30 Μαρ 2009

To DCORFU στηρίζει τον απεργό πείνας Θ.ΤΕΝΕΖΟ

Το blog μου συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα του απεργού πείνας Θόδωρου Τενέζου κατά των ΚΑΡΤΕΛ.
Για να καταλάβουμε όμως τον δίκαιο αγώνα του Θόδωρου Τενέζου κατά των ΚΑΡΤΕΛ θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι σημαίνει ο όρος.
Ετσι:

Καρτέλ, σύμφωνα με τα λεξικά, σημαίνει συμμαχία ανεξάρτητων μεταξύ τους επιχειρήσεων αλλά ομοειδούς δραστηριότητας, προκειμένου να ελέγξουν τις τιμές, την παραγωγή και τον ανταγωνισμό στον κλάδο τους. Φυσικά, όσο πιο πολυδιασπασμένη είναι μια αγορά τόσο δυσκολότερο είναι να εμφανιστούν φαινόμενα καρτέλ. Σε αγορές, όμως, όπου κυριαρχούν λίγοι «παίκτες» η συνεννόηση μεταξύ τους καθίσταται ευκολότερη και οι ενέργειές τους περισσότερο ύποπτες.

Ατυχώς, η ελληνική αγορά, μικρή όπως είναι στο σύνολό της, ευνοεί την ανάδειξη κυρίαρχων επιχειρήσεων. Ετσι, ελάχιστες τον αριθμό εταιρείες μοιράζονται τα μεγαλύτερα μερίδια σε μια σειρά από κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Εκτός από το κύκλωμα παραγωγής, μεταποίησης και κατανάλωσης γάλακτος, μεγάλες συγκεντρώσεις ισχύος σε ολιγάριθμες εταιρείες μπορεί κανείς να διαπιστώσει στον κλάδο της μεταλλουργίας, στην ενέργεια (κυρίως στα υγρά καύσιμα, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο τώρα απελευθερώνονται από τα κρατικά δεσμά), στα τσιμέντα, όπου δύο εταιρείες καλύπτουν το 95% της σχετικής αγοράς, στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα αναψυκτικά, οι μπίρες, τα κατεψυγμένα λαχανικά, τα απορρυπαντικά και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός. Ακόμα και κλάδοι όπως ο τραπεζικός κατηγορούνται συχνά για «εναρμονισμένες πρακτικές», δηλαδή για συμπεριφορά καρτέλ, αλλά οι τραπεζίτες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Τελικώς, όπως φαίνεται στην περίπτωση του γάλακτος, το εμπορικό παιχνίδι των επιχειρήσεων σε συνθήκες ολιγοπωλιακής αγοράς το πληρώνει ο καταναλωτής...

Μέσα σε αυτή την δίνη των ΚΑΡΤΕΛ έπεσε και ο αυτοδημιούργητος μικρομεσαίος επιχειρηματίας Θ.Τενέζος.
Στην προσπάθεια του να κάνει έναν θεμιτό ανταγωνισμό διελύθη ¨εις τα εξ' ων συνετέθη" από τα καρτέλ που ελέγχουν την αγορά σιδήρου και χάλυβα στην Ελληνική αγορά.Με την σύμφωνη γνώμη της επιτροπής ανταγωνισμού που δηλώνει αμέτοχη.
Ομως,δεν έχουμε πάρει ακόμη χαμπάρι ότι στην Ελλάδα ζούμε κάτω από την κατεύθυνση των καρτελ.Οι μεγάλοι που το έχουν καταλάβει,σιωπούν παραδειγματικά στον αγώνα του Θόδωρου Τενέζου, για αυτό και δεν το συμπαρίστανται.Επειδή τα καρτέλ τους ευνούν.
Ο απλός λαός δεν έχει καταλάβει τι σημαίνει καρτέλ και δηλώνει αδιάφορος.
Ομως αν μπορέσουμε να καταλάβουμε το νόημα του αγώνα του Θόδωρου,θα έπρεπε να μας είχε ανασηκωθεί η τρίχα.
Για αυτό και το καρτελ των ΜΜΕ της Ελλάδας δεν λέει τίποτε για τον μεγάλο και δίκαιο αγώνα του Θόδωρου.
Εμείς όμως οι bloggers που δεν ανήκουμε σε κανένα καρτέλ,που είμαστε αγνοί και απλοί πολίτες,ανιδιοτελείς χρήστες του διαδικτύου αλλά και απλά θύματα των καρτέλ,όπως όλοι οι Ελληνες,θα στηρίξουμε τον Θόδωρο με όλες μας τι δυνάμεις και θα του συμπαραστιθούμε στον δίκαιο αγώνα του.

Θόδωρε είμαι μαζί σου.