17 Μαρ 2009

Νέα εκτίμηση για σεισμό από τον Π.Βαρώτσο

Αναστάτωση στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδος έχει προκαλέσει η ανάρτηση μίας νέας πρόβλεψης από τον σεισμολόγο κ. Βαρώτσο στον Πανεπιστήμιο Cornel για επικείμενο σεισμό.
Μάλιστα μέσα στην επικίνδυνη ζώνη για να εκδηλωθεί αυτή η σεισμική δραστηριότητα έχει την Πάτρα, τον Πύργο, ένα μέρος της Πελοποννήσου προς την πλευρά της Αργολίδας και τα νησιά του Ιονίου.
Τον χρόνο που θα γίνει δεν τον καθορίζει αλλά κάνει ένα παραλληλισμό με την ιστορία αυτών που είχαν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν μη θέτοντας με σαφή τρόπο το χρονικό όριο μέσα στο οποίο αναμένεται να σημειωθεί η νέα σεισμική δόνηση.
Όσον αφορά το μέγεθος και σε αυτό δεν κάνει αναφορά αλλά με έμμεσο τρόπο μιλάει για έναν ισχυρότερο σεισμό από αυτούς που έχουν σημειωθεί.
Στο χάρτη που υπάρχει στην αναρτημένη επιστημονική εκτίμηση του κ. Βαρώτσου στο πανεπιστήμιο Cornel όπου με ένα παραλληλόγραμμο αποτυπώνει την ιδιαίτερα επικίνδυνη
ζώνη είναι και οι δύο πρωτεύουσες των νομών της Δυτικής Ελλάδος.
Κάνει αναφορά για τα σήματα που μέχρι σήμερα έχει πάρει και από τονσταθμό του Πύργου καθώς επίσης αναλύει την αξιοπιστία τους μέσα από σχεδιαγράμματα όπου δείχνουν τη σεισμική δραστηριότητα που αναμένεται στην περιοχή να έχει ανοδική τάση.
Όμως επειδή αποτελεί επιστημονική εκτίμηση και μέχρι τα στοιχεία αυτά να αξιολογηθούν ως προς την εγκυρότητά τους, ο επιστημονικός κόσμος υποστηρίζει ότι δεν πρέπει ναανησυχούν οι κάτοικοι.

Πηγή: Εφημ.Πατρίς 17/03/2009