5 Μαρ 2009

Δύο νέα προγράμματα 250 εκ. ενίσχυσης της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας

ΣTON «αέρα» βρίσκονται από σήμερα τα δύο νέα προγράμματα στήριξης της νεανικής και της γυναικείας επιχειρηματικότητας, που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα 2007 - 2013 (ΕΠΑΝ 2) και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως το τέλος Ιουνίου.
Τα προγράμματα απευθύνονται σε νέους 18-39 ετών και γυναίκες έως 55 ετών που θέλουν να ξεκινήσουν επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι προϋπολογισμοί των επιχειρηματικών σχεδίων μπορούν να ανέλθουν από 30.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ.
Τα επιχειρηματικά σχέδια επιδοτούνται σε ποσοστό μέχρι και 50%, ενώ ειδικά για προτάσεις κατοίκων νησιών με πληθυσμό κάτω των 5.000, η επιδότηση φτάνει και το 60%. Το συνολικό ύψος των προγραμμάτων είναι 250 εκατ. ευρώ, ενώ ο πρώτος κύκλος υποβολής προτάσεων, που κλείνει τον Ιούνιο, θα χρηματοδοτήσει προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ.
Κατά την παρουσίαση των δύο προγραμμάτων ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι έχει προβλεφθεί η δυνατότητα προχρηματοδότησης, η οποία μπορεί να φτάσει το 35% της κοινοτικής συμμετοχής και για την είσπραξη του ποσού αυτού ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει εγγυητική επιστολή τράπεζας. Σημείωσε ακόμη ότι το 30% της ίδιας συμμετοχής μπορεί να χρηματοδοτηθεί με δάνεια από το ΤΕΜΠΜΕ. Από το πρόγραμμα εξαιρούνται δραστηριότητες όπως νυκτερινά κέντρα, φαστφουντάδικα, καμπαρέ κ.λπ.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, τα δύο προγράμματα θα οδηγήσουν στη δημιουργία 800 νέων επιχειρήσεων, ενώ έως το τέλος Μαρτίου θα προκηρυχθεί στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ 2 ένα ακόμη πρόγραμμα που θα αφορά τον εκσυγχρονισμό μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μεταποίησης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον ΕΟΜΜΕΧ και στην Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας για τις λεπτομέρειες και για τις χρονικές προθεσμίες που έχουν τεθεί.

Πηγή: Express