11 Μαΐ 2008

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΟΜΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΣΤΑ ΠΕΠ ΕΜΠΟΡΙΟΥ.

Γράφει:

Μιλτ.Κ.Σιούμης

Οικονομολόγος

Θεσσαλονίκη


Η ιστορία της ομηρίας των υποψηφίων επενδυτών έχει φέρει σε απόγνωση πολλές χιλιάδες επαγγελματιών που τελικά δεν ξέρουν τι θα κάνουν.

Η ιστορία για όσους δεν γνωρίζουν το θέμα έχει ως εξής:

Υστέρα από πολύμηνη καθυστέρηση, εν σχέσει με τα οριζόμενα στην σχετική ΚΥΑ, στις αρχές Απριλίου ανακοινώθηκαν τελικά (κατέβηκαν στο Internet), τα αποτελέσματα των της αξιολόγησης των προτάσεων των επενδυτών.

Η ανακοίνωση ήταν ….λιτή, και…. ελλιπέστατη.( ΝΑΙ/ΟΧΙ ).

Η συνέχεια. Από την επόμενη, άρχισε η αποστολή των εγκριτικών επιστολών από τις Περιφέρειες σε όσους επιδοτούνται.

Σε μια εβδομάδα περίπου άρχισε η αποστολή των επιστολών και του υποδείγματος των συμβάσεων από τις Τράπεζες, με την παρατήρηση ότι πρέπει σε διάστημα ενός μηνός να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις.

Φυσικά οι περισσότεροι επενδυτές πήραν την επιστολή αυτή μέσα στην Μεγάλη εβδομάδα.

Στο μεταξύ «παράγοντες» αντελήφθησαν ότι αν οι συμβάσεις υπογραφούν μετά την 01/05/08, τότε προκύπτει θέμα νομιμότητας, δεδομένου ότι κατά την ΚΥΑ πρέπει οι επενδύσεις να υλοποιηθούν το αργότερο εντός οκτώ μηνών και όχι μετά την 31/12/08.

Άρχισε λοιπόν το αλλαλούμ των τραπεζών να ψάχνουν τους πελάτες τους τηλεφωνικά να τους ειδοποιούν ότι δεν ισχύει το «εντός μηνός», αλλά ότι έπρεπε να υπογραφούν οι συμβάσεις μέχρι 30/04.

Με κάποιους …. ετεροχρονισμούς τελικά πιστεύω ότι έγινε η δουλειά χωρίς χοντρά παρατράγουδα.

Και πάμε στο θέμα των «μη επιδοτούμενων».

Εδώ στα μέσα Απριλίου, μια μερίδα επενδυτών πήραν μία επιστολή στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, αναφερόταν ένα «slogan» με την φράση «ο φορέας της επένδυσης δεν πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας».

Έτσι αόριστα…..

Και στην συνέχεια «πληροφορίες θα λάβετε από το κατάστημα στο οποίο υποβάλατε την πρόταση…….. και έχετε δικαίωμα να υποβάλλετε ένσταση εντός 15 ημερών».

Δεδομένου ότι και από την ΚΥΑ προβλέπεται αλλά και η μέχρι τώρα πρακτική λέει ότι οι ενστάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά , όλοι περιμέναμε να «ανοίξει» το σύστημα για την υποβολή των ενστάσεων…….

Και περιμένουμε και πολύ πέραν του 15νθημέρου που έχουμε δικαίωμα να υποβάλλουμε ένσταση.

Αλλά με την… λαλίστατη αυτή διατύπωση των επιστολών …Τι ένσταση θα υποβάλουμε.????

Πάνω σε τι όταν δεν συγκεκριμενοποιεί ΠΟΙΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΠΛΗΡOI….?

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, και λόγου χρόνου και λόγου ασάφειας των αξιολογήσεων (εκτός ελάχιστων περιπτώσεων που υπήρχε επαρκής αιτιολόγηση της απόρριψης), η ιστορία των ενστάσεων…. είναι άνευ αντικειμένου…..

Και πάμε στην Τρίτη κατηγορία αυτών των επενδυτών… που (όσο και αν ακούγεται κουφό), ούτε… περνούν ούτε κόβονται.

Αυτοί δεν έλαβαν καμία επιστολή……..

Οι Τράπεζες λένε διάφορα τρελά, ανάλογα με την φαντασία του υπαλλήλου……

Και η ζωή συνεχίζεται………

Τώρα πότε θα ειδοποιηθούν, πότε θα υπογράψουν σύμβαση όσοι εγκριθούν, πότε θα υποβάλλουν ένσταση …οι μη εγκρινόμενοι…(αν αιτιολογηθούν ορθά οι λόγοι της απόρριψης), και πώς θα γίνει…. να υλοποιήσουν μέχρι 31/12/08 αλλά και εντός οκτώ μηνών….. για να είναι όλα σύννομα… θα επικαλεστούμε καμιά θεωρία αστρική περί…. Διαστολής του χρόνου.

Και άθελά μου μούρθε στο μυαλό μια κορώνα του Πρωθυπουργού μας, ότι…. Το ΠΑΣΟΚ κάνει πόλεμο και απωθεί τους επενδυτές……..

Τι να πω…….

Να πω dum spiro spero….?

ΙΔΩΜΕΝ…..