3 Μαρ 2009

Ογδόντα εντολές για κατάσχεση Ι.Χ. ημερησίως

Σε ένα ατελείωτο κυνηγητό έχουν επιδοθεί τους τελευταίους τρεις μήνες οι δικαστικοί επιμελητές με όσους δεν πληρώνουν τις δόσεις τους, με αποτέλεσμα καθημερινά να εκδίδονται περισσότερες από ογδόντα εντολές για κατάσχεση αυτοκινήτων. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες τους «επινοούν» διάφορους τρόπους ώστε οι δικαστικοί επιμελητές να μην μπορούν να εντοπίσουν τα αυτοκίνητα ακόμη και αν είναι μπροστά στα μάτια τους!

Eιδικότερα όταν έναν καταναλωτής έχει αποκτήσει κάποιο αυτοκίνητο με δάνειο και δεν μπορεί να αποπληρώσει τις δόσεις του, η διαδικασία που ακολουθείται συνήθως από τις τράπεζες περιλαμβάνει αρχικά τηλεφωνικές ενοχλήσεις που ξεκινούν μόλις δέκα ημέρες από την λήξη της δόσης. Στη συνέχεια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αν ο πελάτης τους εξακολουθεί να μην αποπληρώνει τις δόσεις του για τους επόμενους δύο μήνες, ξεκινούν τις διαδικασίες μέσω δικηγορικών γραφείων για την έκδοση της εντολής κατάσχεσης την οποία παραλαμβάνει ο δικαστικός επιμελητής για να την επιδώσει στον κάτοχο του αυτοκινήτου. Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών για να μην χάσουν το αυτοκίνητό τους έχουν εφεύρει τρόπους για να γλιτώσουν αλλά και να κάνουν τους δικαστικούς επιμελητές να ψάχνουν για πολλούς μήνες... Πάντως αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως τους τελευταίους τρεις μήνες ένας μόνο καταναλωτής εμφανίστηκε πως παρέδωσε οικειοθελώς το αυτοκίνητό του στην τράπεζα απ’ όπου είχε λάβει δάνειο για την αγορά του!

Oι τρόποι εξαφάνισης...
Απώλεια...
Όταν εκδίδεται μία εντολή κατάσχεσης, σε αυτήν αναγράφονται η μάρκα και το μοντέλο, ο αριθμός κυκλοφορίας καθώς επίσης και ο αριθμός πλαισίου. Ωστόσο κάποιοι κάτοχοι αυτοκινήτων οι οποίοι γνωρίζουν από πολύ νωρίς πως κάποια στιγμή το αυτοκίνητό τους θα κατασχεθεί δηλώνουν απώλεια των πινακίδων κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους στην αστυνομία ώστε να μπορούν να εκδώσουν νέες πινακίδες κυκλοφορίας. Tο αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι να μην μπορεί ο δικαστικός επιμελητής να κατασχέσει το αυτοκίνητο ακόμη και αν είναι μπροστά στα μάτια του παρά μόνο με την παρουσία εισαγγελέα ο οποίος μπορεί να ανοίξει το αυτοκίνητο ώστε να διαπιστωθεί πως ο αριθμός πλαισίου του οχήματος είναι ίδιος με εκείνον που αναγράφεται στην εντολή κατάσχεσης.

Μετακόμιση... Aλλοι λιγότερο ριψοκίνδυνοι καταναλωτές των οποίων τα αυτοκίνητα τελούν υπό κατάσχεση απλά μετακομίζουν ώστε να μην μπορούν οι δικαστικοί επιμελητές να τους ανακαλύψουν.

Κρυφτούλι... Tέλος κάποιοι άλλοι που δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι που διαμένουν απλά αφήνουν κάπου πιο μακριά το αυτοκίνητό τους πηγαίνοντας με τα πόδια στο σπίτι τους ώστε να μην μπορούν οι κλητήρες να βρουν το όχημα.

...και τα αντίμετρα

Σέρλοκ Χολμς... Oι τρεις συγκεκριμμένοι τρόποι ωστόσο έχουν αναγκάσει τους δικαστικούς επιμελητές να μεταβαίνουν στους τόπους διαμονής όσων γνωρίζουν αργά το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τα γύρω στενά μήπως και βρουν το αυτοκίνητο που πρέπει να κατασχέσουν.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