31 Μαΐ 2008
Πταίσμα η «ακρίβεια του ευρώ» σε αυτό που βιώνουμε σήμερα
ΕΔΩ
30 Μαΐ 2008
Τροπολογίες για φορολογία εισοδήματος επιχειρήσεων και ενιαίο τέλος ακινήτων
Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την «Αύξηση Συντάξεων του Δημοσίου, Εισοδηματική Πολιτική έτους 2008 και άλλες διατάξεις».
Η κατάργηση των παραπάνω διατάξεων κρίνεται αναγκαία, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, καθώς η Κομισιόν έκρινε ότι αυτή αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο.
Επίσης, με δεύτερη τροπολογία που επίσης κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο, απαλλάσσονται από το ενιαίο τέλος ακινήτων το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και οι Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
«Αυστηρότερος» γίνεται πλέον ο αγορανομικός κώδικας
Συγκεκριμένα, προβλέπεται:
Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας
Περισσότερα ΕΔΩ
Περί των προσφάτων νόμων,εγκυκλίων και αποφάσεων του Υπουργείου Οικονομικών και αναζήτηση παλαιοτέρων.
Το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών μας παρέχει αυτή την δυνατότητα επισκεπτόμενοι την σελίδα του:
http://www.mnec.gr/el/nomothesia/apofaseis_egk/
Πρόκειται για την περισσότερο έγκυρη,πλήρη,άμεση και συνεχή ενημέρωση.
Την παραπάνω σελίδα κρατείστε την στις "αγαπημένες" σας σελίδες και να την επισκέφθεσθε καθημερινά.Ολα τα λογιστικά sites και forums που κυκλοφορούν στην Ελλάδα από εκεί αντλούν τις πληροφορίες τους,απλά το προσφέρουν σαν επίτευγμα τους.
Εμείς δεν θα κάνουμε το ίδιο.
Εμείς απλά θα σας ενημερώνουμε και θα σας υπενθυμίζουμε για ότι νέο βγαίνει και θα σας παραπέμπουμε στην παραπάνω σελίδα στην κατηγορία ΠΡΟΣΦΑΤΟΙ ΝΟΜΟΙ,ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ της κεντρικής σελίδας του φόρουμ μας.
Για οποιαδήποτε απόφαση η νόμο δεν περιλαμβάνεται στην παραπάνω σελίδα (παλιές αποφάσεις και νόμοι),κάνετε ερώτημα στο φόρουμ και σίγουρα το ερώτημα σας θα απαντηθεί.Οπως επίσης για νόμους,αποφάσεις,νομολογία κλπ που δεν ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών.(Π.χ εργατικά,ασφαλιστικά κλπ).
Το λογιστικό φόρουμ μπορείτε να το επισκέφθεσθε ελεύθερα κάνοντας κλικ ΕΔΩ
29 Μαΐ 2008
Εντατικοποίηση φορολογικών ελέγχων
ΠΟΛ 1088/2008 ΕΔΩ
28 Μαΐ 2008
Η εφορία θα ζητήσει "εξηγήσεις"
Για εξηγήσεις στην Εφορία θα κληθούν να προσέλθουν όσοι από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τις φορολογικές δηλώσεις, αλλά σε αυτές υπάρχουν δεδομένα που προκαλούν ...υποψίες. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα κληθούν να προσκομίσουν και τα έγγραφα παραστατικά στοιχεία με βάση τα οποία μειώνεται ο φόρος.
Σε αυτό το πλαίσιο στην πρώτη προτεραιότητα μπαίνουν οι ηλεκτρονικές δηλώσεις στις οποίες:
* Οι μικροδαπάνες του νοικοκυριού (που ισχύουν μετά την 1η Αυγούστου 2007) υπερβαίνουν το 25% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος.
* Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά με επιστροφή φόρου πάνω από 1.500 ευρώ.
* Πιστωτικά εκκαθαριστικά με επιστροφή φόρου πάνω από το 40% του φόρου που αναλογεί στη βάση της φορολογικής κλίμακας.
* Χρεωστικά εκκαθαριστικά στα οποία οι δηλούμενες δαπάνες μειώνουν το φόρο σε ποσοστό πάνω από το 80% σε σύγκριση με το φόρο που αναλογεί στη βάση της φορολογικής κλίμακας.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
27 Μαΐ 2008
8 φοροεισπρακτικές... τανάλιες
«Καυτό» αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι για φορολογούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών κινητοποιεί για άλλη μία φορά τον ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό και θέτει σε εφαρμογή σχέδιο σαρωτικών ελέγχων για να ενισχύσει τα ταμεία του Δημοσίου και να περιορίσει τη «μαύρη τρύπα» των εσόδων, που ήδη αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ.
Περισσότερα ΕΔΩ
26 Μαΐ 2008
Παράταση παραγραφής χρήσης 2002
Περισσότερα ΕΔΩ
25 Μαΐ 2008
Δράση κατά των «εισπρακτικών εταιρειών» αναλαμβάνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών
Περισσότερα ΕΔΩ
Φόρος στους ημιυπαίθριους
Περισσσότερα ΕΔΩ
24 Μαΐ 2008
Ποιες φορολογικές παραβάσεις συνιστούν αδικήματα φοροδιαφυγής
-Η παράλειψη υποβολής ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα που απεκρύβησαν από οποιαδήποτε πηγή εισοδήματος, υπερβαίνει σε κάθε διαχειριστική περίοδο το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ.
-Η μη απόδοση στο Δημόσιο του φόρου πλοίων, εφόσον ο φόρος που δεν αποδόθηκε για κάθε διαχειριστική περίοδο υπερβαίνει το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ.
-Η μη απόδοση ή η ανακριβής απόδοση στο Δημόσιο του Φ. Π. Α., του φόρου κύκλου εργασιών και των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, εφόσον το προς απόδοση ποσό του κατά περίπτωση κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς ή το ποσό του Φ. Π. Α. που συμψηφίστηκε ή επιστράφηκε ή δεν αποδόθηκε, υπερβαίνει σε ετήσια βάση το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ. Για όλα τα παραπάνω αδικήματα φοροδιαφυγής προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους έως κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, ανάλογα με το ύψος των κατά περίπτωση ποσών.
-Η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων καθώς και η αποδοχή εικονικών ή η νόθευση φορολογικών στοιχείων, ανεξάρτητα αν ο δράστης διαφεύγει ή μη την πληρωμή φόρου.
Για το αδίκημα αυτό φοροδιαφυγής προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών.
περ.ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
YΠΟΙΚ: Τηλεφωνική ενημέρωση για την εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων
Τηλεφωνική ενημέρωση για την πορεία εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων παρέχει στους φορολογούμενους η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Οι φορολογούμενοι για να ενημερωθούν αν εκκαθαρίστηκε η φορολογική τους δήλωση μπορούν να καλούν στον 211-0007111
Για να χρησιμοποιήσει τη νέα υπηρεσία ο ενδιαφερόμενος πληκτρολογεί, από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, τον αριθμό κλήσης της υπηρεσίας και τον Α.Φ.Μ. του.
Οι πληροφορίες που παρέχει αυτόματα η υπηρεσία στον ενδιαφερόμενο είναι:
- - Η ολοκλήρωση ή μη της διαδικασίας εκκαθάρισης της δήλωσής του.
- - Σε περίπτωση που έχει γίνει η εκκαθάριση, η ημερομηνία εκκαθάρισης και το αποτέλεσμά της (χρεωστικό, πιστωτικό ή μηδενικό).
- - Η ημερομηνία είσπραξης του ποσού επιστροφής, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό.
- - Η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό.
- - Η εκτιμώμενη ημερομηνία διενέργειας της επόμενης εκκαθάρισης, σε περίπτωση που η Δήλωσή του δεν έχει εκκαθαριστεί.
23 Μαΐ 2008
Υπαγωγή σε ΦΠΑ ευκαιριακών κατασκευαστών οικοδομών
ΠΕΡ.ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Κοστολογικά στοιχεία για τιμές ή πρόστιμο 30.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις
Με πρόστιμο 30.000 ευρώ θα τιμωρούνται οι επιχειρήσεις που αρνούνται να υποβάλουν κοστολογικά στοιχεία για τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών τους στο υπουργείο Ανάπτυξης.
22 Μαΐ 2008
Δωράκι σε τράπεζες, ασφαλιστικές
Το μπόνους της πλήρους έκπτωσης παρέχεται την τελευταία οκταετία καθώς η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης των τραπεζών. Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, που κατατέθηκε στη Βουλή χθες. Στο άρθρο 10 προβλέπεται η παράταση μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2007 της ισχύος των διατάξεων του άρθρου 17 του νόμου 2819/2000 βάσει της οποίας «όταν δικαιούχοι (κομιστές του τοκομεριδίου) των τόκων από ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου είναι τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα, ο παρακρατηθείς φόρος 10% εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το φόρο εισοδήματος που οφείλεται με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και όχι μόνο το μέρος που αναλογεί στο χρονικό διάστημα που τα νομικά πρόσωπα είχαν στην κυριότητά τους τον τίτλο». Η παράταση του συγκεκριμένου καθεστώτος θεωρήθηκε αναγκαία από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Κι αυτό γιατί όταν διενεργείται μεταβίβαση ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και οι τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες που αποκτούν τους τίτλους εμφανίζονται ως δικαιούχοι των τόκων κατά το χρόνο εξαργύρωσης των τοκομεριδίων, η παρακράτηση του φόρου ενεργείται στο σύνολο των τόκων και όχι μόνο για το χρονικό διάστημα κατοχής τους, εφόσον κατά το χρόνο μεταβίβασης των τίτλων δεν ενεργήθηκε καμία παρακράτηση.
21 Μαΐ 2008
Απλοποίηση διαδικασιών για ίδρυση ΕΠΕ
Η τροπολογία ψηφίστηκε από τη Βουλή την Τετάρτη 14 Μαΐου και προβλέπει τη μείωση του χρονικού διαστήματος αλλά και του κόστους που απαιτούνται για να ιδρυθεί μια ΕΠΕ.
