει σε αυτήν για την επίτευξη του κοινωνικού της έργου.Αυτή η εισφορά λειτουργεί κάπως ανάλογα με την φορολογία.
Ο λαός πληρώνει φόρους στο κράτος για να συμβάλει στα έσοδα του και να μπορεί το κράτος να παράγει δημόσια αγαθά και υπηρεσίες.
Το ίδιο κάνει και με τις εισφορές που δίνει στην εκκλησία.
Εισφέρει από το ήδη φορολογηθέν εισόδημα του στην εκκλησία για να μπορέσει και αυτή να παράγει τα δικά της κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες και να τα προσφέρει στον κόσμο που αναξιοπαθεί.
Με την λογική ότι η εκκλησιαστική περιουσία προορίζεται για καθαρά κοινωνικούς σκοπούς,δεν έχει βάση και η φορολόγηση της.
Αυτό που ενδιαφέρει τον λαό δεν είναι η κατοχη και η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας αλλά η σωστή διαχείρηση της και η αποσαφήνιση των εν γένει σχέσεων του κράτους με την εκκλησία.
Για αυτό περίμενα από το ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά τις σχέσεις του κράτους με την εκκλησία να εξαγγείλει τα εξής:

1. Το διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος.

2. Την κοινωνικοποίηση του συνόλου της εκκλησιαστικής περιουσίας και το μοίρασμα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε ακτήμονες.

3. Η εκκλησία να πάψει να χρηματοδοτείται από τον κρατικό κορβανά και όλοι οι εκπρόσωποί της να μην αμείβονται από τα δημόσια ταμεία (δηλαδή από τους φόρους που πληρώνουν οι εργαζόμενοι), αλλά από τις εισφορές των πιστών.

4. Αντί του μαθήματος των θρησκευτικών, να διδάσκεται στα σχολεία η Ιστορία των θρησκευμάτων.

5. Να υπάρχει ελευθερία θρησκευτικής έκφρασης, καθώς επίσης και η δυνατότητα ελεύθερης ιδεολογικής αντιπαράθεσης με τη θρησκευτική πίστη. Με αυτό τον τρόπο μόνο μπορεί να μπει φραγμός στον σκοταδισμό και την οπισθοδρομική θρησκευτική δοξασία .