7 Μαΐ 2008

Φρένο στους πλειστηριασμούς ακινήτων - Οχι, σε αύξηση ΦΠΑ

Μέτρα με τα οποία μπαίνει φρένο στους πλειστηριασμούς ακινήτων και στα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται την αδυναμία των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στις τράπεζες επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης μιλώντας σε εκπομπή της ΝΕΤ σημείωσε ότι σε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρ. Φώλια προωθεί νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η τιμή πώλησης ενός εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την αντικειμενική του αξία.

Επίσης, θα προβλέπεται ότι πριν από την αίτηση κατάσχεσης και πλειστηριασμού θα υπάρχει μια περίοδος χάριτος έως ένα έτος κατά το οποίο ο δανειολήπτης θα μπορεί να διαπραγματευτεί με την τράπεζα έναν νέο διακανονισμό, καθώς και «αντικειμενικά» κριτήρια, οικονομικά και κοινωνικά, με βάση τα οποία θα γίνεται ο διακανονισμός.

Σημειώνεται ότι ανάλογη ρύθμιση είχε προτείνει και το ΠΑΣΟΚ, την οποία μάλιστα προτίθεται να φέρει σύντομα προς συζήτηση στη Βουλή.

Στη συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομίας απορρίπτει τη λήψη πρόσθετων μέτρων και κυρίως την αύξηση φόρων προκειμένου να επιτευχθούν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού, αλλά ταυτόχρονα αφήνει για μια ακόμη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξήσει τους συντελεστές του ΦΠΑ το 2009. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε ότι «επί του παρόντος δεν θα αλλάξουν οι συντελεστές του ΦΠΑ» και συμπλήρωσε με νόημα: «Θα εξακολουθήσω να λέω “επί του παρόντος”, αλλά θα πω και κάτι παραπάνω: Οτι σε μια περίοδο όπου έχει ανέβει ο πληθωρισμός θα ήταν καθαρή τρέλα ν’ αυξήσω τον ΦΠΑ».

Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι εκτιμά πως το έλλειμμα θα είναι υψηλότερο απ’ ό,τι προβλέπει ο προϋπολογισμός, δεν πιέζει για μέτρα. Τόνισε, ωστόσο, ότι ο ίδιος θα επιμείνει στην επίτευξη του στόχου, άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί. «Πείτε ότι δεν πάμε στο 1,6% και πάμε στο 2%. Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι... Δεν είναι τόσο τρομερό, δεν μπορεί να μας επιβάλει κανείς ”πάρτε μέτρα για να πάμε κάτω από το 2%”. Εγώ πιστεύω ότι θα πάμε στο 1,6%. Αλλά και να έχουμε μια μικρή απόκλιση στον προϋπολογισμό με αυτό που γίνεται γύρω μας, με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, με την αύξηση του πληθωρισμού, με την επιβάρυνση της διεθνούς ανάπτυξης, με όλα αυτά τα προβλήματα που έχουμε, πάλι πολύ καλό θα είναι».

Πάντως σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις δαπάνες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι προωθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα υποχρεωθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία, οι ΟΤΑ και τα νοσοκομεία να αποκτήσουν διπλογραφικό σύστημα, να καταρτίζουν προϋπολογισμούς και να υποβάλουν ισολογισμούς. Μάλιστα, η έγκριση των προϋπολογισμών και ο έλεγχός τους ανά τρίμηνο θα ανατεθεί σε Διυπουργική Επιτροπή. Τέλος, σε ό,τι αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί την εξαγορά του από ελληνική τράπεζα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 7/5/08