7 Μαρ 2009

Aνω του 1 δισ. ευρώ το όφελος για τους δανειολήπτες σε μηνιαία βάση

OΦEΛOΣ μεγαλύτερο του 1 δισ. ευρώ, σε μηνιαία βάση, σηματοδοτεί για την ελληνική οικονομία η τελευταία μείωση του βασικού επιτοκίου ευρώ στο 1,50%, σε συνδυασμό με τη συνεχή υποχώρηση του Euribor τρίμηνης διάρκειας.

Χθες το euribor 3μηνου υποχώρησε στο 1,726%, με τους διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν ότι η πτωτική του πορεία προς το 1,50% θα συνεχιστεί.

Eτσι, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι Eλληνες καταναλωτές –επιχειρήσεις και νοικοκυριά– βλέπουν τον προϋπολογισμό τους να παίρνει σημαντική «ανάσα» λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης των επιτοκίων αναφοράς και, ως εκ τούτου, των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες.

Σύμφωνα με όσα τονίζουν στην «Ε» τραπεζικά στελέχη, η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση τόσο του euribor όσο και του επιτοκίου της ΕΚΤ στα παρόντα επίπεδα, συνεπάγεται σημαντική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, καθώς όπως προσθέτουν το όφελος ξεπερνάει, σε μηνιαία βάση, το 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι με επιτόκιο αναφοράς το euribor 3μήνου, το ελληνικό πιστωτικό σύστημα έχει χορηγήσει δάνεια προς πάσης φύσεως επιχειρήσεις άνω των 130 δισ. ευρώ, ενώ από τα στεγαστικά δάνεια, τα 40 δισ. ευρώ έχουν επιτόκιο αναφοράς το euribor 3μήνου και τα υπόλοιπα 30 δισ. ευρώ βάση το ΕΚΤ.

Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η συνεχιζόμενη πτώση των επιτοκίων αναφοράς είναι η μαζική στροφή που πραγματοποιείται τους τελευταίους μήνες στα προϊόντα κυμαινόμενου επιτοκίου, με τους υποψήφιους δανειολήπτες να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη μεγάλη αποκλιμάκωση που καταγράφουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τον περασμένο Ιανουάριο σχεδόν το 80% των αιτήσεων που κατατέθηκαν στις τράπεζες για στεγαστικά δάνεια αφορούσε προϊόντα κυμαινόμενου επιτοκίου και μόλις το 20% προϊόντα με σταθερό επιτόκιο, όταν τόσο κατά τη διάρκεια του 2008 όσο και του 2007 τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο δεν ξεπερνούσαν το 30%.

Υπό αυτές τις συνθήκες, εγχώριοι τραπεζικοί παράγοντες τονίζουν στην «Ε» ότι τα επιτόκια στις νέες χορηγήσεις θα κινηθούν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω αναταραχή στην αγορά χρήματος.

Πηγή: express