17 Μαρ 2009

Πάρε τα λεφτά των «κορόιδων» και τρέχα

Μπόνους με τα λεφτά των Αμερικανών φορολογουμένων μοίρασαν η AIG και η Citigroup, επιβραβεύοντας με αδρά αμοιβή αυτούς που έφεραν ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο χείλος της καταστροφής.

Η ασφαλιστική εταιρεία American International Group, η οποία έχει απομυζήσει συνολικά από το φθινόπωρο πέρυσι 173 δισ. δολάρια από το αμερικανικό δημόσιο, το οποίο έχει αποκτήσει πλέον το 80% του ασφαλιστικού ομίλου, για το 2008 μοίρασε 165 εκατ. δολάρια σε μπόνους, προκαλώντας έντονη πολιτική κατακραυγή στις ΗΠΑ.

Επιπλέον η AIG, που πήρε τα λεφτά για να μη χρεοκοπήσει, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έδωσε πάνω από τα μισά χρήματα που πήρε από το αμερικανικό δημόσιο, 93 δισ. δολάρια, σε οφειλές προς αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, μερικές εκ των οποίων κατέφυγαν σε κρατική χρηματοδότηση για να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Μεταξύ των τραπεζών που πήραν λεφτά από την AIG περιλαμβάνεται η αφρόκρεμα της Γουόλ Στριτ (Goldman Sachs, Merrill Lynch, Bank of America, Citigroup, Wachovia), καθώς και οι ευρωπαϊκές τράπεζες (Societe Generale, Deutsche Bank, Barclays, UBS).

Κάποιες από τις τράπεζες αυτές είχαν ανοίγματα μέσω χρηματιστηριακών παραγώγων της AIG (derivatives), ενώ άλλες ήταν απλά πελάτες της.

«Βούταγαν» ώς τον Δεκέμβριο

Οι πληρωμές που έγιναν μεταξύ Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου εγείρουν ερωτήματα για το κατά πόσο τελικά ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου η χρηματοδότηση της AIG με λεφτά των Αμερικανών φορολογουμένων, την ίδια μάλιστα ώρα που χιλιάδες Αμερικανοί χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους.

11 δισ. δολ. στον... λούζερ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, πάντως, μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η ανακοίνωση της εταιρείας, έδωσε εντολή χθες στο υπουργείο Οικονομικών να μπλοκάρει τα μπόνους της AIG.

Η Citigroup, η άλλη μεγάλη αμερικανική τράπεζα που θεωρούνταν μέχρι χθες «ξεγραμμένη» και η μετοχή της οποίας υποχωρούσε κάτω από το ένα δολάριο, έχοντας πάρει περισσότερα από 45 δισ. δολάρια κρατική ενίσχυση, «επιβράβευσε» τον διευθύνοντα σύμβουλό της Βικράμ Πάντιτ για τις.. αποτυχίες του, με συνολική αποζημίωση 10,82 δισ. δολαρίων για το 2008.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/03/2009