Σύμφωνα με την Έκθεση για την Ανταγωνιστικότητα της Παγκόσμιας Τράπεζας απαιτούνταν 38 εργάσιμες ημέρες για να ιδρυθεί μια εταιρία περιορισμένης ευθύνης στην Ελλάδα. Πλέον, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, μετά τη νομοθετική αυτή ρύθμιση, θα απαιτούνται μόνο 15 εργάσιμες ημέρες για την ίδρυση μιας ΕΠΕ, δηλαδή, εξοικονομούνται 23 ημέρες.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η δημοσίευση του καταστατικού των ΕΠΕ στο τεύχος Ανωνύμων Εταιρειών και Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης της Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Συχνά, όμως, η ημερομηνία της πραγματικής κυκλοφορίας των Φύλλων της Εφημερίδας της Κυβέρνησης είναι μεταγενέστερη της αναγραφόμενης, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η λειτουργία της εταιρίας κατά την έναρξή της.
Για το σκοπό αυτό, η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι, για να μπορεί η επιχείρηση να ξεκινά τη λειτουργία της, θα αρκεί πλέον η προσκόμιση της βεβαίωσης που χορηγεί το Εθνικό Τυπογραφείο και στην οποία αναγράφεται ο αριθμός και η ημερομηνία του ΦΕΚ, στο οποίο δημοσιεύεται η εταιρική σύμβαση και του αντιγράφου αυτής νομίμως επικυρωμένου από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.
Παράλληλα, για τη διασφάλιση της διαφάνειας των συναλλαγών, το Εθνικό Τυπογραφείο υποχρεούται να αναρτά στην ιστοσελίδα του περίληψη της εταιρικής σύμβασης εντός τριών ημερών από την παραλαβή της. Έτσι, οποιοσδήποτε τρίτος προστατεύεται επαρκώς, αφού μπορεί να ανατρέχει στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, όπου η προσπέλαση των δημοσιοποιούμενων πληροφοριών σχετικών με την εταιρεία είναι ανοικτή σε όλους.
Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ένα δεύτερο σημαντικό σημείο της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης είναι ότι μειώνεται το ελάχιστο κεφαλαίο που απαιτείται για την ίδρυση των ΕΠΕ, ώστε το ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο θα ανέρχεται πλέον σε 4.500€ αντί των 18.000€ που ίσχυε μέχρι σήμερα. Η μείωση του εταιρικού κεφαλαίου θα συμβάλει θετικά στην αύξηση της δυνατότητας για επιχειρηματική δράση, δηλαδή στην τόνωση της ευκαιρίας δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.
Η εν λόγω μείωση επιδρά και στη μείωση του κόστους ίδρυσης επιχειρήσεων, δεδομένου ότι ένα μέρος των εξόδων ίδρυσης είναι η καταβολή του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου (ΦΣΚ) που αντιστοιχεί στο 1% του εταιρικού κεφαλαίου. Με τη μείωση του ελάχιστου καταβαλλόμενου κεφαλαίου ο φόρος θα αντιστοιχεί πλέον σε 45€ και όχι σε 180€ που είναι σήμερα.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Νέες ρυθμίσεις για σύνταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά
Το ειδικό σημείωμα περαίωσης ΦΠΑ
β) Την επόμενη εργάσιμη ημέρα της προθεσμίας για τα ψηφία 1, 2, προκειμένου για υποκείμενους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 3, 4.
γ) Την επόμενη εργάσιμη ημέρα της προθεσμίας για τα ψηφία 3, 4, προκειμένου για υποκείμενους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 5, 6.
δ) Την επόμενη εργάσιμη ημέρα της προθεσμίας για τα ψηφία 5, 6, προκειμένου για υποκείμενους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 7, 8.
ε) Την επόμενη εργάσιμη ημέρα της προθεσμίας για τα ψηφία 7, 8, προκειμένου για υποκείμενους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 9, 0.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΨΗΦΙΟ ΑΦΜ | ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ |
1 | 10/6/2008 |
2 | 10/6/2008 |
3 | 11/6/2008 |
4 | 11/6/2008 |
5 | 12/6/2008 |
6 | 12/6/2008 |
7 | 13/6/2008 |
8 | 13/6/2008 |
9 | 17/6/2008 |
0 | 17/6/2008 |
Ακαμπτος στο 4,4% ο πληθωρισμός
20 Μαΐ 2008
M-TAXIS (Mobile TAXIS) από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών
Η υπηρεσία M-TAXIS προσφέρει και φέτος τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν έγκαιρα και έγκυρα για την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το Οικονομικό Έτος 2008. Βασικό κίνητρο για την εκ νέου προσφορά της υπηρεσίας απετέλεσε η πολύ μεγάλη ανταπόκριση που παρουσίασε η περυσινή πρώτη υλοποίησή της, καθώς και η υφιστάμενη τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης σε θέματα εκκαθάρισης δηλώσεων φόρου εισοδήματος και η αντίστοιχη ηλεκτρονική υπηρεσία (e-εκκαθάριση).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν με την αποστολή ενός μόνο SMS να εγγραφούν στην υπηρεσία M-TAXIS για το 2008. Το SMS θα πρέπει απλά να αναγράφει τον ΑΦΜ (Αριθμό Φορολογικού Μητρώου) του ενδιαφερόμενου και θα πρέπει να αποσταλεί στον αριθμό 19456. Το κόστος είναι 0,25 ευρώ συν ΦΠΑ 19%. Το κόστος του μηνύματος εγγραφής καλύπτει πλήρως το κόστος της αποστολής όλων των απαντητικών μηνυμάτων και ότι ο πολίτης δεν έχει καμία επιπλέον επιβάρυνση. Επισημαίνεται ότι έχει αλλάξει ο αριθμός αποστολής του μηνύματος εγγραφής σε σχέση με αυτόν που ίσχυε τα δύο προηγούμενα χρόνια κατόπιν σχετικής απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Με την εγγραφή του στην υπηρεσία, ο πολίτης εξασφαλίζει ενημέρωση για την εκκαθάριση της δήλωσής του, όποτε αυτή πραγματοποιηθεί, εντός του 2008, ενώ στην περίπτωση που η δήλωση είναι χρεωστική, ο πολίτης θα λαμβάνει έγκαιρες προειδοποιήσεις για την καταβολή των τυχόν οφειλομένων δόσεων. Επίσης θα υπάρχουν ειδοποιήσεις και για τις ειδικές περιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν κατά τη διαδικασία επεξεργασίας και εκκαθάρισης της δήλωσης. Κάθε ενημέρωση του πολίτη θα πραγματοποιείται μέσω αποστολής ενός SMS σε αυτόν.
Η πληροφορία που θα αποστέλλεται δεν είναι εμπιστευτική και είναι παρόμοια με αυτή που ήδη δίνεται μέσω της τηλεφωνικής ή της διαδικτυακής αντίστοιχης υπηρεσίας.
Σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Στον «Αγώνα» κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, που παρατηρείται στην αγορά, μπαίνει και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για τον περιορισμό του συγκεκριμένου φαινομένου.
Ειδικότερα, τις επόμενες ημέρες, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται όπως παρουσιάσει στα στελέχη του υπουργείου τις κατευθυντήριες γραμμές ειδικού σχεδίου, που αναμένεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά στη μάχη κατά της ακρίβειας, που εξαπολύεται σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, η πρώτη εντολή που θα δοθεί είναι όπως γίνει «μπλόκο» στις επιχειρήσεις που «κλέβουν» το ΦΠΑ από το ελληνικό Δημόσιο, με εξονυχιστικούς ελέγχους πρώτα απ' όλα σε αυτές οι οποίες αποδίδουν ΦΠΑ μικρότερο από 1,5% του τζίρου τους ή έχουν μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα του φόρου.Χαρακτηρισμός εισοδήματος από την εκμίσθωση εγκαταστάσεων διεξαγωγής κοινωνικών εκδηλώσεων.
Αρ. Πρωτ.: 1054027/948/Α0012
Με αφορμή την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με το πιο πάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:
1. Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 2238/1994 ορίζεται ότι εισόδημα από ακίνητα είναι αυτό που προκύπτει κάθε οικον. έτος, μεταξύ άλλων, από εκμίσθωση ή ιδιοχρησιμοποίηση οικοδομών.
2. Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 28 του ίδιου νόμου ορίζεται ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις το κέρδος που αποκτάται από την άσκηση ατομικής ή εταιρικής επιχείρησης εμπορικής, βιομηχανικής ή βιοτεχνικής ή από την άσκηση οποιουδήποτε κερδοσκοπικού επαγγέλματος, το οποίο δεν υπάγεται στα ελευθέρια επαγγέλματα που αναφέρονται στο άρθρο 48.
3. Με την Ε. 2312/ΠΟΛ. 25/11.2.1982 διαταγή μας έγινε δεκτό ότι σε περίπτωση εκμίσθωσης επιπλωμένων δωματίων από επιχειρήσεις ή ιδιώτες, αυτοί αποκτούν εισόδημα από άσκηση εμπορικής δραστηριότητας (Δ’ κατηγορίας), αν ταυτόχρονα με την εκμίσθωση των δωματίων παρέχουν και υπηρεσίες περιποίησης των πελατών. Αντίθετα, αν αυτοί εκμισθώνουν τα δωμάτια χωρίς να παρέχουν υπηρεσίες ξενοδόχου αποκτούν εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων (Α’ κατηγορίας).
