16 Μαρ 2009

Οι τράπεζες δανείζονται με επιτόκιο κοντά στο 1% και δανείζουν.

Στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καταφεύγουν η Marfin και η Αγροτική Τράπεζα (μετά από την Alpha Βank και την Eurobank) για να βρουν φθηνό χρήμα και να το διοχετεύσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέσα σε μόλις τρεις μήνες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων φαίνεται να καλύπτει τον ετήσιο στόχο που είχε θέσει για να δανείσει στις ελληνικές τράπεζες 650 εκατ. ευρώ με επιτόκιο πολύ κοντά στο 1%.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μέχρι το τέλος του χρόνου, η ΕΤΕπ θα αυξήσει τις χορηγήσεις στο 1 δισ. ευρώ, καθώς καταφθάνουν και νέες αιτήσεις στο Λουξεμβούργο από πολλές ελληνικές τράπεζες.

Η ΕΤΕπ δανείζει τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα με επιτόκιο χαμηλότερο ακόμη και από το Euribor τρίμηνης διάρκειας (σήμερα περίπου 1,66%), με την προϋπόθεση στη συνέχεια να δανειοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το χαμηλότερο δυνατόν κόστος.

Από την αρχή του έτους έχουν ήδη δανειοδοτηθεί από την ΕΤΕπ, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, η Eurobank και η Alpha Bank με 250 εκατ. ευρώ η κάθε μια. Ποσό 80 εκατ. ευρώ έχει ζητήσει η Marfin και 100 εκατ. ευρώ η Αγροτική Τράπεζα. Η ΕΤΕπ αναμένει ανάλογα αιτήματα και από άλλες τράπεζες, μεταξύ των οποίων είναι η Πειραιώς, η Εμπορική και η Εθνική.

Τα δάνεια αυτά αφορούν και κεφάλαιο κίνησης και η ορθή εξέλιξη του προγράμματος θα παρακολουθείται από την ΕΤΕπ μέσω μηνιαίων αναφορών των τραπεζών. Το όφελος όσων δανειοδοτηθούν από ελληνικές εμπορικές τράπεζες μέσω χρημάτων που θα χορηγήσει η ΕΤΕπ αφορούν το χαμηλότερο επιτόκιο euribor στη μη εισφορά του ν128/75, στην αρχική περίοδο χάριτος και μακρά περίοδο αποπληρωμής.

Πηγή: capital.gr