17 Μαρ 2009

Το Time για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα αποτελεί μία από τις δέκα πιο «σημαντικές και πολυσυζητημένες» διαμάχες σε όλο τον κόσμο όσον αφορά την ιδιοκτησία αρχαιολογικών ευρημάτων και θησαυρών.

Αυτό σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό «ΤΙΜΕ» σε δημοσίευμά του, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζεται το ιστορικό της μεταφοράς των Μαρμάρων στην βρετανική πρωτεύουσα, ενώ υπογραμμίζεται ότι οι «συνεχείς εκκλήσεις» της Ελλάδας απευθύνονται «εις ώτα μη ακουόντων».

Όπως σημειώνεται, οι Βρετανοί ισχυρίζονται ότι η επιστροφή των Μαρμάρων, αφενός θα οδηγήσει στην «ανεπανόρθωτη καταστροφή» τους και αφετέρου θα «αυξήσει τα αιτήματα για επιστροφές αρχαιοτήτων, απογυμνώνοντας με τον τρόπο αυτό τις συλλογές ευρωπαϊκών μουσείων».

Άλλες διαμάχες που καταγράφονται στο περιοδικό είναι: μεταξύ Γερμανίας και Αιγύπτου για την Προτομή της Νεφερτίτης, μεταξύ Ιταλίας και Μητροπολιτικού Μουσείου Νέας Υόρκης για τον Κρατήρα του Ευφρονίου, που οδήγησε όμως στην επιστροφή του αντικειμένου στην Ιταλία, και μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας για το Θησαυρό του Πριάμου.