4. Με βάση όσα προαναφέρθηκαν συνάγεται ότι εάν ο ιδιοκτήτης κτήματος (π.χ. φυσικό πρόσωπο ή κάποιο από τα πρόσωπα της παρ. 4 του άρθρου 2 ΚΦΕ) εκμισθώνει τούτο σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασχολείται κατ’ επάγγελμα με τη διοργάνωση – διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων (γάμων, βαπτίσεων κλπ.) και από τους όρους του μεταξύ τους μισθωτηρίου συμβολαίου ή ιδιωτικού συμφωνητικού προκύπτει ότι ο εκμισθωτής έχει το δικαίωμα από κοινού με το μισθωτή να εξευρίσκει πελάτες ή την επιχείρηση τροφοδοσίας – catering, καθώς και να παρέχει από κοινού ή μεμονωμένα με το μισθωτή υπηρεσίες φύλαξης του χώρου, παρκαρίσματος και ψυχαγωγίας με σκοπό την άριστη διεξαγωγή των εκδηλώσεων, την αδιάκοπη και αποδοτική εκμετάλλευση του κτήματος και τη διατήρηση της φήμης και πελατείας αυτού, ή με βάση τα πραγματικά περιστατικά διαπιστώνονται τα παραπάνω, τότε το εισόδημα που αποκτά ο εκμισθωτής συνιστά εισόδημα από άσκηση εμπορικής δραστηριότητας (Δ’ κατηγορίας).
Αντίθετα, εάν ο ιδιοκτήτης του κτήματος δεν διατηρεί το δικαίωμα να παρέχει τις προαναφερθείσες ή κάθε άλλου είδους υπηρεσίες, τότε αποκτά εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων (Α’ κατηγορίας).
5. Περαιτέρω, εάν ο ιδιοκτήτης κτήματος εκμισθώνει τούτο σε ιδιώτη, προκειμένου ο δεύτερος να πραγματοποιήσει σ’ αυτό κάποια κοινωνική εκδήλωση που αφορά τον ίδιο (π.χ. το γάμο του ή τη βάπτιση τέκνου του κλπ.) και όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης γίνονται από το μισθωτή (π.χ. ανεύρεση επιχείρησης τροφοδοσίας – catering κλπ.), χωρίς ο ιδιοκτήτης του κτήματος να παράσχει ουδεμία υπηρεσία για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, τότε το εισόδημα που αποκτά ο ιδιοκτήτης του κτήματος συνιστά εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων (Α’ κατηγορίας), διαφορετικά συνιστά εισόδημα από άσκηση εμπορικής δραστηριότητας (Δ’ κατηγορίας).
6. Εννοείται βέβαια ότι τα παραπάνω, ως ζητήματα πραγματικά, ανάγονται στην ελεγκτική εξουσία του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ και σε περίπτωση αμφισβήτησης, στη δικαιοδοσία των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων.
19 Μαΐ 2008
Απασχόληση προσωπικού κατά το Σάββατο από επιχείρηση με πενθήμερο σύστημα.
Να αναφερθεί επίσης,ότι σε περίπτωση απασχόλησης κατά το Σάββατο,στην εξεταζομένη περίπτωση,προβλέπονται ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις που επιβάλονται από το Σ.ΕΠ.Ε σύμφωνα με τα άρθρα 16 και 17 τυ Ν.2639/1998,όπως αυτά τροποποιήθηκαν με το άρθρο 3 του Ν.3385/2005.
Τέλος,σε περίπτωση απασχόλησης του προσωπικού κατά την έκτη ημέρα ανάπαυσης,δεν δικαιούται ο εργαζόμενος αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης την επόμενη εβδομάδα (Α.Π 878/99,Εφ.Αθ.8268/95,Α.Π4483/05,3640/04).
Ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ
α) ο πωλητής παραγωγός σε περίπτωση που έχει υποχρέωση έκδοσης φορολογικού στοιχείου
β) ο αγοραστής των προϊόντων επιτηδευματίας ή ο τρίτος (π.χ. αντιπρόσωπος, συνεταιριστική οργάνωση) ο οποίος (τρίτος) πουλά για λογαριασμό του παραγωγού στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο παραγωγός δεν έχει υποχρέωση έκδοση φορολογικού στοιχείου, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων, οι οποίοι υποχρεούνται να παρακρατήσουν την οφειλόμενη εισφορά και να την αναγράψουν στο εκδιδόμενο φορολογικό στοιχείο (τιμολόγιο αγοράς ή εκκαθάριση κατά περίπτωση).
Η ειδική ασφαλιστική εισφορά ορίσθηκε:
- σε ποσοστό 3% για τα προϊόντα φυτικής προέλευσης.
- σε ποσοστό 0,5% για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.
Η ανωτέρω εισφορά βαρύνει πάντοτε τον πωλητή παραγωγό, φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή Δημόσιο.
Εξαιρούνται από την ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α. οι πτηνοτροφικές και χοιροτροφικές επιχειρήσεις, εκτός εάν με αίτησή τους έχουν προαιρετικά υπαχθεί (άρθρο 3 παρ. 3, όπως η παρ. αυτή προστέθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 28 του ν. 3147/2003) καθώς και τα προϊόντα αλιευτικής και υδατοκαλλιεργητικής προέλευσης (για τα οποία αναμένεται ΚΥΑ των υπουργών Οικ/μίας- Οικ/κών και Γεωργία ως προς το χρόνο έναρξης επιβολής της εισφοράς).
Από 1.1.2007, καταργείται η είσπραξη της εισφοράς υπέρ ΕΛ.Γ.Α. στα παραγόμενα κτηνοτροφικά προϊόντα με τη «Δήλωση Εκτροφής» και υπολογίζεται βάσει της αξίας τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
(ΠΟΛ.1016/2007)
Παράταση στις ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις
Με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνη Μπέζα οι φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου από πράκτορες ασφαλιστικών εταιριών καθώς και για εισοδήματα, από συμμετοχή σε εταιρία, από μισθωτές υπηρεσίες, αξιωματικών εμπορικών πλοίων, από την αλλοδαπή και κατοίκων εξωτερικού, παρατείνονται κατά 10 εργάσιμες ημέρες από τη τελευταία ημερομηνία υποβολής τους.
Αρ.Πρωτ.: 1054881/962/Α0012
Φορολογικός «Τειρεσίας»
Ποιους επέλεξε ο «Τειρεσίας»
Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από τις εντολές της Καραγιώργη Σερβίας, οι ελεγκτές θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε δεκατρείς κατηγορίες υποθέσεων που έχουν να κάνουν με:
- Επιχειρήσεις που βαρύνονται με κατηγορίες για έκδοση πλαστών ή εικονικών ή λήψη εικονικών ή νόθευση φορολογικών στοιχείων.
- Επιχειρήσεις των οποίων οι παραβάσεις συνδέονται ευθέως με τα έσοδά τους και τη διαμόρφωση του αποτελέσματος αυτών.
- Επιχειρήσεις που βαρύνονται στο παρελθόν με μη απόδοση ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων.
- Επιτηδευματίες που αλλάζουν συχνά δραστηριότητες ή κάνουν παύση εργασιών.
- Εμπλεκόμενες εταιρείες σε υποθέσεις λαθρεμπορίας και νοθείας καυσίμων.
- Offshore εταιρείες που θεωρούνται επιτηδευματίες.
- Εταιρείες με υψηλά πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ, τη στιγμή που έχει διαπιστωθεί ότι έχουν διαπράξει ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις.
- Υποθέσεις στις οποίες διαπιστώθηκε ή ύπαρξη μεγάλων πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ, τα οποία δεν δικαιολογούνται από το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης και παρά ταύτα δεν διαπιστώθηκε παράβαση.
- Εκκρεμείς υποθέσεις ειδικά των χρήσεων του 2000 και 2001, των οποίων ο χρόνος παραγραφής παρατάθηκε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008.
- Υποθέσεις που ελέγχθηκαν από υπαλλήλους για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες ή άλλες πληροφορίες ή βάσιμες υπόνοιες για πράξεις ή παραλείψεις που σχετίζονται με τη νομιμότητα των ενεργειών τους.
- Επιχειρήσεις ή ελεύθεροι επαγγελματίες που ελέγχθηκαν τα τελευταία δύο έτη περισσότερες από μία φορές και στο δεύτερο ή επόμενο έλεγχο συμμετείχε ο ίδιος ή οι ίδιοι υπάλληλοι της ΥΠΕΕ.
- Υποθέσεις για τις οποίες τα αποτελέσματα του ελέγχου έδειξαν ότι δεν υπήρξαν φορολογικές ή τελωνειακές παραβάσεις, αν και αφορούν σε τομείς που παρουσιάζουν συχνότητα παρατυπιών και αποφέρουν μεγάλα παράνομα κέρδη στους παραβάτες, σύμφωνα και με τα στατιστικά στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών της ΥΠΕΕ.
- Τυχαίο δείγμα υποθέσεων για έλεγχο των προβλεπόμενων ελάχιστων ελεγκτικών επαληθεύσεων.
Ελεγχος-εξπρές εκκρεμών
Εξάλλου, διαδικασίες-εξπρές για τον έλεγχο χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων προτίθεται να εφαρμόσει, μέχρι το τέλος του έτους, η εφορία, με στόχο την περαίωση όλων των υποθέσεων που κινδυνεύουν με παραγραφή. Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν στις χρήσεις 2000, 2001 και 2002, οι οποίες ύστερα από σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών παραγράφονται «όλες μαζί» το 2008. Παράλληλα, για τον έλεγχο όλων των υπόλοιπων εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει λεπτομερή κριτήρια (είκοσι τον αριθμό), προκειμένου οι έλεγχοι να είναι απόλυτα στοχευμένοι, να καλύπτουν όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και να δρουν με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε η βεβαίωση και η καταβολή των προστίμων να πραγματοποιείται σε πολύ ταχύτερους χρόνους.
Ειδικότερα, οι ελεγκτικές διαδικασίες προβλέπουν λιγότερες επαληθεύσεις, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούνται, τα πραγματικά δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες της ελεγχόμενης επιχείρησης. Παράλληλα, καθορίζουν τον τρόπο βεβαίωσης και καταβολής των διαφορών φόρων που προκύπτουν από τον έλεγχο. Μεταξύ των κριτηρίων επιλογής των προς έλεγχο επιχειρήσεων περιλαμβάνονται τόσο οι γνωστοί παράγοντες, όπως ο συντελεστής καθαρών κερδών, τα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ, η απώλεια βιβλίων, όσο και καινοτομικοί, όπως η νομιμότητα της σύστασης εταιρείας, ο έλεγχος των κοινοπραξιών, η αξιοποίηση τραπεζικών στοιχείων για διασταυρώσεις ακόμη και οι παρατηρήσεις ορκωτών λογιστών.
