10 Μαρ 2009

«Πράσινο» από Αρειο Πάγο για καταβολή επιδόματος €176 σε εργαζομένους


Δικαίωσαν τα δύο Εργατικά Τμήματα του Αρείου Πάγου εργαζομένους του Δήμου Τρικάλων και του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας που ζητούσαν την καταβολή επιδόματος ύψους 176 ευρώ.

Συγκεκριμένα, απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναίρεσης που είχαν υποβάλει ο Δήμος Τρικάλων, ο Πολιτιστικός Οργανισμός και ο Οργανισμός Βρεφονηπιακών Σταθμών του ιδίου Δήμου, καθώς και το Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας που ζητούσαν να αναιρεθούν αποφάσεις Πολυμελών Πρωτοδικείων τα οποία δίκασαν ως Εφετεία αγωγές εργαζομένων για την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ (ειδική παροχή του Ν. 3016/2002). Με τις αποφάσεις είχαν γίνει δεκτές αγωγές συνολικά 34 εργαζομένων στα εν λόγω Ν.Δ και είχαν επιδικάσει ποσά από 4.664 έως 5.800 ευρω σε καθένα εκ των αιτούντων.

Ο Α.Π. έκρινε ότι τα Πολυμελή Πρωτοδικεία δεν παραβίασαν τις διατάξεις των νόμων και του Συντάγματος με την ερμηνεία που έκαναν και οι λόγοι αναίρεσης απορρίπτονται ως αβάσιμοι.

Ακόμη, ο Α.Π. αναφέρει στις αποφάσεις του ότι με διάφορες υπουργικές αποφάσεις είχε χορηγηθεί η αμοιβή αυτή (176 ευρω) σε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων που βρίσκονταν υπό διαφορετικές μεταξύ τους εργασιακές συνθήκες. Επομένως, «η διαδοχική χορήγηση της παροχής σε όλους σχεδόν τους υπαλλήλους του δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ που αμείβονται κατά τις διατάξεις του μισθολογίου του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης, αδιακρίτως φορέα, είδους και συνθηκών εργασίας κατέστησε την παροχή αυτή προσαύξηση του μισθού», προσθέτει ο Α.Π. Έτσι οι ενάγοντες αμειβόμενοι σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές δικαιούνται να λαμβάνουν την παροχή αυτή κατ' εφαρμογή της αρχής της ισότητας, κατέληξε ο Α.Π.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