Aπό «κόσκινο» θα περάσει τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα η κυβέρνηση προκειμένου να συμμορφωθεί η χώρα μας με την κοινοτική οδηγία περί ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Eνωσης.
Ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή συνεδριάζει τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με στόχο να καταλήξει σε πόρισμα για όλα εκείνα τα εμπόδια που διατηρούνται στην αδειοδότηση και άσκηση σειρά επαγγελμάτων στη χώρα μας.
Η Ελλάδα υποχρεούται να εναρμονιστεί πλήρως με την κοινοτική νομοθεσία περί ελεύθερου ανταγωνισμού έως το 2010 και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει το πόρισμα της επιτροπής προκειμένου να συντάξει έγκαιρα ειδική νομοθετική ρύθμιση για την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις κοινοτικές επιταγές.
Τεχνικά επαγγέλματα, γιατροί, δικηγόροι, αρτοποιοί, οδηγοί ταξί, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι κ.ά. μπαίνουν στο μικροσκόπιο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής καθώς οι συγκεκριμένοι κλάδοι φαίνεται να εμφανίζουν εμπόδιο στον ελεύθερο ανταγωνισμό σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει η Ε.Ε. Οι κοινοτικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει πέντε κυριότερους περιορισμούς στον ανταγωνισμό:
• τις καθορισμένες τιμές,
• τις συνιστώμενες τιμές,
• τους κανόνες σχετικά με τη διαφήμιση,
• τους όρους πρόσβασης και τις αποκλειστικές δραστηριότητες και
• τους κανόνες σχετικά με τη διάρθρωση των επιχειρήσεων και τις πολυκλαδικές πρακτικές.
Σημειώνεται ότι στην τελευταία της έκθεση για τα αποκαλούμενα ''κλειστά'' επαγγέλματα, η Κομισιόν εντάσσει την Ελλάδα, μαζί με την Τσεχία, την Κύπρο, τη Φινλανδία, τη Μάλτα, την Ισπανία και τη Σουηδία, στις χώρες όπου δεν έχουν γίνει βήματα στην κατεύθυνση της άρσης των περιορισμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κορυφή της σχετικής λίστας επαγγελμάτων που εξετάζει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή βρίσκονται επαγγέλματα όπου το καθεστώς ''προστατευτισμού'' δημιουργεί μεγάλες και εν πολλοίς αδικαιολόγητες στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα πρόκειται για:
• τα τεχνικά επαγγέλματα (αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι, ηλεκτρονικοί μηχανικοί κ.λπ.), καθώς το κράτος ούτε λίγο ούτε πολύ εγγυάται την καταβολή των αμοιβών τους, αφού δεν εκδίδονται αλλιώς άδειες για κατασκευές,
• οι δικηγόροι, καθώς το κράτος ορίζει τις τιμές των δικαστικών παραστάσεων και εγγυάται την προείσπραξη των σχετικών αμοιβών, ενώ δημιουργούνται και συνθήκες τεχνητής ζήτησης με την υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων και την υποχρεωτική οικονομική επιβάρυνση πολλών πράξεων,
• οι συμβολαιογράφοι, καθώς εκτός των άλλων το κράτος είναι αυτό που ορίζει τον αριθμό των θέσεών τους, ελέγχοντας έτσι και την προσφορά αλλά και τη ζήτηση των υπηρεσιών τους,
• οι φαρμακοποιοί, καθώς το κράτος ελέγχει τις τιμές αλλά και το περιθώριο κέρδους τους,
• οι αρτοποιοί, καθώς στον κλάδο τους εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμοί στην αδειοδότηση,
• οι οδηγοί ταξί, φορτηγών και υπεραστικών λεωφορείων, καθώς ο αριθμός αδειών είναι περιορισμένος ενώ παράλληλα τα κόμιστρα καθορίζονται από το κράτος. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι απασχολούμενοι στα παραπάνω επαγγέλματα αγγίζουν, αν δεν ξεπερνούν, τις 250.000.
Οι όποιες παρεμβάσεις είναι, ωστόσο, προφανές ότι θα γίνουν κατά περίπτωση και αφού συνεκτιμηθούν οι εξελίξεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εγκαίρως ζητήματα που είναι σίγουρο ότι θα ανακύψουν από την ενοποίηση του νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει την παροχή υπηρεσιών στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.