Κριτήρια επιλογής ελέγχου των εκκρεμών υποθέσεων
Αναλυτικότερα, οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογιών θα επιλέγονται για έλεγχο με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
- Οταν υπάρχουν ουσιαστικές παραβάσεις του ΚΒΣ.
- Οταν υπάρχουν δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή.
- Οταν δεν υποβλήθηκαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φορολογικών αντικειμένων.
- Οταν υφίστανται μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που δεν δικαιολογούνται από τη δραστηριότητα της επιχείρησης.
- Σε περιπτώσεις κατάσχεσης βιβλίων και στοιχείων ή φορολογικών ταμειακών μηχανών ή φορολογικών μηχανισμών.
- Σε περιπτώσεις απώλειας βιβλίων και στοιχείων ή φορολογικών ταμειακών μηχανών ή φορολογικών μηχανισμών.
- Οταν επί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που δεν διαθέτουν αξιόλογα αποθέματα ή επί ελεύθερων επαγγελματιών δηλώθηκαν μεγάλα ποσά δαπανών.
- Οταν τα καθαρά κέρδη δεν προσδιορίστηκαν κατά τις κείμενες διατάξεις.
- Οταν για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών δεν εφαρμόσθηκε ο προβλεπόμενος συντελεστής, εφόσον προβλέπεται ο εξωλογιστικός προσδιορισμός τους.
- Οταν υπάρχει αδικαιολόγητη διαφορά μεταξύ συμπληρωματικών στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και δηλώσεων ΦΠΑ.
- Οταν, έστω και σε μία από τις εκκρεμείς διαχειριστικές περιόδους, δηλώθηκε ζημιά από την εκμετάλλευση της επιχείρησης ή από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος.
- Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τις υποβληθείσες δηλώσεις προκύπτει χαμηλός συντελεστής μικτού και καθαρού κέρδους.
- Οταν έγινε χρήση Αναπτυξιακών Νόμων.
- Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν τύχει απαλλαγής από τον ΦΠΑ, βάσει των διατάξεων της απόφασης 1103551/8478/Α0014/ΠΟΛ.1262/2.8.1993.
- Οταν κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της επιχείρησης εμφανίζονται υπέρογκα ποσά ενδοκοινοτικών συναλλαγών.
- Οταν κατά τη λειτουργία της επιχείρησης εμφανίζονται δυσανάλογα ποσά ενδοκοινοτικών συναλλαγών, σε σχέση με τον συνήθη ετήσιο κύκλο εργασιών της.
- Οταν κατά τον χρόνο επιλογής για έλεγχο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία για επαναλαμβανόμενες αιτήσεις από άλλα κράτη - μέλη για αμοιβαία συνδρομή.
- Σε δηλώσεις των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής, με τα μεγαλύτερα εισοδήματα.
- Σε δηλώσεις με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα εισοδήματα από κάθε κατηγορία.
- Αξιοποίηση στοιχείων που αποστέλλονται στις ΔΟΥ από οργανισμούς, τράπεζες, συνεταιριστικές οργανώσεις και λοιπές υπηρεσίες ή αρχές.
Κέρδος 18/5/2008
Οι συνταξιούχοι... βγήκαν από τα ρούχα τους
Κυκλοφοριακή συμφόρηση προκάλεσε χθες στο κέντρο της Μελβούρνης διαδήλωση αυστραλών συνταξιούχων που διαμαρτύρονταν επειδή στον ετήσιο προϋπολογισμό, ο οποίος κατατέθηκε πρόσφατα, «αγνοούνται προκλητικά» οι ανάγκες τους. Κάποιοι διαδηλωτές, άνδρες και γυναίκες (φωτογραφία), δεν δίστασαν να ξεγυμνωθούν προκειμένου να υπογραμμίσουν τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν. Οι απόμαχοι της εργασίας στην Αυστραλία ζητούν ελάχιστη αύξηση 70 δολαρίων μηνιαίως στις συντάξεις τους.
18 Μαΐ 2008
Εξοδα μισθοδοσίας εταίρου σε Ομόρρυθμη Εταιρεία
Υπεραξία και φόρος Μεταβίβαση ολόκληρης επιχείρησης ή μεριδίων - εκτός από ΑΕ και ΕΠΕ
Α) Όταν μεταβιβάζεται ολόκληρη η επιχείρηση με αντάλλαγμα, δηλαδή όταν πωλείται η επιχείρηση, τότε μόνο προκύπτει υπεραξία που φορολογείται (ΕγκΥπΟικ 1052699/30.5.2003, Εγκ. 1014008/9.2.2001). Κατά συνέπεια, όταν μετατρέπεται η επιχείρηση σε άλλης μορφής επιχείρηση, δεν υπάρχει υπεραξία.
Γ) Όταν στο χώρο που λειτουργούσε ατομική επιχείρηση, ιδρύεται και λειτουργεί εταιρία στην οποία συμμετέχει και αυτός που είχε την ατομική επιχείρηση, τότε υπολογίζεται πρώτα η υπεραξία στο 100% της ατομικής επιχείρησης, και στη συνέχεια, από το ποσό αυτό της υπεραξίας που προκύπτει αφαιρείται το ποσό της υπεραξίας που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής στην εταιρία αυτού που είχε την ατομική επιχείρηση και στο υπόλοιπο της υπεραξίας υπολογίζεται φόρος υπεραξίας 20% (Εγκ. 1052699/30.5.2003).
Δ) Όταν λύεται μία εταιρία και στη συνέχεια ιδρύεται ατομική επιχείρηση στον ίδιο χώρο από μέλος της εταιρίας που έπαυσε να λειτουργεί, τότε δεν υπολογίζεται φόρος υπεραξίας μόνο για το ποσοστό συμμετοχής του μέλους αυτού της λυθείσας εταιρίας που ιδρύει την ατομική επιχείρηση αλλά επί του 100% της υπεραξίας (Εγκ. 1052699/30.5.2003).
Ε) Δεν υπάρχει υπεραξία, όταν διαλύεται ατομική επιχείρηση και ιδρύεται στην ίδια θέση μονοπρόσωπη ΕΠΕ από το ίδιο πρόσωπο (Εγκ. 1052699/30.5.2003).
ΣΤ) Όταν μετατρέπεται ατομική επιχείρηση σε ΟΕ και αυτός που είχε την ατομική επιχείρηση αποκτά από την ΟΕ ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσό μεγαλύτερο από εκείνο της καθαρής θέσης της ατομικής επιχείρησης που εισφέρεται, τότε για αυτό το επιπλέον ποσό που αποκτά οφείλεται φόρος δωρεάς (Εγκ. 1052699/30.5.2003).
ΙΙ. Ποιοι είναι οι συντελεστές φόρου υπεραξίας (ΑΥΟ 1119720/22.12.1999)
β. Μεταβίβαση ατομικής επιχείρησης ή μεριδίων ΟΕ ή ΕΕ σε παιδιά ή σύζυγο λόγω συνταξιοδότησης
γ. Μεταβίβαση λόγω πώλησης επιχείρησης
Β) σε συγγενείς Β΄ βαθμού, δηλαδή σε εγγόνια, σε αμφιθαλείς ή ετεροθαλείς αδελφούς, σε πατριούς και μητριές, σε τέκνα από προηγούμενο γάμο του συζύγου, σε γαμπρούς, νύφες, σε πεθερό και πεθερά, ο φόρος υπεραξίας υπολογίζεται με συντελεστή 2,4%.
Οπλα, καπνός, ναρκωτικά και χρηματοοικονομικές αγορές
Οι τρέχουσες εξελίξεις δεν είναι πρωτόγνωρες για τις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες έζησαν αντίστοιχες χρηματοοικονομικές κρίσεις τα τελευταία 25 χρόνια. Μισός αιώνας χρηματοοικονομικής σταθερότητας ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα τον εφησυχασμό των ανεπτυγμένων οικονομιών.
Η σταθερότητα αντανακλούσε ένα απλό quid pro quo: Ρύθμιση με αντάλλαγμα την ελευθερία για λειτουργία. Οι κυβερνήσεις είχαν υιοθετήσει ρυθμιστικό πλαίσιο για την εποπτεία των τραπεζών.
Στις αγορές μετοχών τέθηκαν προϋποθέσεις διαφάνειας.
Η χρηματοοικονομική απορρύθμιση της δεκαετίας του '80, ωστόσο, μας μετέφερε σε άγνωστο έδαφος. Η απορρύθμιση υποσχόταν χρηματοοικονομικές καινοτομίες, που θα ενίσχυαν την πρόσβαση στην πίστωση, θα επέτρεπαν μεγαλύτερη διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου και θα διαμοίραζαν το ρίσκο σε εκείνους που θα μπορούσαν να το αντέξουν. Η εποπτεία και οι ρυθμίσεις, υποστήριζαν οι υπέρμαχοι της απελευθέρωσης, θα λειτουργούσαν ως τροχοπέδη, ενώ οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις.
Με τη σημερινή όμως κρίση, αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι ακόμη και οι πιο καλά ενημερωμένοι παίκτες στην αγορά δεν είχαν ιδέα για τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία, που ξαφνικά εμφανίστηκαν. Σήμερα κανείς πλέον δεν αμφισβητεί την ανάγκη για αναθεώρηση του χρηματοοικονομικού τομέα.
Οι οικονομολόγοι
Τι ακριβώς όμως πρέπει να γίνει; Οι οικονομολόγοι, που εστιάζουν σε τέτοια ζητήματα, εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες.
Κατ' αρχήν, έχουμε τους φιλελεύθερους, για τους οποίους η όποια εκούσια συναλλαγή μεταξύ δύο ενηλίκων δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα. Εάν εσύ πουλάς ένα κομμάτι χαρτί, το οποίο εγώ θέλω να αγοράσω, είναι δική μου ευθύνη να γνωρίζω τι αγοράζω και να έχω υπόψη μου τις πιθανές αρνητικές συνέπειες. Εάν η αγορά με ζημιώσει, ευθύνομαι αποκλειστικά εγώ. Δεν μπορώ να ζητήσω σωσίβιο σωτηρίας από την κυβέρνηση.
Οι μη φιλελεύθεροι (τους οποίους θα διακρίνουμε σε δύο κατηγορίες στη συνέχεια) αναγνωρίζουν το αδύνατο σημείο του επιχειρήματος: οι χρηματοοικονομικές καταστροφές περιλαμβάνουν αυτό που οικονομολόγοι ονομάζουν «συστημικό ρίσκο» -όλοι πληρώνουν κάποιο τίμημα.
Οπως έδειξε και η περίπτωση της Bear Stearns, η κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί να διασώσει ιδιωτικούς οργανισμούς, προκειμένου να αποτρέψει τον πανικό, που θα είχε ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες. Πολλοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, λοιπόν, και ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι, λειτουργούν με εγγύηση της κυβέρνησης. Και ακριβώς αυτή η πραγματικότητα είναι που δικαιολογεί την κρατική παρέμβαση σε επίπεδο ρύθμισης των πρακτικών δανεισμού και επενδύσεων.
Οι σκεπτικιστές
Για το λόγο αυτό, οι οικονομολόγοι της δεύτερης και τη τρίτης ομάδας -ας τους πούμε ένθερμους θιασώτες και σκεπτικιστές- είναι υπέρ της παρέμβασης. Διαφωνούν ωστόσο ως προς την έκταση της παρέμβασης, εξαιτίας της διαφορετικής οπτικής τους για τα όρια της αποτελεσματικότητας των ρυθμιστικών και εποπτικών μηχανισμών.
Οι πρώτοι τείνουν να θεωρούν κάθε κρίση ως ευκαιρία για εκμάθηση. Ακόμη και αν το προληπτικό ρυθμιστικό πλαίσιο και οι μηχανισμοί εποπτείας είναι τέλεια, η επέκτασή τους στα αντισταθμιστικά ταμεία (hedge funds) και σε άλλους μη ρυθμιζόμενους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς θα μπορούσε να ενέχει κινδύνους.
Οταν η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη για τις κρατικές ρυθμιστικές αρχές, την ευθύνη μπορεί πάντα να αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας, βασιζόμενος στα μοντέλα εκτίμησης ρίσκου των οίκων αξιολόγησης και των χρηματοοικονομικών εταιρειών. Τα οφέλη της χρηματοοικονομικής καινοτομίας είναι πολύ σημαντικά, για να ρισκάρουμε να τα χάσουμε με μία πιο αυστηρή παρέμβαση.
Οι σκεπτικιστές διαφωνούν. Υποστηρίζουν ότι οι χρηματοοικονομικές καινοτομίες έχει δημιουργήσει τεράστια κέρδη (όχι όμως και για τον ίδιο το χρηματοοικονομικό τομέα) και αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των προληπτικών ρυθμίσεων.
Η πραγματική πρόληψη και εποπτεία απαιτούν ευρεία γκάμα εργαλείων πολιτικής, μεταξύ των οποίων είναι τα ποσοτικά πλαφόν, οι φόροι συναλλαγών, οι περιορισμοί στην τιτλοποίηση, απαγορεύσεις ή άλλα έμμεσα μέτρα αποτροπής συγκεκριμένων συναλλαγών. Ολα τα παραπάνω όμως συνιστούν ανάθεμα για τους περισσότερους παίκτες στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Τρεις άλλοι τομείς
Για να κατανοήσετε τη λογική μιας πιο ευρείας προσέγγισης στη ρύθμιση των χρηματοοικονομικών αγορών, σκεφτείτε τρεις άλλους τομείς: ναρκωτικές/φαρμακευτικές ουσίες, καπνό και όπλα. Σε καθέναν από αυτούς τους τομείς, προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε τα προσωπικά οφέλη και την ελευθερία των προσωπικών επιλογών με την ανάγκη για προστασία από τους κινδύνους για το άτομο και την κοινωνία.
Μία στρατηγική είναι να επισημάνουμε τους κινδύνους και τις συμπεριφορές, που προκαλούν προβλήματα και να βασιστούμε στη συνέχεια στην αυτορρύθμιση. Στην ουσία, αυτή είναι η προσέγγιση, που συστήνουν οι θιασώτες του χρηματοοικονομικού τομέα: ορίστε τις παραμέτρους συμπεριφοράς και αφήστε τους συναλλασσομένους στις χρηματοοικονομικές αγορές να δρουν ελεύθερα.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο, ωστόσο, και στους τρεις προαναφερθέντες τομείς είναι πολύ πιο αυστηρό. Περιορίζουμε αυστηρά έως και απαγορεύουμε την πρόσβαση στις περισσότερες ναρκωτικές/φαρμακευτικές ουσίες, επιβάλλουμε βαρύτατους φόρους και διαφημιστικούς περιορισμούς στον καπνό και ελέγχουμε την κυκλοφορία και την κατοχή των όπλων: Τίθεται δηλαδή σε εφαρμογή μία βασική αρχή της πρόληψης και της εποπτείας: επειδή οι δυνατότητές μας να ελέγξουμε και να ρυθμίσουμε τη συμπεριφορά των ατόμων έχουν κάποιο όριο, πρέπει να βασιστούμε σε μία ευρύτερη σειρά παρεμβάσεων.
Στην ουσία, οι ένθερμοι υποστηρικτές της χρηματοοικονομικής αγοράς θυμίζουν τους υπερμάχους της ελεύθερης οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν ότι «τα όπλα δεν σκοτώνουν τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι σκοτώνουν τους ανθρώπους». Το μήνυμά τους είναι ξεκάθαρο: τιμωρήστε όσους χρησιμοποιούν τα όπλα για να διαπράξουν εγκλήματα, αλλά μην τιμωρείτε τους υπολοίπους, περιορίζοντας την πρόσβασή τους στα όπλα.
Επειδή, όμως, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η απειλή της τιμωρίας αποτρέπει σε κάθε περίπτωση το έγκλημα ή ότι όλοι οι εγκληματίες θα συλληφθούν, η δυνατότητά μας να εξασφαλίσουμε ότι οι κάτοχοι όπλων φέρονται με υπευθυνότητα είναι ουσιαστικά εξαιρετικά περιορισμένη.
Για αυτό και οι περισσότερες ανεπτυγμένες κοινωνίες ελέγχουν αυστηρά την οπλοκατοχή. Οι σκεπτικιστές πιστεύουν ότι εξίσου περιορισμένες είναι και οι δυνατότητές μας να διασφαλίσουμε χωρίς συγκεκριμένες ρυθμίσεις την υπεύθυνη συμπεριφορά στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Το εάν κανείς συμφωνεί με τη μία ή την άλλη ομάδα εξαρτάται από την οπτική του για τα καθαρά οφέλη της χρηματοοικονομικής καινοτομίας.
Και για να επιστρέψουμε στο παράδειγμα του τομέα ναρκωτικών/φαρμακευτικών ουσιών, το ερώτημα είναι εάν κάποιος πιστεύει ότι η χρηματοοικονομική καινοτομία είναι σαν την ασπιρίνη, η οποία παράγει τεράστια οφέλη με περιορισμένο ρίσκο, ή μεθαμφεταμίνη, η οποία προκαλεί αρχικά ευφορία και οδηγεί τελικά στην κατάρρευση.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τι αλλάζει στην αγορά εργασίας
Νέο τοπίο διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας, με την απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών και την απελευθέρωση επαγγελμάτων, την απλούστευση των διαδικασιών άσκησης επαγγέλματος και τη θέσπιση του ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων που προωθεί η ΕΕ. Οι μεταβολές αυτές, σε συνδυασμό με την «ευελιξία στην αγορά εργασίας με ασφάλεια», θα αλλάξουν εντελώς το τοπίο της εργασίας στην Ελλάδα. Είναι ζήτημα μηνών.
Οταν σε λίγους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση των σχεδίων νόμων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα αντιληφθούμε όλοι ότι ένας Ιρλανδός, Πολωνός, Λιθουανός ή οποιοσδήποτε άλλος πολίτης της ΕΕ θα μπορεί να ασκεί στην Ελλάδα οποιοδήποτε επάγγελμα με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που το ασκεί και ο Ελληνας. Παράλληλα, ο Ελληνας θα μπορεί να ασκεί χωρίς εμπόδια το επάγγελμά του στην Ουγγαρία, στην Εσθονία ή στην Πορτογαλία υπό τις ίδιες προϋποθέσεις που το ασκεί και ο Ούγγρος, ο Εσθονός ή ο Πορτογάλος.
Για να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος της ΕΕ πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να ιδρύσουν και να θέσουν σε λειτουργία τα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ), από τα οποία ο Πολωνός, ο Βούλγαρος ή ο Ρουμάνος θα ενημερώνονται, από τη χώρα τους, για το πώς μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους στη δική μας χώρα. Ταυτόχρονα (και αυτό είναι εξίσου σημαντικό) θα μπορούν μέσω των ΕΚΕ να προμηθεύονται όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και δικαιολογητικά για την άσκηση του επαγγέλματός τους, τα οποία θα πρέπει φυσικά να είναι τα ίδια με εκείνα που προμηθεύεται ο Ελληνας για την άσκηση του ίδιου επαγγέλματος.
Με άλλα λόγια, όπως σήμερα κάποιος κάτοικος της Πελοποννήσου μπορεί να ασκήσει το επάγγελμά του στη Στερεά Ελλάδα ή στην Ηπειρο, θα μπορεί και οποιοσδήποτε πολίτης της ΕΕ να ασκεί το επάγγελμά του σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της ΕΕ. Βέβαια, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί «τοπικού χαρακτήρα» για ορισμένα επαγγέλματα (π.χ., δικηγόροι, συμβολαιογράφοι), αλλά και αυτοί θα καταργηθούν ως συνέπεια των καταργήσεων από χώρα-μέλος σε άλλη χώρα-μέλος.
* Για αλλοδαπούς
Παράλληλα, θα καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί ανά περιοχή στην έκδοση αδειών άσκησης επαγγέλματος, αλλά και οι περιορισμοί που αναφέρονται σε αλλοδαπούς. Στο «Γενικό πρόγραμμα για την κατάργηση των περιορισμών στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών» της ΕΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι πρέπει να καταργήσουν οι «27» όλους τους περιορισμούς που εξαρτούν την παροχή υπηρεσιών από άδεια ή από την έκδοση ενός εγγράφου, όπως για παράδειγμα δελτίο ταυτότητας αλλοδαπού εμπόρου, ή που εξαρτούν την παροχή υπηρεσιών από την προηγούμενη συμπλήρωση ορισμένου χρόνου διαμονής ή τη συμπλήρωση πρακτικής άσκησης στη χώρα υποδοχής. Παράλληλα θα πρέπει να καταργηθούν οι περιορισμοί που αφορούν τους αλλοδαπούς που παρακωλύουν τις δυνατότητες εφοδιασμού ή διάθεσης καθιστώντας την παροχή υπηρεσιών για αυτούς επαχθέστερη ή δυσκολότερη.
Ιδιαίτερη μέριμνα για την κατάργηση οποιασδήποτε άνισης μεταχείρισης των αλλοδαπών υπάρχει με τη διάταξη για τη χορήγηση πάσης μορφής αδειών. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι πρέπει να καταργηθούν οι πρακτικές που εξαρτούν τη χορήγηση της αιτούμενης άδειας για την παροχή υπηρεσιών από συμπληρωματικές προϋποθέσεις και εκείνες που περιορίζουν ή απαγορεύουν το δικαίωμα συμμετοχής σε κοινωνικές ασφαλίσεις και ιδιαίτερα την ασφάλιση ασθενείας, ατυχημάτων, αναπηρίας, γήρατος και οικογενειακών επιδομάτων.
Τα ανωτέρω θα ισχύουν φυσικά και για τους Ελληνες οι οποίοι δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στο μέλλον σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ. Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με τα άλλα κατά περίπτωση συναρμόδια υπουργεία θα δώσει έμφαση, επικοινωνιακά, στο γεγονός ότι με την απελευθέρωση των υπηρεσιών και των επαγγελμάτων θα μπορέσουν και οι Ελληνες να επωφεληθούν σημαντικά, αφού θα δραστηριοποιούνται «άνευ εμποδίων» στις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.
17 Μαΐ 2008
Δεκαέξι ερωτήσεις και απαντήσεις με όλες τις λεπτομέρειες
1 Γίνεται μεταφορά στα αφορολόγητα ποσά λόγω παιδιών από σύζυγο σε σύζυγο;
Ναι, αν ο ένας σύζυγος δεν έχει εισόδημα, το αφορολόγητο ποσό που δικαιούται για τα παιδιά μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο και αυξάνει το αφορολόγητο ποσό αυτού.
2 Μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν και άλλα εισοδήματα;
Μπορεί να γίνονται λίγο περίπλοκα τα πράγματα, όμως μάλλον η νέα διάταξη είναι ευνοϊκή από φέτος. Συγκεκριμένα, φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών οι φορολογούμενοι των οποίων το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 50% του συνολικού τους εισοδήματος. Παράδειγμα: Εστω ότι ένας μισθωτός δηλώνει συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ αλλά τα 13.000 ευρώ τα έχει εισπράξει όχι από μισθό του αλλά από κάποιο ελευθέριο επάγγελμα (π.χ. ως ελεύθερος λογιστής).
Θα φορολογηθεί όχι με την κλίμακα των μισθωτών, αλλά με αυτή των μη μισθωτών - επαγγελματιών, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση, αφού ο φόρος διαμορφώνεται σε 3.125 ευρώ αντί 2.900 ευρώ.
Προσοχή: Ομως δεν απαιτείται αυτή η προϋπόθεση, δηλαδή το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες να υπερβαίνει το 50% του συνολικού εισοδήματος, για τους συνταξιούχους που εκτός από τη σύνταξή τους δηλώνουν και εισοδήματα από ακίνητα και από γεωργικές επιχειρήσεις. Εάν όμως οι συνταξιούχοι αυτοί, εκτός από τις τρεις αυτές πηγές, τη σύνταξή τους, ακίνητα και αγροτικό εισόδημα, δηλώνουν επιπλέον και εισοδήματα από άλλες πηγές, π.χ. από κινητές αξίες, από ελευθέρια επαγγέλματα κ.λπ. τότε θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μη μισθωτών επαγγελματιών, εφόσον βέβαια το εισόδημά τους μόνο από τη σύνταξή τους συγκρινόμενο με το συνολικό, είναι κατώτερο από το 50%.
3 Μισθοί, ημερομίσθια, επιδόματα, υπερωρίες κ.λπ.
Κωδικοί 301-302: Αθροισμα καθαρών ποσών από μισθούς, ημερομίσθια κ.λπ.
Ολα όσα προηγήθηκαν σε προηγούμενα δημοσιεύματα για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και λοιπές αποδοχές που ανήκουν στην κατηγορία μισθωτές υπηρεσίες, και διακρίνονται σε φορολογούμενα και απαλλασσόμενα, μας βοηθούν να συμπληρώσουμε χωρίς δυσκολίες τους κωδικούς του υποπίνακα 4Α του εντύπου Ε1 της δήλωσης.
Επίσης η επαρκής αναφορά που κάναμε για τις βεβαιώσεις αποδοχών που σας χορήγησε ο εργοδότης σας (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, επιχειρήσεις, οργανισμοί κ.λπ.), σας δίνουν τη δυνατότητα να τα καταφέρετε και να φτιάξετε μόνος σας τη δήλωση.
4 Προσοχή: Γράφουμε το καθαρό φορολογητέο ποσό.
Ετσι στους κωδικούς 301-302 θα γράψετε αθροιστικά το καθαρό ποσό από μία ή περισσότερες βεβαιώσεις που χρειάστηκε να έχετε για το έτος 2005. Προσοχή και πάλι: Γράφουμε το καθαρό φορολογητέο ποσό που μένει μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών κρατήσεων και μόνο. Δεν αφαιρούμε τον φόρο για την εξεύρεση του καθαρού ποσού. Τον αναλογούντα και τον παρακρατηθέντα φόρο, αθροιστικά αν έχουμε περισσότερες από μία βεβαιώσεις, γράφουμε στον Πίνακα 8, στους κωδικούς 313 έως 316.
5 Πολιτική Αεροπορία - Εμπορικό Ναυτικό
Οι αξιωματικοί, το κατώτερο πλήρωμα εμπορικού πλοίου και το ιπτάμενο προσωπικό της Πολιτικής Αεροπορίας γράφουν στους παραπάνω κωδικούς τα ποσά των καθαρών αποδοχών τους σε ευρώ, από τις αντίστοιχες βεβαιώσεις των εργοδοτών τους. Προσοχή: Οι βεβαιώσεις αυτές πρέπει να αναφέρουν τη χρονική διάρκεια της εργασίας και τις αμοιβές που πράγματι καταβλήθηκαν και όχι μόνο τις αμοιβές που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις. Αν οι αμοιβές έχουν καταβληθεί σε ξένο νόμισμα, πρέπει να μετατραπούν τα ποσά σε ευρώ με την ισοτιμία κατά τον χρόνο καταβολής των αμοιβών (βλ. εγκ. ΠΟΛ 1017/3.2.2003 και εγγρ. 10556 86/1603/5.7.2004).
Προσοχή: Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μισθωτοί πρέπει να μην παραλείψουν να συμπληρώσουν με «Χ» πάνω στη λέξη ΝΑΙ στους κωδικούς 911-912 του Πίνακα 2. Και τούτο γιατί φορολογούνται με ειδικό ευνοϊκό καθεστώς. Συγκεκριμένα για τα πρόσωπα αυτά η παρακράτηση του φόρου στις αμοιβές τους από μισθούς, ημερομίσθια, επιχορηγήσεις, επιδόματα οικογενειακά κ.λπ. γίνεται με αναλογικούς συντελεστές (15% ιπτάμενο προσωπικό, 3% αξιωματικοί εμπορικού ναυτικού, 1% κατώτερο πλήρωμα). Ετσι σε περίπτωση που ο φόρος με τους συντελεστές αυτούς είναι μεγαλύτερος από τον φόρο με βάση την κλίμακα, επιστρέφεται το επιπλέον ποσό φόρου μετά την υποβολή της δήλωσης (σχ. άρθρο 9, παρ. 6, ΚΦΕ - Ν. 2238/94 και εγκ. ΠΟΛ 1095/17.3.97).
6 Κύριες συντάξεις
Κωδικοί 303-304: Το άθροισμα των καθαρών ποσών μόνο από κύριες συντάξεις.
Οι κύριες συντάξεις γράφονται στους κωδικούς 303-304, ενώ οι συντάξεις από τα επικουρικά ταμεία γράφονται στον αμέσως πιο κάτω.
Προσοχή: Αν στην ίδια βεβαίωση έχουν συμπεριληφθεί τόσο η κύρια σύνταξη όσο και η επικουρική και η κάθε μία έχει γραφτεί σε ξεχωριστή σειρά, θα πρέπει να προσέξετε. Εδώ στους κωδικούς 303-304 θα γράψετε μόνο το ποσό της κύριας σύνταξης, ενώ το ποσό της επικουρικής σύνταξης θα το γράψετε στους κωδικούς 321-322
Αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ: Εφιστούμε την προσοχή σας, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συμπεριλάβετε στη σύνταξή σας τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ που εισπράξατε μέσα στο 2007, γιατί αυτά είχαν ήδη φορολογηθεί. Τα ποσά αυτά μπορείτε να τα γράψετε στους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6 για δικαιολόγηση τεκμηρίων.
7 Χωριστά οι επικουρικές, τα μερίσματα και τα βοηθήματα.
Κωδικοί 321-322: Το άθροισμα των καθαρών ποσών από επικουρικές συντάξεις.
Αθροίστε αν έχετε περισσότερες από μια επικουρικές συντάξεις για να γράψετε το συνολικό καθαρό ποσό στους κωδικούς εδώ 321-322. Στους ίδιους κωδικούς γράφονται αθροιστικά τα καθαρά ποσά από μερίσματα και βοηθήματα που πήρατε ως συνταξιούχος από ταμεία μετοχικά, αρωγής ή αλληλοβοηθείας και επικουρικά ταμεία.
8 Το ΕΚΑΣ
Κωδικοί 305-306: Το καθαρό ποσό του ΕΚΑΣ.
Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) υπάγεται στα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και φορολογείται, συμπεριλαμβανόμενο στα υπόλοιπα εισοδήματα. Εδώ γράφεται χωριστά.
9 Εφημερίες γιατρών, επιλογή φορολόγησης.
Κωδικοί 317-318: Εφημερίες γιατρών, αμοιβές αθλητών, επιδόματα ανέργων.
Εδώ θα γραφούν από τη βεβαίωση αποδοχών:
α) Οι καθαρές αμοιβές των γιατρών από εφημερίες για πάνω από δύο τον μήνα (ενεργός εφημερία, μεικτή εφημερία και εφημερία ετοιμότητας). Πρόκειται για τους γιατρούς που είναι ενταγμένοι στο ΕΣΥ ή είναι πανεπιστημιακοί γιατροί που δεν ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, ή είναι ειδικευόμενοι γιατροί ή, τέλος, είναι γιατροί με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΙΚΑ. Για το ποσό που αντιστοιχεί στις υπόλοιπες ημέρες εφημερίας του μήνα, δηλαδή για τις πέραν των δύο (2), παρακρατείται φόρος με συντελεστή 20%, και με την παρακράτηση αυτή, αν ο γιατρός θέλει να φορολογηθεί αυτοτελώς και να εξαντλήσει έτσι τη φορολογική του υποχρέωση, έχει αυτή την επιλογή. Εχει όμως και το δικαίωμα να επιλέξει για να φορολογηθεί γι' αυτά τα εισοδήματα συνολικά με τα λοιπά εισοδήματά του.
Ετσι στην περίπτωση που επιλέξει να φορολογηθεί αυτοτελώς, γιατί θα δει ότι τον συμφέρει με το 20%, δεν θα γράψει τα πιο πάνω ποσά στους κωδικούς, εδώ 317-318, αλλά στους κωδικούς 659-660 του Πίνακα 6, όπου γράφονται τα εισοδήματα όχι για να ξαναφορολογηθούν, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μείωση τεκμηρίων κ.λπ.
Στην αντίθετη περίπτωση που ο γιατρός επιλέξει να φορολογηθεί με όλα τα υπόλοιπα εισοδήματά του, γιατί έτσι τον συμφέρει (π.χ. έχει υπόλοιπα εισοδήματα, μέχρι το όριο της κλίμακας των 12.000 ευρώ, όπου πάνω από αυτό το ποσό ο συντελεστής φόρου είναι 29%), τότε θα συμπληρώσει με τα ποσά των εφημεριών τους κωδικούς εδώ 317-318 (σχ. άρθρο 57, παρ. 3, ΚΦΕ - εγκ. 1217/24.7.2000).
10 Ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές, προπονητές.
(β) Στους ίδιους κωδικούς 317-318, θα γραφούν τα χρηματικά ποσά που έχουν λάβει ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές, προπονητές ή άλλοι αμειβόμενοι αθλητές, από ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες ή αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταγραφής ή την ανανέωσή του (σχ. άρθρο 14, παρ. 2, ΚΦΕ - εγκ. ΠΟΛ 1080/13.3.1996). Ο φόρος που παρακρατείται στις πιο πάνω αμοιβές είναι 20%, και όσα ισχύουν για την επιλογή φορολόγησης των γιατρών -πιο πάνω- εφαρμόζονται και για τους εν λόγω αθλητές.
11 Τα επιδόματα πολύτεκνης μητέρας από 1-1-2007 δεν φορολογούνται ούτε με το 10%.
Προσοχή στους ίδιους κωδικούς 317-318, δεν θα γραφούν και κατά συνέπεια δεν φορολογούνται τα επιδόματα που παίρνει η πολύτεκνη μητέρα και επιδόματα από την απόκτηση τρίτου παιδιού, που σύμφωνα με το άρθρο 57, παρ. 4 του ΚΦΕ εφορολογούντο αυτοτελώς με 10%. Αυτό ίσχυσε μέχρι 31-12-06 και ο φορολογούμενος στην περίπτωση αυτή είχε την επιλογή:
Είτε να φορολογηθούν αυτοτελώς με 10% και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, είτε να φορολογηθούν συνολικά με τα υπόλοιπα εισοδήματα. Η απαλλακτική αυτή ρύθμιση, που ασφαλώς είναι κοινωνικά δίκαιη, και έρχεται να ανακουφίσει τους πολύτεκνους όπως είπαμε ισχύει από 1-1-2007 (βλ. σχετικά ν. 3522/2006 άρθρο 5).
Συνεπώς τα επιδόματα παιδιών της πολύτεκνης μητέρας, καθώς και τα ποσά της ισόβιας σύνταξης, δεν γράφονται στους κωδικούς 317-318. Πάνω στη βεβαίωση για τα ποσά αυτά πρέπει να γράφεται η απαλλακτική διάταξη που τα εξαιρεί από τον φόρο. (Βλ. σχ. «Οικ. Κ.» προηγούμενου Σαββάτου, όπου επισημάναμε τη σημασία αναγραφής στη βεβαίωση της απαλλακτικής διάταξης.) Μπορούν όμως οι φορολογούμενοι που τους αφορά η περίπτωση των επιδομάτων αυτών να τα γράψουν (προαιρετικά) στους κωδικούς 659-660 του Πίνακα 6 για δικαιολόγηση τεκμηρίων.
Επίσης επισημαίνουμε εδώ ότι και οι ισόβιες συντάξεις των πολύτεκνων μητέρων απαλλάσσονται από τον φόρο (βλ. προηγούμενη αναφορά μας στο προηγούμενο φύλλο, για τα επιδόματα ή παροχές που απαλλάσσονται από τον φόρο στο σύνολό τους). Τα ποσά αυτά γράφονται στους κωδικούς 659-660 του Πίνακα 6, μόνο για δικαιολόγηση τεκμηρίων.
12 Επιδόματα ανέργων προβληματικών επιχειρήσεων.
(γ) Τέλος, στους κωδικούς 317-318 καταχωρίζονται τα επιδόματα ανέργων σε μισθωτούς προβληματικών επιχειρήσεων, στα οποία παρακρατείται φόρος 10%, και ισχύει και εδώ η πιο πάνω επιλογή του φορολογούμενου (σχ. άρθρο 57 παρ. 5 του ΚΦΕ).
Σημαντική διευκρίνιση: Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις των αμοιβών (α-γ) που αναλύσαμε και οι οποίες αφορούν τους κωδικούς 317-318, επαναλαμβάνουμε ότι ισχύει μία από τις δύο επιλογές που έχουν τα πρόσωπα αυτά. Δηλαδή είτε να προσθέσουν τις συγκεκριμένες αμοιβές τους στους κωδικούς 317-318, ώστε αυτές και όλα γενικώς τα φορολογούμενα εισοδήματά τους να φορολογηθούν με τις γενικές διατάξεις της κλίμακας του φόρου, είτε να μη τις προσθέσουν στους κωδικούς 317-318, οπότε γι' αυτές εξαιρετικά θα εξαντληθεί η φορολογική τους υποχρέωση στον παρακρατηθέντα και μόνο επί αυτών φόρο.
Προσοχή: Επομένως, στην πρώτη επιλογή πρέπει να γράψουν τα ποσά αυτών των συγκεκριμένων αμοιβών στους κωδικούς 317-318 του Πίνακα 4Α, και τον φόρο στους κωδικούς 609-610 του Πίνακα 8, ώστε αυτός να ληφθεί υπ' όψιν με τους άλλους παρακρατηθέντες φόρους στην εκκαθάριση του φόρου.
Στη δεύτερη επιλογή, δεν θα τα γράψουν στους κωδικούς 317-318, αλλά στους κωδικούς 659-660 του Πίνακα 6 και τον φόρο που παρακρατήθηκε ειδικά γι' αυτές στους κωδικούς 433-434 του Πίνακα 6. (Σημ.: Η καταχώριση εδώ του φόρου γράφεται μόνο για λόγους πληροφόρησης της Υπηρεσίας και όχι για τον συνυπολογισμό του στην εκκαθάριση.)
13 Βουλευτική αποζημίωση, έξοδα παράστασης κ.λπ.
Κωδικοί 307-308: Βουλευτές, δικαστές κ.ά.
Προσοχή: Οσα αναφέραμε (βλ. φορολ. οδηγό μας 22-3-2008, «κρίσιμα σημεία sos για να αποφύγετε τις «παγίδες» της εφορίας») για τους κωδικούς 309-310 του Πίνακα 2 για τους βουλευτές συνδέονται με τους κωδικούς 307-308. Ετσι εφόσον γραφούν ποσά στους κωδικούς 307 ή 308, πρέπει να συμπληρωθούν και οι κωδικοί 313-314, 315-316 και 917-918 του Πίνακα 8, με τον φόρο που παρακρατήθηκε από τα εν λόγω εισοδήματα.
Στους κωδικούς εδώ 307-308 θα γράψουν οι βουλευτές, υπουργοί, ευρωβουλευτές, συνταξιούχοι βουλευτές κ.ά. το καθαρό ποσό των εισοδημάτων τους από την ιδιότητα αυτή. Επίσης φορολογούνται και τα ποσά από χορηγία και έξοδα παράστασης καθώς και από αποζημιώσεις, που εισπράττουν τα πρόσωπα αυτά.
14 Συντάξεις από γερμανικό ασφαλιστικό φορέα.
Εάν υπάρχει εισόδημα από συντάξεις γερμανικού ασφαλιστικού φορέα, διότι ο φορολογούμενος είχε εργαστεί στη Γερμανία, το ποσό της σύνταξης δεν θεωρείται εισόδημα και απαλλάσσεται από τον φόρο, μόνο εάν ο υπόχρεος είχε εργαστεί στον δημόσιο τομέα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γράψει το ποσό αυτό της σύνταξης στους κωδικούς 659-660 του Πίνακα 6 για κάλυψη τεκμηρίων. Διαφορετικά φορολογείται και το καθαρό ποσό θα γραφεί στους κωδικούς 321-322 του Πίνακα 4Α (από μισθωτές υπηρεσίες).
15 Συντάξεις που παίρνουν κάτοικοι Ελλάδας από το εξωτερικό (κωδ. 389-390).
Η σύνταξη από το εξωτερικό που λαμβάνει φορολογούμενος που κατοικεί στην Ελλάδα, φορολογείται στην Ελλάδα, άσχετα αν φορολογήθηκε ή απαλλάχθηκε από το αλλοδαπό κράτος. Στην περίπτωση όμως που φορολογήθηκε, παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή, αλλά όχι παραπάνω από τον φόρο που αναλογεί στην Ελλάδα για τη σύνταξη αυτή.
Προσοχή: Αν όμως από τυχόν σύμβαση μεταξύ των κρατών για αποφυγή της διπλής φορολογίας προβλέπεται ότι η συγκεκριμένη σύνταξη:
α) Φορολογείται μόνο στην αλλοδαπή, τότε το ποσό της σύνταξης θα γραφτεί μόνο στους κωδικούς 659-660 του Πίνακα 6.
β) Φορολογείται και στις δύο χώρες, τότε το ποσό της σύνταξης θα γραφτεί στους κωδικούς 391-392 του Πίνακα 4Ζ, και ο φόρος που τυχόν καταβλήθηκε στο εξωτερικό στους κωδικούς 391-392 του Πίνακα 8.
γ) Φορολογείται μόνο στην Ελλάδα, οπότε το ποσό της σύνταξης θα γραφτεί στους κωδικούς 389-390 του Πίνακα 4Ζ και ο φόρος που τυχόν καταβλήθηκε στο εξωτερικό, δεν θα ληφθεί υπ' όψιν κατά παράβασιν της σχετικής σύμβασης. Αν όμως έχει γραφεί στους κωδικούς 651-652 του Πίνακα 8, θα διαγράφεται από τη ΔΟΥ.
16 Δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό και αμείβονται από το ελληνικό Δημόσιο.
Αν διατηρούν τη μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα, αρμόδια ΔΟΥ είναι αυτή της κατοικίας τους.
Αν δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα, μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους στη ΔΟΥ που είναι αρμόδια για τη φορολογία του αντικλήτου που έχουν ορίσει στην Ελλάδα.
Προσοχή: Κατά τη διάταξη του άρθρου 2, του ΚΦΕ - Ν. 2238/94, για τη φορολογία εισοδήματος, «οι έμμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, θεωρείται ότι κατοικούν στην Ελλάδα». Μπορούν να επιδίδουν τη δήλωσή τους στην προξενική αρχή, η οποία υποχρεούται να τη διαβιβάζει στη ΔΟΥ στην Ελλάδα που είναι αρμόδια για τη φορολογία τους.
Πρόστιμα σε τράπεζες
Για πρώτη φορά η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε και τα ονόματά τους.
Ορισμένες από αυτές χρέωναν έξοδα και προμήθειες κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, ενώ άλλες δεν παρείχαν σαφή ενημέρωση.
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν:
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. € 115.000
ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. € 85.000
ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. € 60.000
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. € 175.000
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ € 60.000
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. € 160.000
ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΥΝ ΠΕ. € 50.000
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ Α.Τ.Ε. € 140.000
ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε. € 50.000
ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS A.E. € 160.000
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ € 25.000
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. € 25.000
ΤΡΑΠΕΖΑ PRΟΒΑΝΚ Α.Ε. € 50.000
ΑSPIS BANK Α.Τ.Ε. € 95.000
ΒΝP PARIBAS € 30.000
CITIBANK INTERNATIONAL PLC € 50.000
FBB ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. € 50.000
HSBC BANK PLC € 30.000
MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. € 90.000
Προσδιορισμός πραγματικού κόστους κατασκευής τεχνικού έργου.
Μετά από προφορικά και γραπτά ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1.Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 34 του ν.2238/1994 όπως ίσχυαν πριν την αντικατάστασή τους με την παρ. 1 του άρθρου 12 του ν.3522/2006 και οι οποίες έχουν εφαρμογή για τα τεχνικά έργα που έχουν αναλάβει οι επιχειρήσεις μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2006, αν οι δαπάνες κατασκευής που εμφανίζονται στα βιβλία και στοιχεία της επιχείρησης ότι πραγματοποιήθηκαν για την κατασκευή των τεχνικών έργων ή των οικοδομών βρίσκονται σε προφανή δυσαναλογία σε σχέση με το πραγματικό κόστος κατασκευής, ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας δικαιούνται να προσαυξήσει τους συντελεστές καθαρού κέρδους που προβλέπονται από τις ίδιες διατάξεις μέχρι εξήντα τοις εκατό (60%).
Δεν θεωρείται ότι υπάρχει προφανής δυσαναλογία, όταν η διαφορά μεταξύ των δαπανών κατασκευής που πραγματοποιήθηκαν και του πραγματικού κόστους κατασκευής είναι μέχρι είκοσι τοις εκατό (20%) του πραγματικού κόστους κατασκευής.
2.Περαιτέρω, όπως έχει διευκρινισθεί με την Ε.752/Εγκ.7/22.1.1979 εγκύκλιο, επειδή το κόστος κατασκευής ενός τεχνικού έργου γενικά διαφοροποιείται ανάλογα με το χρόνο εκτέλεσής του και των εν γένει εργασιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή του, πρέπει να αποδίδεται ιδιαίτερη προσοχή στα στοιχεία βάσει των οποίων θα αποδεικνύεται ότι το συνηθισμένο (πραγματικό) κόστος ανέγερσης της οικοδομής υφίσταται ουσιωδώς εκείνου που εμφανίζει η επιχείρηση που ελέγχεται στα βιβλία και τα στοιχεία της.
3.Από τα ανωτέρω συνάγεται, ότι με την πιο πάνω εγκύκλιο έχει ήδη διευκρινισθεί, ότι προκειμένου για τον προσδιορισμό του πραγματικού κόστους κατασκευής των τεχνικών έργων, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το συνηθισμένο κόστος κατασκευής των εν λόγω έργων κατά το χρόνο εκτέλεσης των εργασιών, το οποίο πρέπει να προκύπτει με βάση πραγματικά στοιχεία και όχι με κάποιο τεκμαρτό τρόπο, λαμβανομένου υπόψη και των εργασιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή τους.16 Μαΐ 2008
10 βήματα για πλήρη κατάργηση του ΚΒΣ
Τέλος στη γραφειοκρατική «οδύσσεια» 1.000.000 επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών επιχειρεί να βάλει η πλήρη κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Η κατάργηση των αναχρονιστικών διατάξεων του ΚΒΣ θα γίνει σταδιακά και θα κινείται στη λογική του περιορισμού της ταλαιπωρίας και των επισκέψεων των επιτηδευματιών στις εφορίες, αμβλύνοντας παράλληλα τα σημεία τριβής μεταξύ πολιτών και φορολογικών αρχών.
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η πλήρη κατάργηση της θεώρησης - διάτρησης των φορολογικών στοιχείων (τιμολογίων, αποδείξεων παροχής υπηρεσιών κ.λπ.), η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων και η καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων για τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων.
Ηδη, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες στο υπουργείο Οικονομικών, έχει χαραχτεί το περίγραμμα των βημάτων που θα προηγηθούν έως την πλήρη κατάργηση του ΚΒΣ.
Τα στάδια
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει χαραχτεί, η κατάργηση θα γίνει σε δέκα φάσεις, από τις οποίες η πρώτη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και σχετίζεται με τα μέτρα για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Τα υπόλοιπα στάδια έως την πλήρη κατάργηση ιεραρχούνται ως εξής:
- Το δεύτερο στάδιο θα βασίζεται στην υλοποίηση αντικειμενικών κριτηρίων διενέργειας φορολογικών ελέγχων, τα οποία βρίσκονται επί το παρόντος στο στάδιο του σχεδιασμού.
- Στο τρίτο στάδιο θα γίνει πράξη η απλοποίηση όλων των φορολογικών εντύπων και πρωτίστως των δηλώσεων του ΦΠΑ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υπόχρεων.
- Στο τέταρτο στάδιο θα προωθηθεί η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για πραγματοποίηση όλων των συναλλαγών με ηλεκτρονικό τρόπο και η προεργασία γι αυτό το στάδιο αναμένεται μακρά.
- Το πέμπτο στάδιο θα περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση του κύκλου που έχει ανοίξει από ετών για ηλεκτρονική υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων.
- Στο έκτο στάδιο θα επιδιωχθεί η ηλεκτρονική σήμανση των φορολογικών στοιχείων.
- Το έβδομο στάδιο θα βασιστεί στην υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών του ελεγκτικού μηχανισμού.
- Το όγδοο στάδιο θα προβλέπει την ολοκλήρωση ενός πάγιου και σταθερού συστήματος φορολογικών ελέγχων.
- Στο ένατο στάδιο θα καταργηθεί πλήρως ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
- Με το δέκατο και τελευταίο στάδιο, η Ελλάδα θα εναρμονιστεί με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα καταργήσει πλήρως όλο το πλέγμα των τυπολατρικών και αναχρονιστικών διατάξεων που επιβάλλει περιορισμούς και παγίδες στον τρόπο διεξαγωγής των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.